Haradinaj pozvao Kurtija da preispita odluku o tablicama, neusaglašena je sa Zapadom

Ramuš Haradinaj
Foto KoSSev

Lider AAK Ramuš Haradinaj zatražio je od kosovskog premijera Aljbina Kurtija da preispita svoju odluku o tablicama. „Kurti – razmislite o savetu prijateljskih zemalja“, poručio mu je.

Oglasivši se tek večeras nakon jučerašnje odluke kosovske vlade da se krene sa faznim uklanjanjem srpskih tablica na Severu, zbog čega su SAD izrazile zabrinutost i razočaranje jer Kurti nije prihvatio sugestiju međunarodnih partnera da se sve odloži za narednih 10 meseci, Haradinaj je za osnovu kritike upravo uzeo ovo potonje.

„Poslednja premijerova odluka o registarskim tablicama, neusaglašena i bez konsultacija sa zapadnim saveznicima, posebno sa SAD, kratkovida je odluka koja bi mogla da ima posledice po zemlju“, ocenio je Haradinaj.

„Neprihvatljivo je kada od najmoćnijih svetskih demokratija zatražimo da nam pomognu da stavimo tačku na vekovne sporove sa Srbijom, a baš kada su oni na vrhuncu angažovanja, naš premijer deluje samostalno – bez koordinacije sa strateškim partnerima. Ne možete zahtevati pomoć od prijateljskih zemalja i ignorisati njihove savete, tim pre kada su vas one ne samo uzele pod zaštitu, već je zahvaljujući njihovoj posvećenosti Kosovo danas slobodno i nezavisno. Ovo je takođe suprotno albanskoj tradiciji“.

On naglašava da Kurti kao premijer mora pažljivo da analizira svoje korake i da bude u potpunom skladu sa Amerikom i EU.

„Zato ga molim da preispita odluku o registarskim tablicama. Želim da verujem da izraženo razočaranje naših partnera ovom odlukom premijera, neće imati posledice po odlične odnose koje Kosovo ima sa njima!“ – poručio je Haradinaj u apelu Kurtiju.

Uprkos brojnim zahtevima za odlaganje, kosovska vlada, tri dana uoči isteka roka, juče je odlučila da po fazama vrši primenu svoje odluke o (pre)registraciji vozila sa srpskim tablicama na RKS. Iako nisu eksplicitno saopštili da će produžiti prethodno zacrtan rok, 31. oktobar, u praksi će se sada njihova odluka o uklanjanju srpskih tablica primenjivati sve do 21. aprila – počev od opomena, preko kazni, probnih tablica, pa sve do potpunog uklanjanja. Kurti, međutim, tvrdi da odluka od 29. juna „nije odložena, već intenzivirana“.

U pitanju je odluka o uklanjanju svih tablica RS gradova na Kosovu, koja ta vozila obavezuje da se registruju na RKS, a da se sa primenom odluke započne od 1. avgusta.

Nakon skoka tenzija odbijanjem Srba na Severu da to učine i Beograda da podrži odluku kosovske vlade, uz posredovanje međunarodne zajednice, vlada u Prištini je odredila novi rok – 31. oktobar.

Odluku su odmah osudile SAD,  izrazivši razočaranost i zabrinutost odlukom, pozvavši je još jednom da produži rok Srbima da uklone svoje KM tablice i registruju se na kosovske.

I druge opozicione stranke kritikuju Kurtijevu odluku, upravo zbog nedostatka koordinacije sa SAD. Odluka je neozbiljna i pretvara Kosovo u destruktivnu snagu; niti jedan sporazum o tablicama nisu sproveli, niti su koordinisali sa američkim partnerima, političko neznanje – reakcije su iz PDK, a slične su i u LDK.

O ostalim reakcijama i vestima u vezi sa najnovijom odlukom kosovske vlade, podsetite se u:

PDK: Odluka o tablicama neozbiljna, Kosovo pretvara u destruktivnu stranu

Reakcije iz Prištine za tablice: Podrška, ali i kritike zbog „bahatog ponašanja“ prema SAD…

Reakcije srpske strane sa Kosova na odluku iz Prištine o faznoj (pre)registraciji

Stejt Department: Razočarani smo i pozivamo kosovsku vladu da produži primenu odluke o preregistraciji

Srpska lista: Izricanje prve novčane kazne za tablice biće povod za otpor srpskog naroda

Kurti: Srpske tablice na Kosovu biće ukidane po fazama do 21. aprila 2023.

Fon der Lajen: Verujem u skorije rešenje

Vučić i Bauer: Važno je izbeći eskalacije

Zvaničnici SAD traže duži rok za tablice, bez oduzimanja i kažnjavanja

Ambasador Hil razočaran odlukom Prištine da ne produži rok za preregistraciju

Kosovski MUP: Kriminalne grupe ometaju preregistraciju, tri incidenta se dovode u vezu sa promenom tablica

Stano: Odluka Kosova o tablicama legitimna, izbeći jačanje tenzija i nasilje

Vučić u istom obraćanju: „Ne moramo da imamo KM, dajte nam KS“ , „Nema predaje, KM ostaje“

Rakić iz BG najavljuje blokade prelaza, ako dođe do nasilnog oduzimanja vozila sa KM tablicama

Kosovski MUP: Do sada 20 vozila prešlo na RKS

Zapaljen još jedan automobil u Leposaviću

Abazi: Uprkos međunarodnom zahtevu, principijelno i ustavno je da se ispoštuje rok za tablice

Eskobar: Čekamo odgovor Vlade Kosova na preporuku o odlaganju roka za preregistraciju

Osmani: Verujem da će se naći rešenje koje i poštuje rok i štiti Srbe od stalnih pretnji

Vučić sutra sa predstavnicima Srpske liste, najavljena još jedna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

Eskobar: Nema rokova za dogovor Beograda i Prištine, ali radimo na ubrzavanju

Eskobar: Šta god da EU predloži za konačni sporazum treba shvatiti ozbiljno, u pitanju su nedelje

Eskobar: Tražili smo da se primena odluke o preregistraciji produži za još 10 meseciPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.