UN izglasale rezoluciju kojom se osuđuje napad na Ukrajinu, Srbija glasala „za“

FOTO: Tanjug

Generalna skupština UN usvojila je danas rezoluciju kojom se izražava najdublje žaljenje zbog agresije Rusije na Ukrajinu i zahteva od Rusije da odmah prestane sa pretnjom i upotrebom sile protiv Ukrajine i da odmah, potpuno i bezuslovno povuče sve svoje vojne snage sa teritorije Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama. I Srbija glasala „za“.

Za je glasala 141 država, protiv je bilo pet, a uzdržano 35, među njima i Kina, čiji je predstavnik naglasio da se uzdržavaju od glasanja jer nisu bili konsultovani prethodno. Srbija je bila među državama koje su glasale „za“.

Protiv su bili Rusija, Belorusija, Sirija, Eritreja i Severna Koreja.

Usvojenom rezolucijom ponovo se potvrđuje privrženost suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama. Takođe se izražava žaljenje zbog odluke Rusije u vezi sa statusom Donjecka i Luganske oblasti Ukrajine uz zahtev da Rusija odmah i bezuslovno poništi tu odluku.

“Generalna skupština potvrđuje svoju posvećenost suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica; najoštrije žali zbog agresije Ruske Federacije na Ukrajinu i kršenja člana 2 (4) Povelje UN; zahteva od Rusije da odmah prekine upotrebu sile protiv Ukrajine i da se uzdrži od bilo kakve dalje nezakonite pretnje ili upotrebe sile protiv bilo koje države članice”, glasi prva od tri tačke Rezolucije.

Poziva se na hitno mirno rešavanje sukoba kroz politički dijalog, pregovore, posredovanje i druga mirna sredstva, kao i na poštovanje sporazuma iz Minska. Izražava se i žaljenje zbog umešanosti Belorusije u nezakonitu upotrebu sile protiv Ukrajine i poziva Minsk da se pridržava svojih međunarodnih obaveza.

Predstavnik EU, ispred čije identifikacije na stolu je stajala i poruka „stojimo uz Ukrajinu“ na podlozi u bojama ukrajinske zastave je potvrdio da je tekst Rezolucije koji je prethodno podnela Ukrajina zapravo usaglašavan tesno upravo sa EU.

Zasedanje Generalne skupštine u vezi sa situacijom u Ukrajini organizovano je u periodu od 28. februara do 2. marta, a nakon sto je prethodno 25. februara propao pokušaj za manje od 24 sata da se na sastanku Saveta bezbednosti usvoji Rezolucija o Ukrajini, jer je Rusija upotrebila veto.

Usled toga ovo pitanje je prebačeno na teren Generalne skupstine, čije rezolucije nemaju mandatorno značenje prema državama, ali nose politički značaj.

Ambasador Srbije: Privrženi poštovanju načela teritorijalnog integriteta

Srbija je privržena poštovanju načela teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država, kao jednog od osnovnih principa međunarodnog prava sadržanog u Povelji Ujedinjenih nacija i Završnom aktu iz Helsinkija, kojim se garantuje pravo država na nepovredivost granica, izjavio je stalni predstavnik Srbije u UN Nemanja Stevanović.

Stevanović je na specijalnom zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija rekao da je Srbija posvećena očuvanju suverenosti i celine svoje teritorije i da se isto tako zalaže za poštovanje teritorijalnog integriteta drugih suverenih država, zbog čega je glasala za rezoluciju, bez obzira na to što nije saglasna sa svim formulacijama sadržanim u njoj.

Srbija najiskrenije žali zbog svega što se događa na istoku Evrope. Rusija i Ukrajina su za Srbiju prijateljske države, a srpski narod Ruse i Ukrajince smatra bratskim narodima. Gubitak života svakog čoveka u Ukrajini doživljavamo kao istinsku tragediju, kazao je Stevanović.

On je istakao da je dužan da ukaže na preambularni paragraf 13 i da podseti da se prvi napad na suverenu državu na tlu Evrope nakon Drugog svetskog rata dogodio 1999. godine, napadom 19 država na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju, primarno na Srbiju, kada je izostala adekvatna reakcija Ujedinjenih nacija na flagrantno kršenje njene Povelje.

Bez obzira na to što još uvek oseća posledice grubog kršenja osnovnih principa međunarodnog prava od strane drugih, Srbija od tih principa ne odustaje ni danas, kazao je Stevanović.

