Reakcije iz Prištine za tablice: Podrška, ali i kritike zbog „bahatog ponašanja“ prema SAD i EU

Foto: KoSSev

Vest je ažurirana

Nakon jučerašnje odluke kosovske vlade da u fazama započne uklanjanje srpskih tablica gradova na Kosovu, od opomene, preko kazni i probnih tablica, pa do krajnjeg završetka (pre)registracije do 21. aprila, iz Prištine su sinoć pristigle prve reakcije. 

„Na drugoj ovonedeljnoj sednici Vlade razjasnili smo sprovođenje odluke o registarskim tablicama, koja počinje 1. novembra“, oglasio se kasno sinoć zamenik kosovskog premijera i šef kosovskog pregovaračkog tima Besnik Bisljimi.

„Podeljeno na tri etape i stepena, implementacija u početku počinje merom opomene do 21. novembra. Zatim sa visinom kazne od 21. novembra 2022. do 21. januara 2023. godine. Od 21. januara 2023. do 21. aprila 2023. godine biće postavljene probne tablice za automobile sa nedozvoljenim tablicama. Međutim, posle 21. aprila 2023. neće biti dozvoljen promet automobila sa nelegalnim registarskim tablicama. Na ovaj način smo pokazali odlučnost da svoje odluke sprovedemo i svoju posvećenost i doprinos očuvanju mira i bezbednosti u zemlji, što je bila briga i naših međunarodnih partnera i prijatelja. Uvereni smo da vladavina prava i mir i bezbednost idu ruku pod ruku“.

Bivša šefica kosovskog pregovaračkog tima Edita Tahiri kritikovala je odluku uz kritiku da vlada nije sprovela ni prethodne dogovore o tablicama.

„Niti je sprovela sporazum o registarskim tablicama, niti je koordinisala sa američkim partnerima. Dva neuspeha! Političko neznanje“, napisala je Tahiri na Fejsbuku.

Potpredsednica PDK, Vljora Čitaku, na ironičan način je sinoć komentarisala odluku o tablicama vlade u Prištini.

U vezi sa odlukom da se u prvoj fazi fazne (pre)registracije izriču opomene za vozila sa srpskim tablicama, Čitaku je postavila pitanje: „Da li to znači da će pozvati i njihove roditelje?“.

Kosovskoj vladi poručila je da se mane ovog posla odnosno da ne gubi vreme sa tim, usled novih geopolitičkih okolnosti koje idu na ruku Kosovu.

„Geopolitičke okolnosti su na našoj strani. Sveobuhvatan dogovor sa uzajamnim priznavanjem u centru je moguć, ako radimo mudro i razborito“, smatra Čitaku.

Jučerašnjom odlukom premijer Aljbin Kurti povlači se od sprovođenja svojih odluka, a Kosovo stavlja na suprotne pozicije u odnosu sa međunarodnim partnerima, rekao je Bernard Nikaj, sekretar Demokratske partije Kosova (opširnije u posebnoj vesti).

„Cela debata poslednjih dana bila je usredsređena na pitanje da li će legitimna odluka Vlade biti sprovedena od 1. novembra ili će biti odobren zahtev SAD da se primena odluke odloži za 10 meseci. Na kraju, premijer je jednostrano odlučio da odloži sprovođenje odluke za skoro šest meseci, povlačeći se sa svoje pozicije, ali i dovodeći Kosovo u nepovoljan položaj u odnosu na SAD i druge međunarodne partnere“, rekao je Nikaj, javlja RTK2.

Predsednik stranke LDK, Ljumir Abdidžiku, pažnju je skrenuo na odnose Kosova sa EU i SAD, koji se kako je ocenio, ovime mogu poljuljati.

On smatra da je „veoma opasno“ to što su SAD i EU razočarane u kosovsku vladu, zbog fazne primene odluke o tablicama.

Naglasio je da Kosovo ima svako pravo da uspostavi zakonitost, ali je, prema njegovim rečima, za to neophodna koordinacija sa saveznicima u ostvarivanju strateških ciljeva.

Kaže da posebno u vremenima osetljivih političkih dešavanja, kosovska vlada treba pažljivo da vodi odnose sa strateškim partnerima i njihovim preporukama jer su oni i garancija, te da „bahato ponašanje“ šteti interesima Kosova.

„Bahato ponašanje prema zahtevima naših partnera šteti strateškim interesima zemlje i može proizvesti dugoročne posledice na našem političkom putu. Kao što nas prošlost uči, ovi odnosi su od suštinskog značaja za postizanje bolje međunarodne pozicije naše zemlje, kao i za postizanje naših strateških ciljeva“, rekao je Abdidžiku, prenosi Koha.

