Kakve skupove zbog rata u Ukrajini organizuju Srbi i dijaspora, u BG više njih, u KM grupa podržala Ruse i Ukrajince – „zajedno protiv zapada“

 

skup u mitrovici podrška RUsiji Ukrajini
FOTO: KoSSev

Sa jedanaestim danom rata u Ukrajini koji je uveliko svetska tema, a u nedostatku direktnih informacija sa samog fronta, „rat“ se preselio i na društvene mreže. Ono što se, međutim, iskristalisalo do sada, jeste gotovo jedinstvena svetska osuda ruske politike prema Ukrajini.

Ipak, nakon uvođenja sankcija Rusiji i cenzure ruskih kanala za koje se navodi da su propagandna glasila, diskretno se pojavljuju i mišljenja o slobodi govora i naglašava da postoji obaveza da se informacije pružaju iz više izvora.

Sa druge strane, rat u Ukrajini mnogima je poslužio za rešavanje svojih problema i ciljeva, ali i doveo do rasplamsavanja nesporazuma i sukobljavanja na domaćem terenu i u regionu.

Tako su prištinski zvaničnici pokrenuli kampanju za hitno učlanjenje Kosova u NATO, EU i sticanje novih priznanja, a usled toga što, postoji mogućnost da, Srbija koju definišu kao „proruski satelit“ i „produženu ruku Putina“ – napadne Kosovo.

Srbija je inače pod lupom zapadne i regionalne javnosti, zbog odbijanja uvođenja sankcija Rusiji. Ipak, zajedno sa 140 zemalja širom sveta, ona je osudila rusku invaziju u Ukrajini, dok se ujedno u Beogradu održavaju skupovi podrške Ukrajincima, Belorusima i Rusima, a protiv rata. Sa druge strane, u srpskoj prestonici, u prethodnim danima je bilo i skupova organizovanih s ciljem podrške Rusiji.

Grupa Mitrovčana pozvala na ujedinjenje Rusa i Ukrajinaca protiv zapada – „da se vrati mir“

Skup u vezi sa novonastalom situacijom na istoku, održan je danas i u Kosovskoj Mitrovici, kada se petnaestak građana sa Severa Kosova okupilo ispred spomenika konzulu Grigoriju Ščerbinu u centru grada. Okupili su se da bi pozvali Ruse i Ukrajince da „pronađu zajedničko rešenje“ i kako su novinarima danas kazali, „ujedine se protiv zapada“. Poručuju da žele da pošalju poruke mira, a da ne podržavaju ubistva i ratna dejstva.

Nebojša Jović, koji je nedavno imenovan za „glavnog poverenika Povereništva Pokreta za odbranu KiM na Kosovu“, kazao je medijima da su danas izašli u svojstvu građana, te da ovo nije politički skup.

Tvrdi da on i nekolicina građana koja se danas okupila, nisu mogli da ostanu po strani, posmatrajući dešavanja u Ukrajini i „gledajući progon nad ruskim narodom van granica Rusije“.

skup u mitrovici podrška RUsiji Ukrajini
FOTO: KoSSev

Jović je svoje izlaganje razdelio na tri poruke – podrška Rusima, poziv da se Rusi i Ukrajinci ujedine i poziv zapadu da, kako kaže, zaustavi progon ruskog naroda van granica Rusije.

„Danas prenosimo poruku podrške ruskom narodu – braćo naša ruska, niste sami, mi smo sa vama i bićemo sa vama. Poručujemo im da kosovski Srbi vole svoj bratski ruski narod“, kazao je Jović.

U centru grada danas se okupilo petnaestak građana.

Jović je kazao da su mnogi građani sa kojima su pričali prethodnih dana podržali današnje okupljanje, ali i da „postoji strah u narodu“ kao i da je nekolicina „opravdano“ odsutna.

Podseća da je prethodno u Beogradu takođe održan skup podrške Rusiji i dodaje – „mi danas to činimo sa dela okupirane teritorije“, kazao je.

„Želimo da se ovo zlo što pre zaustavi“, naglasio je.

Drugu poruku poslao je Ukrajincima – poziva ih da se ujedine sa Rusima.

„I to su jednako naša braća, i njih molimo i apelujemo – braćo ujedinite se sa braćom svojom – Rusima, oslobodite se ukro-nacista jer onog trenutka kada njih neutrališete, tog trenutka dolazi mir. Mi se molimo da to rusko-ukrajinsko ujedinjenje dođe što pre, da se nacisti neutrališu, eliminišu i da se mir vrati i u ukrajinske i u ruske domove“, kazao je.

Na pitanje da li ujedinjenje podrazumeva da Rusija i Ukrajina ponovo postanu jedna država, Jović navodi da to zavisi od njih, ali i dodaje da bi prvo trebalo da se „odupru nacistima“.

On podcrtava da sa ovog skupa žele da pošalju poruku mira, uz naznaku da niko ne želi rat.

„Niko od nas ne želi rat, rat žele samo bolesnici“, kazao je.

Ipak, iako kaže da danas ne želi da ulazi u analizu o tome zašto je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, dodaje – „kada ste ugroženi, vi bi trebalo da se branite“.

