Kurti: Srpske tablice na Kosovu biće ukidane po fazama do 21. aprila 2023.

stikeri KM
FOTO: KoSSev

Uprkos više zahteva iz EU i SAD da se za zamenom srpskih tablica sa RKS sačeka još narednih deset meseci, tri dana uoči isteka roka, kosovska vlada odlučila je da po fazama vrši primenu svoje odluke o preregistraciji. Iako nisu eksplicitno saopštili da će produžiti prethodno zacrtan rok, 31. oktobar, u praksi će se sada njihova odluka o uklanjanju srpskih tablica primenjivati sve do 21. aprila – počev od opomena, preko kazni, probnih tablica, pa sve potpunog uklanjanja. Kurti, međutim, tvrdi da odluka od 29. juna „nije odložena, već intenzivirana“.

Kako je kosovski premijer, Aljbin Kurti obrazložio, odluka o prolongiranju zapravo je odgovor na povećanu međunarodnu „osetljivost“ za mir i bezbednost na Kosovu, kao i to da je ona doneta nakon razgovora i sa bezbednosnim organima.

Objasnio je potom da će se odluka primenjivati po sledećim fazama:

Od 1. do 21. novembra građani će se opominjati;

Od 21. novembra do 21. januara biće novčane kazne;

Od 21. januara građani će morati da uzmu probne tablice na dva meseca;

Konačno, do 21. aprila neće biti dozvoljene nijedne druge registarske tablice, saopštila je vlada.

„Ovim sprovođenjem odluke po fazama pokazujemo našu ozbiljnost da nesumnjivo sprovedemo odluku koju smo doneli i damo šansu svima onima koji žele da se integrišu“, poručio je Kurti.

Neposredno pre početka sednice kosovske vlade, kod Kurtija je viđena Kvinta, koja je zajedno sa svojom članicom SAD i Evropskom unijom, nedavno zatražila da se odluka kosovske vlade o preregistraciji produži na još 10 meseci.

Kurti poručuje, da uprkos njihovom zahtevu o višemesečnom odlaganju, Priština smatra da je ova odluka kosovske vlade ipak „najprikladnije rešenje“.

Kazao je ujedno i da su ambasadore obavestili o novom načinu primene svoje odluke, koja, kako je istakao, „nije odložena, već intenzivirana“.

„Oni su već obavešteni, a glavni centri će moći da se izjasne o svom stavu i instrukciji kako najbolje postupiti u zajedničkoj poziciji zakonitosti i bezbednosti“, rekao je Kurti.

U prvoj reakciji Srpska lista je poručila je da ukoliko i kada bude izrečena prva kazna, „to može da bude povod za žestok odgovor i otpor srpskog naroda“.

Kosovska vlada je 29. juna ove godine donela odluku da se uklone sve tablice RS gradova na Kosovu i ova vozila registruju na RKS, a da se sa primenom odluke započne od 1. avgusta. Nakon skoka tenzija odbijanjem Srba na Severu da to učine i Beograda da podrži odluku kosovske vlade, uz posredovanje međunarodne zajednice, vlada u Prištini je odredila novi rok – 31. oktobar. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.