Reakcije srpske strane sa Kosova na odluku iz Prištine o faznoj (pre)registraciji

FOTO: Tablice/ KoSSev
FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

Nakon današnje odluke kosovske vlade da u fazama započne uklanjanje srpskih tablica gradova na Kosovu, i proces (pre)registracije se završi do 21. aprila umesto do 31. oktobra, stižu prve reakcije sa srpske strane.

„Kurtiju želimo jasno i nedvosmisleno da poručimo da će izricanje prve mere novčane kazne biti povod za žestok odgovor i otpor srpskog naroda“, poručili su iz Srpske liste.

Kažu da „nikakve ukore i druge kazne Srbima koji poseduju legalne i legitimne registarske oznake koje izdaje Srbija“ neće dozvoliti.

Iz Partije kosovskih Srba (PKS) su pozdravili ovu odluku, dok iz povereništva Narodne stranke za Kosovo i Metohiju poručuju da je ona „još jedan u nizu poraza i signala za uzbunu“.

„Taj poraz ne bi trebalo da se reklamira od strane vlasti u Beogradu. Vlasti u Beogradu bi morale pre svega da jasno i precizno kažu šta će učiniti za odbranu prava i dostojanstva svojih sugrađana na Kosovu i Metohiji“, saopštili su iz Narodne stranke, dodajući da „neizvesnost i kuknjava iz Beograda ne plaše Srbe na KiM“.

„Ovo nije ni prvi ali ni poslednji put da su Srbi sa KiM ostavljeni na cedilu“, smatraju.

„Srbima ne preostaje ništa drugo nego da se organizuju i okupe za odbranu svojih interesa oko novih predstavnika i da pokušaju da nađu svoje mesto pod suncem, a koje neće podrazumevati ni selidbe, niti dalja maltretiranja“, poručuju iz Narodne stranke.

Sa druge strane, iz Partije kosovskih Srba (PKS) odluka vlade u Prištini je pozdravljena.

„Ova racionalna odluka daje novi prostor pregovaračima i posrednicima da se pronađe pravedno i održivo rešenje za sve građane na severu Kosova i Metohije. Nadamo se da će trajno rešenje biti neopterećeno politikom i u korist građana na severu Kosova koji decenijama koriste KM registarske oznake na automobilima“, saopšteno je iz ove partije.

Novi DSS Кosova i Metohije saopštava da „uopšte nije iznenađen“, ali jeste pozitivnom reakcijom iz Leposavića.

„I ranije smo ukazivali na to da će Aljbin Kurti, s obzirom na podršku koju ima iz zemalja kvinte, pre svih iz Nemačke i V. Britanije, nastaviti sa progonom Srba! Više smo razočarani skandaloznim saopštenjem nekakvih kvazi političara iz tzv. Partije Кosovskih Srba, koji su brže bolje požurili da podrže njihovog glavnog sponzora Aljbina Kurtija. Pale su maske, ako ih je uopšte i bilo“, navodi odbor u Kosovskoj Mitrovici.

„Кao državotvorna stranka, Novi DSS će uvek biti uz svoj narod“, pišu, u „borbi za opstanak na svetoj srpskoj zemlji“.

„Pozivamo sve Srbe kojima je država Srbija jedina otadžbina, da se svim demokratskim sredstvima izborimo za svoje pravo na život. Bilo je pritisaka, biće ih još, ali nema mesta panici. Svoji smo na svome!“ poručuju.

Građanska inicijativa „Srpski opstanak“ i Građanska inicijativa „Za Zubin Potok“ u međuvremenu su u zajedničkom saopštenju izrazili protest protiv odluke kosovoske vlade o faznoj primeni procesa preregistracije.

„Najdublje smo zabrinuti zbog opasnosti da vlasnicima oko 9.000 vozila sa pomenutim tablicama najpre budu izrečene novčane kazne, a zatim i oduzeta vozila“, poručili su.

Kažu da ne podržavaju „estetski doteranu odluku kosovske vlade“, jer ona ne daje suštinsko rešenje i predstavlja „postepeno zatezanje omče oko vrata građanima srpske nacionalnosti“.

Traže ukidanje mere i da se građanima omogući slobodno kretanje bez obzira na tablice koje poseduju, a da u slučaju da do toga ne dođe, odnosno ukoliko usledi „masovno“ izricanje novčanih kazni, da Vlada Srbije pokrije sve troškove.