Treću poruku poslao je zapadu – „da prestane sa histerijom“.

„Ne mogu reći ni fašističkom, ni nacističkom histerijom, to je jedan satanistički haos, progon ruskog naroda van granica Rusije. Ovako histerična hajka na sve rusko, počevši od otimanja imovine, preko zabrane ruske votke, zapaljivih naprava bačenih na ambasadu njihovu, pa do proterivanja ruske dece sa fakulteta širom Evrope – to ne vodi ničemu dobrom“, poručio je SAD-u i Evropskoj uniji.

„To samo može da stvori plodno tle za stvaranje zle krvi, da sateraju Rusiju uz zid, a onda, strah me je da će doći do mnogo većih problema u kojima neće biti jedna ili dve države, već cela planeta. Zato je ovo naš apel razumu da se što pre stane sa histeričnim napadima na sve što je rusko“, poručio je Jović.

Ispred spomenika ruskom konzulu Grigoriju Ščerbinu, Jović je poručio da je Albancima „uvek smetala Rusija“.

Danas se, dodaje, Priština bori sa SAD-om i Evropskom unijom za poštovanje granica nepovredivosti Ukrajine.

Jović pita – „šta je sa Srbijom, zašto se naše granice ne poštuju, zašto je naša teritorija okupirana“.

Na pitanje da li današnji skup može negativno da se protumači u Prištini, a s obzirom na poruke koje su u prethodnim danima dolazile, Jović je kazao da se nisu tome rukovodili, jer danas šalju „poruku mira“.

„A ako hoće neko to zlonamerno da protumači, mi ne možemo tu da im pomognemo“, poručio je te podcrtao da danas ne pružaju podršku ubistvima ili ratnim dejstvima.

Milenković: Da podržimo Ruse i Ukrajince

Medijima se potom obratio predsednik pokrajinskog odbora Dveri za KiM, Goran Milenković iz Leposavića navodeći da je ovo teško vreme za Srbe, ali i Ruse i Ukrajince koji „pod uticajem zapadnih medija i zapadnih sila ratuju sami između sebe onda kada im to najmanje treba, ali i kada najmanje treba nama – u trenutku kada nam je Rusija podrška u svim sferama društva i života“.

„Molimo se za našu braću Ruse i Ukrajince da se ujedine protiv ovog zla koje se ponovo nadvilo nad našim pravoslavnim svetom i našom slovenskom braćom“, kazao je.

Dodao je i da je KiM danas „okupirana teritorija od strane onih istih koji su okupirali Ukrajinu“, te ih ujedno poziva da „smognu snage da se odupru naci-fašistima koji ih predvode i koji ne rade za njihov interes već protiv interesa ruskog i ukrajinskog naroda“, poručio je.

Uz poruku da Srbi sa Kosova treba da pruže podršku zajedno Rusima i Ukrajincima pozvao je na mir.

Srbe u centralnoj Srbiji pozvao je takođe na jedinstvo i da:

„Još jednom pogledaju ka KiM-u koje godinama preživljava ono što preživljavaju ukrajinska braća na svojoj zemlji“.

Skupovi, poruke podrške u Beogradu

Skupovi u vezi sa ratom u Ukrajini održavani su prethodnih dana u Beogradu, a novi se održava danas.

Jedni se okupljaju da podrže rusku stranu, zajedno sa, kako tvrde, „svojom braćom“ – Ukrajincima i Belorusima, a drugi da jasno osude rusku invaziju.

U Knez Mihailovoj ulici u Beogradu juče su istovremeno održana dva skupa.

Jedan u organizaciji Žena u crnom koja je zatražila „obustavljanje ruske agresije“, dok su, sa druge strane, članovi i simpatizeri Nove komunističke partije Jugoslavije (NKPJ) pozvali vlasti Srbije „da priznaju nezavisnost Donjecke i Luganske Narodne Republike“.

U Beogradu je takođe u petak održan i protest podrške Rusiji u organizaciji ekstremno desničarske organizacije „Narodne patrole“ poznate po antimigratnskoj politici.

Govornici su poručili da je „rusofobija u Srbiji na nivou statističke greške“ i podržali agresiju Rusije na Ukrajinu, javili su beogradski mediji.

Poruku podrške Rusiji uputio je juče „Pokret za odbranu KiM“, koju predstavlja unverzitetski profesor iz Beograda, Miloš Ković.

Kažu da su potpisivanjem rezolucije u Generalnoj skupštini UN-a kojom se osuđuje napad na Ukrajinu, srpske vlasti stale na stranu NATO zemalja „koje ugrožavaju sam opstanak ne samo Rusije nego i Srbije i Republike Srpske“.

„Zato najoštrije osuđujemo ovaj sramotni gest koji je suprotan najvažnijim tradicijama i životnim interesima srpskog naroda“, poručili su u apelu koji je dosada potpisalo 80 ljudi.

U Beogradu antifašistički skup – Prisustvuju pripadnici ruske, beloruske i ukrajinske dijasopore

Danas se u Beogradu održava još jedan skup, s ciljem podrške Ukrajincima, Belorusima i Rusima, a „protiv rata, okupacije i diktature“.

