Vučić i Bauer: Važno je izbeći eskalacije

aleksandar vučić rob bauer
FOTO: Fejsbuk/Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsedavajućim Vojnom komitetu NATO, admiralom Robom Bauerom, sa kojim je razgovarao o saradnji sa ovom alijansom u okviru politike vojne neutralnosti Srbije, saopštio je Vučićev kabinet.

Srpski predsednik govorio je o pripadnicima KFOR-a na Kosovu, istakavši da „oni imaju važnu ulogu u održavanju mira i stabilnosti, kao i zaštiti Srba i drugih nealbanskih zajednica“.

Dvojica sagovornika su se saglasili da je važno izbeći dalje eskalacije, saopšteno je iz srpskog predsedništva.

Tokom razgovora bilo je reči i o unapređenju saradnje Srbije i NATO-a na različitim nivoima.

Predsednik Srbije istakao je da je veoma važno da postoji redovan dijalog srpskih predstavnika sa zvaničnicima političkih i vojnih struktura, koji, kako je kazao, doprinosi jačanju međusobnog poverenja.

Admiral Bauer kazao je da, kako se navodi u saopštenju, NATO ceni Srbiju kao partnera i poštuje njenu vojnu neutralnost.

Predsedavajući Vojnog komiteta NATO-a admiral Rob Bauer boravi u prvoj zvaničnoj poseti Beogradu, a juče se sastao i sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem.

Sastanak sa visokim zvaničnikom NATO-a dolazi u vreme novog mogućeg podgrejavanja tenzija na Kosovu u vezi sa rokom koji je ranije letos postavila kosovska vlada, a koji ističe 31. oktobra, za zamenu srpskih tablica gradova na Kosovu sa RKS. Uprkos pozivima iz međunarodne zajednice, pre svega iz SAD-a da se ovaj rok produži, iz Prištine ponavljaju da produžetka neće biti. Vučić je sa druge strane iz Beograda poručio da će KM tablice ostati, ali i da Srbija pristaje na KS tablice, koje su ukinute pre dve godine.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.