Sa druge strane, odluku kosovske vlade pozdravila je bivša kosovska ministarka spoljnih poslova, Meliza Haradinaj Stubla.

Ona smatra da je odluka, koju je nazvala „kreativnom“, pokazala kosovsku političku zrelost i razboritost – koja je ostavila Srbiju „praznih ruku“.

„Pozdravljam Vladu Kosova na iskazanoj kreativnosti u odlaganju primene registarskih tablica – na zahtev američkih saveznika. Kosovska politička zrelost i razboritost pokazani u ovoj delikatnoj situaciji ostavili su Srbiju praznih ruku – koja je ulagala u incidente u nadi da će eskalirati napetost“, poručila je Stubla.

I dok Stubla navodi da je odluka „odložena na zahtev američkih saveznika“, iz SAD su sinoć izrazili razočaranost u kosovsku vladu i zabrinutost njihovom odlukom da u fazama sprovede uklanjanje srpskih tablica, na šta je pažnju usmerio Abdidžiku.

U svom saopštenju, Stejt Department je naglasio da su oni zatražili produženje vremenskog okvira“, jer smatraju da je to u interesu napretka u dijalogu.

Svoj zahtev o produženju primene odluke o tablicama na 10 meseci ponovili su i sinoć.

Uprkos ovim brojnim zahtevima, kosovska vlada, tri dana uoči isteka roka, juče je odlučila da po fazama vrši primenu svoje odluke o preregistraciji. Iako nisu eksplicitno saopštili da će produžiti prethodno zacrtan rok, 31. oktobar, u praksi će se sada njihova odluka o uklanjanju srpskih tablica primenjivati sve do 21. aprila – počev od opomena, preko kazni, probnih tablica, pa sve potpunog uklanjanja. Kurti, međutim, tvrdi da odluka od 29. juna „nije odložena, već intenzivirana“.

U pitanju je odluka o uklanjanju svih tablica RS gradova na Kosovu, koja ta vozila obavezuje da se registruju na RKS, a da se sa primenom odluke započne od 1. avgusta.

Nakon skoka tenzija odbijanjem Srba na Severu da to učine i Beograda da podrži odluku kosovske vlade, uz posredovanje međunarodne zajednice, vlada u Prištini je odredila novi rok – 31. oktobar. 

Reakcije srpske strane sa Kosova na odluku iz Prištine o faznoj (pre)registraciji

Stejt Department: Razočarani smo i pozivamo kosovsku vladu da produži primenu odluke o preregistraciji

Srpska lista: Izricanje prve novčane kazne za tablice biće povod za otpor srpskog naroda

Kurti: Srpske tablice na Kosovu biće ukidane po fazama do 21. aprila 2023.

Fon der Lajen: Verujem u skorije rešenje

Vučić i Bauer: Važno je izbeći eskalacije

Zvaničnici SAD traže duži rok za tablice, bez oduzimanja i kažnjavanja

Ambasador Hil razočaran odlukom Prištine da ne produži rok za preregistraciju

Kosovski MUP: Kriminalne grupe ometaju preregistraciju, tri incidenta se dovode u vezu sa promenom tablica

Stano: Odluka Kosova o tablicama legitimna, izbeći jačanje tenzija i nasilje

Vučić u istom obraćanju: „Ne moramo da imamo KM, dajte nam KS“ , „Nema predaje, KM ostaje“

Rakić iz BG najavljuje blokade prelaza, ako dođe do nasilnog oduzimanja vozila sa KM tablicama

Kosovski MUP: Do sada 20 vozila prešlo na RKS

Zapaljen još jedan automobil u Leposaviću

Abazi: Uprkos međunarodnom zahtevu, principijelno i ustavno je da se ispoštuje rok za tablice

Eskobar: Čekamo odgovor Vlade Kosova na preporuku o odlaganju roka za preregistraciju

Osmani: Verujem da će se naći rešenje koje i poštuje rok i štiti Srbe od stalnih pretnji

Vučić sutra sa predstavnicima Srpske liste, najavljena još jedna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

Eskobar: Nema rokova za dogovor Beograda i Prištine, ali radimo na ubrzavanju

Eskobar: Šta god da EU predloži za konačni sporazum treba shvatiti ozbiljno, u pitanju su nedelje

Eskobar: Tražili smo da se primena odluke o preregistraciji produži za još 10 meseciPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.