Vlada Srbije usvojila Zaključak Saveta za nacionalnu bezbednost u vezi sa ratom u Ukrajini

U roku od 48 sati, kako je i najavio srpski predsednik, Vlada Republike Srbije usvojila je danas na sednici Zaključak Saveta za nacionalnu bezbednost Republike Srbije, a u vezi sa novonastalom situacijom na Istoku, odnosno stavom Srbije o napadu Rusije na Ukrajinu.

Predsednik Srbije predstavio je javnosti u subotu petnaest zaključaka, a nakon zahteva EU i SAD da se izjasni o uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji.

Zaključke Saveta za nacionalnu bezbednost možete pročitati u posebnoj vesti.

„Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, istovremeno poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, a srpski narod Ruse i Ukrajince smatra bratskim“, poručio je tada Vučić.

Kazao je da nije u interesu Srbije da uvodi sankcije Rusiji i da Srbija „neće da hrli u neprijateljstva zato što to neko drugi od nje traži“.

Uz saglasje da se radi o teškim danima za svet, naglasio je da su to bili posebno teški dani i za Srbiju.

„Bili smo suočeni sa brojnim pritiscima, gotovo neskrivenim… Uprkos tome odluku smo doneli trezveno, u najboljem interesu Republike Srbije, jer za to smo birani i verujemo da poštovanje normi međunarodnog prava znači ali i interesa Srbije. Znači dodatno snaženje Srbije u odbrani vitalnih interesa“, kazao je Vučić.

Vučić je ujedno tada najavio da će se zaključci Saveta za nacionalnu bezbednost naći pred Vladom u narednih 48 sati.

Povezani tekstovi:

Kosnet: Vučić odabrao Putina a ne zapad, krije se iza crkve; Brnabić: Nije tačno – odabrao je mir i međunarodno pravo

Ambasada SAD: Pozdravljamo stav Srbije o teritorijalnom integritetu Ukrajine

Bocan-Harčenko: Rusija razume poziciju Srbije, Moskva ne traži ništa od BG

Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, Ruse i Ukrajince smatra bratskim narodomPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.