Ambasador Hil razočaran odlukom Prištine da ne produži rok za preregistraciju

Novi ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Kristofer Hil
FoNet/Milica Vučković

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kristofer Hil izjavio je da je razočaran i zabrinut zbog odluke kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, da uprkos pozivima SAD, Evropske unije i Kvinte ne produži rok za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama, prenosi Danas.

„Vlada Sjedinjenih Američkih Država je, zajedno sa svojim međunarodnim partnerima, u više navrata tražila od Vlade Kosova da produži period implementacije preregistracije vozila. Razočarani smo i zabrinuti zbog odbijanja Vlade Kosova da prihvati zahteve i savete svojih najbližih međunarodnih partnera po ovom pitanju“, rekao je Hil za Blic, prenosi Danas.

Dodao je da pozdravlja nastavak dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Brisela i pozvao obe strane da nastave sa učešćem u tom dijalogu.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar prethodno je takođe pozvao prištinske vlasti da produže rok.

On je ponovio da SAD u potpunosti podržavaju francusko-nemačku inicijativu za dijalog Beograda i Prištine, rekavši da očekuje trenutak kada bi javnost sa njom mogla biti zvanično upoznata.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.