Vučić pita: Kada će NATO da dozvoli povratak srpske vojske; Najavio odgovor povodom francusko-nemačkog predloga

Srbija će poslati odgovor u roku od 24 časa u vezi sa francusko-nemačkim predlogom o Kosovu, najavio je danas predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, nakon sednice Saveta za bezbednost, ali uz potencijalne posledice ukoliko nema mogućnosti da se o ovom predlogu pregovara.

„Mi smo danas na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost razmatrali i francusko-nemački plan podržan od strane SAD-a, upoznali smo ih i sa odgovorom koji smo sastavili. U roku od 24 sata mi ćemo taj odgovor uputiti. Mi smo spremni da razgovore i pregovore nastavimo ali postoje stvari koje mi ne možemo da prihvatimo i o tome u tom planu smo upoznali predstavnike najviših država – i Francuske, i Nemačke i SAD-a“, kazao je danas srpski predsednik.

Tvrdi da „u detalje ne bi da ulazi“.

Kada su u pitanju posledice ukoliko se o predlogu ne može pregovarati, Vučić je kazao da su mu one predočene, te da „svakako nisu lake za Srbiju“.

„Naša pozicija je takva da nam je prostor ograničen mikronima i namerno su nas saterali u ugao svojom silom a ne snagom argumenata“, poručio je.

…Onda sledi batina

Vučić je u istom obraćanju pročitao dve tačke „plana koji je Srbiji ponuđen“, ne preciziravši o kom planu je reč.

„‘Svesne su strane da su nepovredivost granice i poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta osnovni uslov za mir’ i pazite, ‘obe strane će se voditi ciljevima i principima predočenim u povelji UN, naročito onima koji se odnose na suverenu jednakost svih država, na poštovanje njihove nezavisnosti, njihovog teritorijalnog integriteta'“.

Vučić pita „je l’ se to neko šali ili šta“?

„Traže od nas upravo da pogazimo i UN, principe i povelje UN, i rezoluciju 1244 da bismo došli do njihovog principa i da bismo ubuduće poštovali ono što oni nisu poštovali u našem slučaju. A ako ne bude, onda sledi teška batina. Pa dobro“, kazao je Vučić.

O zahtevu da Priština prvo uđe u UN pa da se formira ZSO – „neće da može“
Vučić se i danas osvrnuo na zahteve sa zapada da Zajednica srpskih opština mora da se formira, ali u skladu sa kosovskim ustavom, te upitao „što smo onda pregovarali u Briselu“.

„Nema problema, a što ste nam onda slali ovaj plan koji je suprotan Ustavu Srbije. To vi mislite da je u hijerarhiji pravnih akata ustav nepostojeće države viši od Ustava suverene države koju priznaju sve zemlje sveta. Kako ste to smislili“, upitao je Vučić zapadne diplomate.

Kaže da ga to ne iznenađuje i da stalno „sluša gluposti“, kao i da je bilo pitanje „je l’ može da se ne zove zajednica“.

„Neću da tražim nikakvo drugo ime nego baš ono što smo potipisali“, dodao je Vučić.

Na zahtev – „pustite vi njih (Prištinu) u UN pa će oni da osnuju ZSO“, Vučić odgovora sa – „neće da može“.

„Ima prvo da ispunite to što ste potpisali pa ćemo da razgovaramo dalje“.

Sledeće nedelje kreće procedura za prijem Kosova u SE

Vučić ujedno očekuje da se sledeće nedelje pokrenuti procedura za prijem Kosova u članstvo Saveta Evrope.

„Približilo se. To će ići Irski predlog, pa pismo paralamentarnoj skupštini pa svima drugima. To traje više meseci pa čak i do godinu dana, ali vam je jasno kakav će ishod biti“, poručio je Vučić.

Kaže da je to dodatni pritisak na Srbiju da se kaže – „međunarodno pravo nas ne interesuje, mi možemo sve i pri tome ćemo biti dovoljno bezobrazni da kažemo da se pozivamo na međunarodno pravo“.

„A ti mali Vučiću – ti ćeš u međuvremenu da prerasteš u autokratskog a zatim i u diktatorskog, ako ne budeš slušao lidera, pa ćemo da preduzimamo akcije protiv tebe, Vlade Srbije i posle i protiv Srbije“, predviđa Vučić.

