Kallxo: Poslanici Skupštine Albanije traže prekid Otvorenog Balkana nakon krize u Ukrajini

otvoreni balkan
FOTO: Kallxo

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Poslanici Demokratske partije Skupštine Albanije zatražili su da se rezolucijom prekine inicijativa ‘Otvorenog Balkana’. To je zato što je to, po njihovom mišljenju, u suprotnosti sa nacionalnim interesom Republike Albanije i opredeljenjem za otvaranje pregovora sa Evropskom Unijom.

„S obzirom na potpisivanje inicijative ‘Otvoreni Balkan’ i posvećenost Vlade Republike Albanije ovoj inicijativi uz Republiku Srbiju, koja još uvek ne priznaje nezavisnost Kosova, a Kosovo se i dalje smatra integralnim delom Ustava Srbije“, kaže se u rezoluciji koju je predložila DP u Albaniji.

U zahtevu predsednici Skupštine Ljinditi Nikoli za parlamentarnu raspravu posle ruske agresije u Ukrajini, poslanici su zahtevali i preduzimanje mera za sprečavanje bilo kakvog pokušaja Srbije i Rusije da destabilizuju Zapadni Balkan.

„Otvoreni Balkan“ je inicijativa tri zemlje Zapadnog Balkana – Albanije, Srbije i Severne Makedonije. Kroz ovu inicijativu oni imaju za cilj stvaranje zajedničkog tržišta i drugih objekata. Inicijativu nije podržalo Kosovo i opozicija u Albaniji, nazivajući je opasnom i ispunjavanjem želja Srbije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.