Upravo ona je sporazumom iz 2016. pristala na prestanak izdavanja tablica za gradove na KiM

Ocenuju i da je licemerno da Srpska lista najavljuje da će Srbi na severu KiM pružiti žestok otpor merama kosovske vlade, „dok njeni prvaci i dalje sede u istim klupama sa gospodom Kurtijem i Svečljom i voze se službenim vozilima sa RKS tablicama“.

Tvrde i da je očigledno da Srpska lista „insistira na nestabilnosti, umesto na rešenjima“, a pritom i dalje daje legitimitet „svojim koalicionim partnerima“ u vladi Aljbina Kurtija.

Ukoliko ponovo dođe do podizanja barikada, pozvali su lidere Srpske liste „da se ne skrivaju iza naroda, kao što su to do sada činili“.

Kako bi se pronašao izlaz iz krize, GI „Srpski opstanak“ i GI „Za Zubin Potok“ zahtevaju da se „pod hitno“ revidiraju sporazumi o slobodi kretanja iz 2011. i 2016. godine i da se
započnu novi razgovori o pitanju registarskih tablica u koje bi bili uključeni svi politički i društveni akteri, kao i istaknuti pojedinci i intelektualci iz srpskih sredina na KiM“.

Uprkos više zahteva iz EU i SAD da se za zamenom srpskih tablica sa RKS sačeka još narednih deset meseci, tri dana uoči isteka roka, kosovska vlada odlučila je da po fazama vrši primenu svoje odluke o preregistraciji. Iako nisu eksplicitno saopštili da će produžiti prethodno zacrtan rok, 31. oktobar, u praksi će se sada njihova odluka o uklanjanju srpskih tablica primenjivati sve do 21. aprila – počev od opomena, preko kazni, probnih tablica, pa sve potpunog uklanjanja. Kurti, međutim, tvrdi da odluka od 29. juna „nije odložena, već intenzivirana“.

Sjedinjene Američke Države izrazile su razočaranost i zabrinutost odlukom.

Kosovska vlada je 29. juna ove godine donela odluku da se uklone sve tablice RS gradova na Kosovu i ova vozila registruju na RKS, a da se sa primenom odluke započne od 1. avgusta. Nakon skoka tenzija odbijanjem Srba na Severu da to učine i Beograda da podrži odluku kosovske vlade, uz posredovanje međunarodne zajednice, vlada u Prištini je odredila novi rok – 31. oktobar. 

Stejt Department: Razočarani smo i pozivamo kosovsku vladu da produži primenu odluke o preregistraciji

Srpska lista: Izricanje prve novčane kazne za tablice biće povod za otpor srpskog naroda

Kurti: Srpske tablice na Kosovu biće ukidane po fazama do 21. aprila 2023.

Fon der Lajen: Verujem u skorije rešenje

Vučić i Bauer: Važno je izbeći eskalacije

Zvaničnici SAD traže duži rok za tablice, bez oduzimanja i kažnjavanja

Ambasador Hil razočaran odlukom Prištine da ne produži rok za preregistraciju

Kosovski MUP: Kriminalne grupe ometaju preregistraciju, tri incidenta se dovode u vezu sa promenom tablica

Stano: Odluka Kosova o tablicama legitimna, izbeći jačanje tenzija i nasilje

Vučić u istom obraćanju: „Ne moramo da imamo KM, dajte nam KS“ , „Nema predaje, KM ostaje“

Rakić iz BG najavljuje blokade prelaza, ako dođe do nasilnog oduzimanja vozila sa KM tablicama

Kosovski MUP: Do sada 20 vozila prešlo na RKS

Zapaljen još jedan automobil u Leposaviću

Abazi: Uprkos međunarodnom zahtevu, principijelno i ustavno je da se ispoštuje rok za tablice

Eskobar: Čekamo odgovor Vlade Kosova na preporuku o odlaganju roka za preregistraciju

Osmani: Verujem da će se naći rešenje koje i poštuje rok i štiti Srbe od stalnih pretnji

Vučić sutra sa predstavnicima Srpske liste, najavljena još jedna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

Eskobar: Nema rokova za dogovor Beograda i Prištine, ali radimo na ubrzavanju

Eskobar: Šta god da EU predloži za konačni sporazum treba shvatiti ozbiljno, u pitanju su nedelje

Eskobar: Tražili smo da se primena odluke o preregistraciji produži za još 10 meseciPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.