Ovom skupu koji se održava od 14.00 na Trgu Republike, kako je prethodno najavljeno, prisustvuju i pripadnici ruske, ukrajinske i beloruske dijaspore.

„Stojimo uz Ukrajinu i protiv rata i diktature za koje se zalaže Vladimir Putin“, naveli su pripadnici ruske dijaspore u Srbiji u svom saopštenju kojim su najavili da će prisustvovati skupu.

„Mi izlazimo na ovaj mirni antifašistički skup da pokažemo da smo zajedno protiv diktature, rata i laži i pozivamo naše srpske prijatelje da stanu uz nas. Svako ko ume da razlikuje dobro od zla i laž od istine mora da bude uz nas i da podrži sve normalne Ukrajince, Ruse i Beloruse na Trgu Republike u nedelju“, dodali su ujedno.

Politički analitičar, Srđan Cvijić, se takođe uoči ovog skupa oglasio na Tviteru.

„Za mir, za podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine, Srbije i svake druge države. Protiv agresora“, kazao je.

Skup podrške građanima Ukrajine i protest zbog agresije Rusije na tu zemlju održan je danas i u Novom Sadu u organizaciji Koalicije nevladinih organizacija Građanska Vojvodina.

Opširnije o događajima prethodnih dana, čitajte u:

Ministarstvo odbrane Srbije: Ne pozivamo mi na vojnu obuku, već MUP za redovan trening iz civilne zaštite

Predsednik kosovske skupštine zatražio artiljeriju za KBS

Vulin: Nasilno uvođenje Kosova u NATO pretnja Srbiji; Mehaj: Vulinova izjava ista kao Putinova za Ukrajinu pre agresije

Fon Kramon: Važno je pokazati da su Srbi sastavni deo Kosova; Ne možemo da upoređujemo Moskvu i Beograd

Kallxo: Poslanici Skupštine Albanije traže prekid Otvorenog Balkana nakon krize u Ukrajini

Grafiti „UQK“ na više srpskih kuća kod Lipljana; Petković: Posledica narastajućih tenzija

Kurti za Independent: Kosovo bi posle Ukrajine moglo sledeće da se suoči sa ruskom agresijom

Kosovski zvaničnik: Srbija mobiliše rezerviste sa Kosova; Srpske NVO i mediji: Neosnovane spekulacije

Skupština Kosova usvojila rezoluciju o Ukrajini, Srpska lista nije glasala

Ukrajina u ratu, a prištinski mediji pitaju da li će priznati Kosovo

Zeri: Severna Makedonija podržava članstvo Kosova u NATO

Vučić upozorio na izbacivanje Rusije iz UN, a šta kaže Povelja?

UN izglasale rezoluciju kojom se osuđuje napad na Ukrajinu, Srbija glasala „za“

Vučić: Hoće da izbace Rusiju iz UN-a, promene Rezoluciju 1244, priznaju Kosovo, ne isključujem mogućnost

Dačić: Tražiće članstvo Kosova u NATO, kome da se obratimo ako uvedemo sankcije Rusiji?

Sedmi dan rata u Ukrajini, tj. kampanje Kosova da se učlani u NATO; Novi zahtevi – priznanja i članstvo u EU

Kurti odobrio osnivanje Fonda za bezbednost, poziva se dijaspora da pomogne, gradonačelnik i poslanica se odrekli plate

Kosovo nudi utočište za 20 ukrajinskih novinara koji bi radili na daljinu

Haradinaj zatražio formiranje donatorskog fonda za KBS

Mehaj pozvao na opštu kampanju preko društvenih mreža za prijem Kosova u NATO

Olimpijski komitet Kosova na Tviteru: „Kosovo u NATO“

Kad Srbi kupe 5 amblema „UÇK“: „Panda 2“, komunikacija sa „brojnim Rusima“, „srpskim obaveštajnim strukturama“…

Osmani: Vučić isti kao Putin, Srbija i Rusija udružuju snage da destabilišu svet

Gervala u Londonu: Srbija nam zapretila ratom, zvanično odobrena strategija ideologije „velike Srbije“

Vučić: Ne možete u NATO ako niste država, time Priština želi nova priznanja

Ruski kanali i sajtovi institucija od ove nedelje nedostupni na MTS D.O.O

Kosovska Nezavisna komisija za medije uklanja kanale ruskog porekla sa emiterskih platformi

Mehaj zatražio veće prisustvo KFOR-a na Severu

Za Prištinu rat u Ukrajini i „usmerenost Srbije ka Rusiji“ pravi trenutak za učlanjenje u NATO

Zeri: Srbija će nastojati da iskoristi situaciju u Ukrajini za vojni ‘blic-krig’ na Severu

Vlada Srbije usvojila Zaključak Saveta za nacionalnu bezbednost u vezi sa ratom u Ukrajini

Kosnet: Vučić odabrao Putina a ne zapad, krije se iza crkve; Brnabić: Nije tačno – odabrao je mir i međunarodno pravo

Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, Ruse i Ukrajince smatra bratskim narodimaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.