Vučić: Ne možete u NATO ako niste država, time Priština želi nova priznanja

FOTO: Instagram/buducnostsrbijeav

„To nije ideja Albanaca sa Kosova, već ideja nekih njihovih lobista i političara u SAD i EU“, poručio je danas predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, reagujući na zahteve Prištine da je kriza u Ukrajini, pravi trenutak da Kosovo bude primljeno u NATO. 

Rat na istoku Evrope pokrenuo je lavinu izjava prištinskih zvaničnika, analitičara i „stručnjaka za bezbednost“ o tome da bi Srbija koju definišu kao „destabilizujući faktor“ i „satelit Rusije“ mogla da „ugrozi Kosovo“, uključujući čak i prognoze o „vojnom blic-krigu“ na Sever Kosova.

Zajedno sa ovakvim navodima stigle su i poruke da bi KFOR trebalo da uveća svoje prisustvo na Severu, ali i da je ovo „pravo vreme“ da se Kosovo učlani u NATO i da se sve više ulaže u KBS, što je juče ponovio i kosovski ministar odbrane, Armend Mehaj.

Istakavši da situacija nije „ni malo naivna“, Vučić je danas iz Kragujevca gde je prisustvovao početku radova na izgradnji nove fabrike kompanije Wacker Neuson, izjavio je da ne može u ovom trenutku da proceni koliko je realna opasnost da Kosovo postane član NATO-a, dodajući da je za takvu ideju Prištine čuo pre par meseci iz srpske obaveštajne službe.

Sa druge strane, Vučić smatra da ovi zahtevi Prištine zapravo imaju pozadinu.

Prema njegovim rečima, Priština time želi da se četiri zemlje EU, koje su članice NATO-a, a koje do sada nisu priznale nezavisnost Kosova, na taj način ga i priznaju.

„Ne možete da postanete članica ako niste država i time žele da ih nateraju“, tvrdi.

Istovremeno, smatra da bi to čak bio „lagani izgovor“ za jedan deo tih zemalja, jer mogu reći da nemaju drugi izlaz.

„Mogu reći: ‘Ne možemo da sedimo u NATO-u, a sada vidimo koliko nam je NATO potreban, ukoliko to ne bismo uradili’,“ kaže predsednik.

Osim toga, zahtevi Prištine za članstvo u NATO-u, kako je ocenio, mogu biti i stavljanje Srbije pred svršen čin.

„Time žele da nam kažu ‘Samo vi niste priznali nezavisnost i nemate izbora'“, smatra.

Uprkos tome, kako je kazao, koliko god njih prizna Kosovo i šta god Priština radila, za razliku od njih, podrcrtava da će Srbija držati međunarodnog prava, povelje UN i poštovanja teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih zemalja i u skladu sa tim se i ponašati.

„Bez obzira na sve pritiske i ucene, i na ono što neko može da pomisli da uradi, a to danas i zvanično traže kosovskometohijski Albanci, Srbija će čuvati svoj teritorijalni integritet“, rekao je Vučić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.