Kosnet: Vučić odabrao Putina a ne zapad, krije se iza crkve; Brnabić: Nije tačno – odabrao je mir i međunarodno pravo

Kosnet
Foto: KoSSev

Vest je ažurirana

Izgleda da je srpski predsednik, Aleksandar Vučić, umesto Zapada odabrao Putina oglasio se danas bivši ambasador SAD-a u Prištini, Filip Kosnet. Njemu je odgovorila srpska premijerka, navodeći da to nije tačno, već da je Vučić odabrao međunarodno pravo, srpske interese i mir.

Predsednik Srbije obratio se javnosti u subotu, nakon zahteva EU i SAD da se izjasni o uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji.

„Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, istovremeno poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, a srpski narod Ruse i Ukrajince smatra bratskim“, poručio je Vučić na sednici na kojoj je ujedno predstavio 15 zaključaka Saveta za nacionalnu bezbednost o stavovima Srbije u vezi sa dešavanjima na Istoku.

Vučićevom oglašavanju prethodili su sastanci sa čelnicima vlasti u Srbiji, patrijarhom Porfirijem, ali i predstavnicima Kvinte i EU.

I dok je ambasador Rusije u Srbiji nakon što je predsednik izneo stav kazao da Rusija razume poziciju Beograda i da Moskva ne traži ništa od Srbije, a ambasada SAD u Srbiji pozdravila stav u ime SAD o podršci teritorijalnom integritetu Ukrajine, bivši ambasador SAD u Prištini smatra da je Vučić odabrao Putina.

„Izgleda da je srpski predsednik Aleksandar Vučić umesto Zapada odabrao Putina – dok tvrdi da mu je ruke vezalo javno mnjenje i krije se iza Crkve“, poručio je Filip Kosnet u objavi na Tviteru.

Kaže da „to nije vođstvo, već moralni kukavičluk“. Pozvao je Evropsku uniju i Sjedinjene države da obrate pažnju.

Kosnetu je odgovorila srpska premijerka, Ana Brnabić, navodeći da to što je rekao nije istina.

„Aleksandar Vučić nije odabrao Putina u odnosu na Zapad, niti se iza bilo koga krije, niti je ikada tvrdio da su mu ‘ruke vezane’ za bilo šta“, poručila mu je Brnabić.

Ona precizira da je Vučić u subotu odabrao međunarodno pravo i principe, srpske interese i mir.

„To je vođstvo. Što se tiče morala – ne počinjite“, naglasila je.

Povezani tekstovi:

Ambasada SAD: Pozdravljamo stav Srbije o teritorijalnom integritetu Ukrajine

Bocan-Harčenko: Rusija razume poziciju Srbije, Moskva ne traži ništa od BG

Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, Ruse i Ukrajince smatra bratskim narodomPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.