Stano: Odluka Kosova o tablicama legitimna, izbeći jačanje tenzija i nasilje

FOTO: N1

Portparol Evropske unije, Peter Stano, izjavio je u Briselu, komentarišući proces preregistracije vozila na KiM, da je „od izuzetne važnosti da se spreče bilo kakvi potezi koji bi doveli do jačanja tenzija“. „EU je uvek bila jasna da je odluka Kosova o preregistraciji registarskih tablica legitimna. Međutim, prema Sporazumima o slobodi kretanja u dijalogu iz 2011. i 2016. godine važno je da se za implementaciju ovog plana da dovoljno vremena, te da se on priprema i sprovodi u bliskoj konsultaciji sa pogođenim građanima, i u skladu sa evropskom praksom“, pojasnio je Stano za N1.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, izjavio je, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da je Kvinta usaglasila stav da je kosovska akcija o preregistraciji registarskih tablica legitimna, ali da je problem u vremenu i metodama.

Vučić je istakao da je predstavnicima Kvinte saopštio da obmanjuju javnost, jer, dodao je, kosovska strana nema prava na ove poteze ni po jednom sporazumu.

Pročitajte još:

Vučić pita: Kada će NATO da dozvoli povratak srpske vojske; Najavio odgovor povodom francusko-nemačkog predloga

Vučić u istom obraćanju: „Ne moramo da imamo KM, dajte nam KS“ – „Nema predaje, KM ostaje“

Rakić iz BG najavljuje blokade prelaza, ako dođe do nasilnog oduzimanja vozila sa KM tablicama

„Zaključci o slobodi kretanja iz 2016. uključivali su rokove za ponovnu registraciju, koji bi trebalo da daju smernice. Stoga smo od samog početka ovog procesa preporučili Vladi Kosova da uvede period od 12 meseci za ponovnu registraciju. Po istom obrazloženju, sada tražimo od Vlade Kosova da produži postojeći rok za 10 meseci“, rekao je Stano.

Dodaje da bi ovo proširenje omogućilo značajniju i inkluzivniju informativnu kampanju i konsultacije sa pogođenom populacijom. Ovo bi takođe omogućilo Kosovu da omogući svim kosovskim Srbima na severu da dobiju kosovske lične karte i kosovske vozačke dozvole.

Portparol EU kaže da su napetosti nešto što je „Srbiji i Kosovu najmanje potrebno“.

„Dve strane treba da rade na nastavku dijaloga, koji će rezultirati zaključkom, a to je postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa. EU, zajedno sa partnerima, radi sa obe vlade u cilju sprečavanja bilo kakvog raspirivanja tenzija, jer bi to išlo protiv interesa oba naroda, Njihov najvažniji interes je da se krene napred ka Evropi“, rekao je.

Pozvao je obe strane na kontruktivan pristup.

„Kreiranjem tenzija i nerešavanjem problema, izbegavanjem razgovora, bez volje za postizanjem kompromisa, nećete postići ništa i radite protiv interesa svog naroda. Naša poruka ostaje ista – moramo da se ponašamo kontruktivno, da se nađu rešenja za sva postojeća pitanja i sprečiti jednostrane poteze“, kazao je.

Mora se, naglašava, izbeći eskalacija tenzija i, potencijalno, nasilja na severu Kosova.

„Ovo je od posebnog značaja u aktuelnom geopolitičkom kontekstu, s obzirom na očuvanje stabilnosti u regionu“, odgovorio je Stano na pitanje N1.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.