Dodao je da će Srbija nastaviti da se zalaže za prestanak sukoba, uz očekivanje da strane ulože dodatne napore da putem dijaloga dođu do postizanja diplomatskog rešenja i stvaranja uslova za mir.

Srbija će pružiti svaku vrstu humanitarne pomoći ugroženom stanovništvu Ukrajine, ostajući posvećena miru i doslednom poštovanju međunarodnog prava, poručio je Stevanović.

Zapadni zvaničnici pozdravili glasanje Srbije u UN

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre na Tviteru je pozdravio to što se Srbija pridružila zemljama koje su glasale „za“.

Zapadni zvaničnici u Srbiji pozdravili su odluku Srbije da glasa „za“ rezoluciju UN kojom se izražava najdublje žaljenje zbog agresije Rusije na Ukrajinu.

Pozdravima se priključila i ambasadorka Velike Britanije Šan Maklaud, kao i ambasadorka Švedske Anika Ben David.

Kanadski ambasador Žil Norman takođe je pozdravio ovu odluku Srbije, a na Tviteru se oglasila i ambasada SAD i navela da im je „drago što je Srbija dala podršku Ukrajini u UN“.

„Pozdravljamo što se Srbija pridružila 141 državi članici UN kako bi iskazala svoju solidarnost sa Ukrajinom koja je postala žrtva vojne agresije“, izjavio je ambasador Nemačke Tomas Šib.

Na zvaničnom Tviter nalogu francuske ambasade takođe su iskazani pozdravi ove odluke, a isto se navodi i na zvaničnom Tviter nalogu ambasade Italije u Srbiji.

Podsetimo, nakon što je Srbija na poziv EU, odnosno očekivanje SAD da se odredi prema sankcijama Rusiji prošle nedelje odgovorila zaključcima u kojima nije uvela sankcije, ali je istovremeno i podržala suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, prethodnih je dana i iz regiona i EU stizala serija poruka o očekivanjima da se Srbija svrsta na stranu „ujedinjene Evrope“ kao zemlja koja teži ka EU. Do pred samo glasanje, spekulisalo se da će Srbija izabrati da ostane uzdržana. Inače, ambasadori država članica EU u Srbiji objavili su jutros, pre glasanja u UN, zajednički autorski tekst, u kojem su pozvali Beograd da glasa za rezoluciju.

Povezane vesti:

Vučić: Hoće da izbace Rusiju iz UN-a, promene Rezoluciju 1244, priznaju Kosovo, ne isključujem mogućnost

Dačić: Tražiće članstvo Kosova u NATO, kome da se obratimo ako uvedemo sankcije Rusiji?

Sedmi dan rata u Ukrajini, tj. kampanje Kosova da se učlani u NATO; Novi zahtevi – priznanja i članstvo u EU

Kurti odobrio osnivanje Fonda za bezbednost, poziva se dijaspora da pomogne, gradonačelnik i poslanica se odrekli plate

Kosovo nudi utočište za 20 ukrajinskih novinara koji bi radili na daljinu

Haradinaj zatražio formiranje donatorskog fonda za KBS

Mehaj pozvao na opštu kampanju preko društvenih mreža za prijem Kosova u NATO

Olimpijski komitet Kosova na Tviteru: „Kosovo u NATO“

Kad Srbi kupe 5 amblema „UÇK“: „Panda 2“, komunikacija sa „brojnim Rusima“, „srpskim obaveštajnim strukturama“…

Osmani: Vučić isti kao Putin, Srbija i Rusija udružuju snage da destabilišu svet

Gervala u Londonu: Srbija nam zapretila ratom, zvanično odobrena strategija ideologije „velike Srbije“

Vučić: Ne možete u NATO ako niste država, time Priština želi nova priznanja

Ruski kanali i sajtovi institucija od ove nedelje nedostupni na MTS D.O.O

Kosovska Nezavisna komisija za medije uklanja kanale ruskog porekla sa emiterskih platformi

Mehaj zatražio veće prisustvo KFOR-a na Severu

Za Prištinu rat u Ukrajini i „usmerenost Srbije ka Rusiji“ pravi trenutak za učlanjenje u NATO

Zeri: Srbija će nastojati da iskoristi situaciju u Ukrajini za vojni ‘blic-krig’ na Severu

Vlada Srbije usvojila Zaključak Saveta za nacionalnu bezbednost u vezi sa ratom u Ukrajini

Kosnet: Vučić odabrao Putina a ne zapad, krije se iza crkve; Brnabić: Nije tačno – odabrao je mir i međunarodno pravo

Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, Ruse i Ukrajince smatra bratskim narodimaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.