Abazi: Uprkos međunarodnom zahtevu, principijelno i ustavno je da se ispoštuje rok za tablice do 31. oktobra

Izvor: Koha (Deo teksta je preveden sa albanskog; naslov je adaptiran)

Poslanik Pokreta Samoopredeljenje, Haki Abazi, ocenio je ispravnom odluku premijera Aljbina Kurtija da ne odlaže rok za konverziju registarskih tablica, koji se očekuje da se završi 31. oktobra.

Prema njegovim rečima, principijelno je i ustavno poštovati ovaj rok, uprkos međunarodnom zahtevu.

Prema Abazijevim rečima, na međunarodne partnere treba gledati kao na partnere, a ne kao na prijatelje.

Navodi da dok se vraća ideja Berlinskog procesa, kao jedine platforme za jednakost ka evropskoj integraciji, Srbija to ne želi: „Ideja da se Berlinski proces kao jedina platforma jednakosti u regionu prema evropskim integracijama vraća. Ne mislim da je iko zainteresovaniji od Vučića i Srbije da po drugi put udare na njega i učine da Berlinski proces propadne, Uveren sam da se neće složiti sa tim da sednu 3. novembra“, kazao je.

Abazi je u sredu rekao da se sporazum neće fokusirati na potpuni suverenitet Kosova, već na neku vrstu redefinisanja granica koja će uticati i na Bosnu.

„Ponašanje premijera Albanije dovodi u pitanje ideju da bi Vučić mogao da prihvati ideju o progresivnom potezu ka priznanju Kosova, ako bi Rama bio čovek koji bi potpisao sporazum i da bi, posledično, pokušao to da, kako bi se sporazum održao u životu, ne bude pun suverenitet Kosova u centru, već neka vrsta redefinisanja granica koja ne utiče na Severnu Makedoniju već na Bosnu i Hercegovinu. Tu se dovodi ceo vrtlog podele, što je u skladu sa onim što je tvrdio Milošević, ali i Srbija, da bogato Kosovo bude pod kontrolom, a ovaj drugi deo, radite sa njim šta hoćete“, rekao je Abazi.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.