Eskobar: Tražili smo da se primena odluke o preregistraciji produži za još 10 meseci

Nije tajna da smo tražili duži period primene odluke o preregistraciji, kazao je danas specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, nakon razgovora sa Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem. Tvrdi da isto to zahtevaju i sve zemlje Kvinte, te da čeka odgovor kosovskih zvaničnika.

Eskobar je u ovom intervjuu ujedno kazao da je formiranje ZSO obaveza koju je Kosovo preuzelo i koja mora da bude ispunjena, ali u skladu sa kosovskim ustavom. Sa druge strane, naglasio je da svi predlozi koji dolaze iz EU za konačni sporazum treba da se shvate ozbiljno. Više o tome ovde.

Eskobar je kazao da je jedan od razloga njegovog ponovnog dolaska na Kosovo to što želi da obavlja regularne konsultacije sa kosovskom vladom.

„Želimo da se uverimo da postoji jedinstvo sa našim evropskim partnerima u vezi sa tim kako da se krene napred u vezi sa onim što se dešava na ovom kontinentu“, kazao je Eskobar u intervjuu za Kanal 10.

Kao drugi razlog naveo je „ohrabrenje“ kosovskih zvaničnika da ostvare napredak u dijalogu.

„Postoji novi momentum u dijalogu i mislim da bi Kosovo i Srbija trebalo da ga iskoriste. Posebno u svetlu svega što se dešava u ostatku kontinenta“, tvrdi specijalni izaslanik SAD-a.

Eskobar se osvrnuo i na odluku kosovske vlade o preregistraciji srpskih tablica gradova na Kosovu na RKS, odnosno činjenicu da rok za tako nešto ističe za desetak dana.

On je, kao prethodno i američki ambasador na Kosovu, kazao da Kosovo ima pravo da primeni odluku o preregistraciji.

Sa druge strane, takođe u sličnom tonu kao i Hovenijer, naznačio je da je potreban duži rok.

„Želimo da se odluka primeni na miran način, da se ne podižu tenzije i da ne skrenemo pažnju sa stvari koje treba da uradimo. Nije tajna da smo tražili duži period primene do još 10 meseci. Voleo bih to da vidim. Ovo je nešto što ne traže samo SAD, već cela Kvinta“, poručio je Eskobar.

Ovaj američki zvaničnik ujedno kaže i da SAD najviše podržavaju Kosovo, te da im je važno da, ukoliko izdaju preporuke, da ih „ljudi čuju“.

Eskobar je negativno odgovorio na pitanje da li su se na tako nešto obavezali Osmani i Kurti tokom današnjih razgovora sa njim.

„I dalje čekam na to i znam da će biti drugi iz Kvinte koji će da posete Kosovo i gospodin Lajčak će ga posetiti“, kazao je Eskobar.

Naznačio je da ovim SAD žele da podrže dijalog, te se još jednom ogradio da zapravo pregovorima upravlja Evropska unija, a da njegova zemlja nije deo dijaloga.

Na pitanje da li je uložio zvanični zahtev Kurtiju i Osmani da odlože proces preregistracije, Eskobar je kazao da zvanični zahtevi dolaze od strane Evropske unije i specijalnog predstavnika.

„Ukoliko on (specijalni predstavnik) uložio zvaničan zahtev, mi ga u potpunosti podržavamo“, kazao je Eskobar.

Ovaj zvaničnik SAD-a je kazao da mu je cilj da se izbegnu tenzije na Severu do kojih je došlo 31. jula, ali i više od toga.

„Sada, sa svim onim što se dešava u Evropi, nisu nam potrebne tenzije na Balkanu. Bili smo izuzetno razočarani sa inicijalnim rezultatima diskusija u Briselu jula meseca i želimo da do toga ne dođe ponovo“, kazao je specijalni izaslanik SAD.

Ujedno tvrdi da SAD ne žele da njegova i uloga Miroslava Lajčaka bude upravljanje kriznim situacijama ij problemima.

„Potrebno je da strateški razmišljamo o tome kako da Evropa zadrži jedinstvo, kako izražava svoje vrednosti i kako Evopa prihvata zemlje Zapadnog Balkana u EU. To je cilj dijaloga i na to moramo da se fokusiramo. Ne na tablice i lične karte, već na veće probleme“, naglasio je Eskobar.

Pročitajte još:

Eskobar u Prištini, kratka javna obraćanjaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.