Nisu nam dali nikakvu šansu da nešto prihvatimo

Kaže da „nema kud’ da ide, da beži, da se sklanja i da Srbija nema kud“, te da mu je međunarodno javno pravo jedino oruđe, uz želju Beograda za kompromisnim rešenjima.

„Sve ostalo rade oni, neka izvole“, naveo je Vučić uz konstataciju „prostor nam je nikakav“.

„Kada vas doteraju u ugao i kada nemate kud’ onda ste i relaksirani i mirni. Tako i ja. Nisu nam dali šansu da nešto prihvatimo. Bukvalno nikakvu. Da su nam dali bilo kakvu šansu uhvatili bi se za nešto. Šansu nam nisu dali. Neću više da pričam o tim lažima – ‘Putin naredio, slušaju Putina, napadaju ceo region“, kazao je Vučić.

Umesto da spreči upad specijalnih jedinica, NATO ih pušta da prave baze

Srpski predsednik se potom osvrnuo i na ulogu NATO-a na Kosovu, poručivši da ona nije „da bude skretničar na Severu“.

„Ono što je veoma važno to je da želim da vam ukažem na činjenicu pošto se svakodneno spekuliše o ulozi NATO-a. Nije uloga NATO-a da bude skretničar na Severu pokrajine i da se bori protiv lokalnog srpskog stanovništva, koje se bori protiv nepravde i protiv urušavanja pravnog poretka i pravnog poretka UN“.

Naglašava da su Srbi sa Kosova i Srbija jedini koji poštuju Povelju UN, pravni poredak UN, uključujući rezolucije.

„I umesto da razmišljaju o tome kako NATO snage da spreče upad ROSU i svih ostalih specijalnih jedinica na Sever, oni su ih pustili da prave svoje baze, do mogu da rade šta hoće, da mogu da prete srpskom stanovništvu i da mogu da dovedu do toga da sve bude svaki put na ivici incidenata i da svaki put gledamo kako ćemo neku novu koncesiju da načinimo da bismo spasili mir, da bismo sačuvali mir, a oni će i dalje da nam objašnjavaju kako su oni u pravu, i kako je istina to što govore i to što rade“, kazao je.

Vučić o Rezoluciji 1244 – Kada će NATO da dozvoli povratak osoblju srpske i jugoslovenske vojske

Vučić je potom pročitao neke od članova Rezolucije SB UN 1244.

„U članu 4 stavu drugom se kaže – potvrđuje se da će nakon povlačenja dogovorenom broju jugoslovenskog i srpskog vojnog i policijskog osoblja da bude dozvoljeno da se vrate na Kosovo kako bi obavljali funkcije u skladu sa aneksom 2“, navodi Vučić.

Kaže da je njegovo pitanje, a s obzirom na to da se svi pozivaju na povelju UN i Rezoluciju 1244 – „kada će snage NATO-a da postupaju u skladu sa Poveljom UN i dozvole povratak osoblju srpske i jugoslovenske vojske i poštovanje Rezolucije 1244, jer su im puna usta poštovanja međunarodno-poravnog poretka i Povelje UN“.

Citirajući tačku devet iste Rezolucije, Vučić je upitao međunarodnu zajednicu „A po kom pravnom aktu Prištini prave vojsku?“

„Gde su to UN dozvolile, kada, koja je to tačno rezolucija, deklaracija ili bilo koji opšti pravni akt. Očekujem odgovor od svih njih iz međunarodne zajednice. Samo da me upute na jedan akt po kojem to imaju pravo“, kazao je.

„A znate šta im je odgovor? ‘A pa znate, jeste ta rezolucija i dalje na snazi, ali nju je faktičko stanje demantovalo, pošto smo mi priznali nezavisnost Kosova, a mi smo znate Zapadne zemlje iznad poretka UN'“

Vučić precizira da ne postoji nijedan akt koji dozvoljava formiranje kosovske vojske.

Povezane vesti:

Vučić u istom obraćanju: „Ne moramo da imamo KM, dajte nam KS“ – „Nema predaje, KM ostaje“

Rakić iz BG najavljuje blokade prelaza, ako dođe do nasilnog oduzimanja vozila sa KM tablicamaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.