Srpska lista: Izricanje prve novčane kazne za tablice biće povod za otpor srpskog naroda

FOTO: KoSSev

„Kurtiju želimo jasno i nedvosmisleno da poručimo da će izricanje prve mere novčane kazne biti povod za žestok odgovor i otpor srpskog naroda“, poručili su danas iz Srpske liste u prvoj reakciji na novu odluku kosovske vlade da sada po fazama do 21. aprila ukloni sve srpske tablice gradova na Kosovu – počev od opomena, preko kazni, probnih tablica, pa sve do potpunog uklanjanja.

Iz ove stranke poručuju „da su svesni pravih namera vlastodržaca iz Prištine“.

„Najava Aljbina Kurtija nije ništa drugo nego želja da se nastavi sa planom progona Srba sa svojih vekovnih ognjišta“, smatraju.

Kažu da „nikakve ukore i druge kazne Srbima koji poseduju legalne i legitimne registarske oznake koje izdaje Srbija“ neće dozvoliti.

„Imajući u vidu plan Aljbina Kurtija da Srbima koji poseduju legalne i legitimne registarske oznake koje izdaju organi Republike Srbije izriče nekakve ukore i druge kazne, u ime srpskog naroda sa ovih prostora želimo da mu jasno i nedvosmisleno poručimo da će izricanje prve mere novčane kazne biti povod za žestok odgovor i otpor srpskog naroda“.

Iz SL su ujedno naglasili da se grdno varaju „svi koji misle da će narod nemo posmatrati obespravljivanje, ukidanje KM tablica tj. slobode kretanja i ugrožavanje opstanka“.

Građanima su potom još jednom preneli poruku srpskog predsednika da „nisu sami“, kao i da Srbija neće dozvoliti „progon i proterivanje“.

Nakon više zahteva iz EU i SAD da se za zamenom srpskih tablica sa RKS sačeka još narednih deset meseci, tri dana uoči isteka roka kosovska vlada odlučila je da po fazama vrši primenu svoje odluke o preregistraciji. Iako nisu eksplicitno saopštili da će produžiti prethodno zacrtan rok, 31. oktobar, u praksi će se sada njihova odluka o uklanjanju srpskih tablica primenjivati sve do 21. aprila – počev od opomena, preko kazni, probnih tablica, pa sve potpunog uklanjanja. Kurti, međutim, tvrdi da odluka od 29. juna „nije odložena, već intenzivirana“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.