Kurti odobrio osnivanje Fonda za bezbednost, poziva se dijaspora da pomogne, gradonačelnik i poslanica se odrekli plate

kurti
FOTO: N1

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, odobrio je i naložio osnivanje Fonda za bezbednost. Potvrda stiže nakon više zahteva opozicionih političara da se sve više ulaže u KBS i pokretanja kampanje da Kosovo postane član NATO-a. Svemu tome prethodila je invazija Rusija na Ukrajinu i lavina izjava iz Prištine da je Srbija „ruski saveznik“, odnosno da je moguć „vojnom blic-krigu“ na Sever Kosova.

„U skladu sa potrebama kosovskih bezbednosnih snaga, trenutnom situacijom i nakon konsultacije sa međunarodnim partnerima, ovlastio sam danas Ministarstvo finansija da osnuje Bezbednosni fond“, saopštio je kosovski premijer u objavi na Fejsbuku.

Navodi da će prikupljena sredstva biti korišćena u skladu sa „strategijom državne bezbednosti Kosova“ za koju se očekuje da će biti odobrena od strane Vlade.

Fond će biti regulisan odgovarajućim procedurama i koristiće se isključivo u svrhe koje odobri Vlada, podcrtao je Kurti.

Kosovski premijer je pozvao građane Kosova i one u dijaspori da doprinesu ovom fondu.

Kurti je ujedno objavio dokument u kojem se navodi da je vlada ovlastila Ministarstvo finansija, rada i transfera da otvori račun namenjen Bezbednosnom fondu, preko kojeg će biti omogućeno da se uplaćuju donacije.

U dokumentu se navodi da će se, u koordinaciji sa resornim ministarstvima odlučivati o postavljanju osnovnih kriterijuma ili drugih ograničenja u vezi sa prijemom sredstava, maksimalnim ograničenjima, zemlje porekla…

„Sredstva ovog fonda će se koristiti za podršku prioritetima Vlade, uključujući oblasti odbrane i bezbednosti države, bezbednosne infrastrukture, upravljanja elementarnim nepogodama i slično, na osnovu procene Vlade“, navodi se u drugoj tački dokumenta.

Podsetimo, formiranje ovakvog fonda zatražio je danas bivši kosovski premijer, Ramuš Haradinaj.

Nakon odluke kosovskog premijera Haradinaj poručuje da su ruska agresija u Ukrajini, „jasna pozicija Srbije uz Putina i Rusiju – ozbiljna pretnja bezbednosti na Balkanu“, a posebno na Kosovu.

„Ova situacija zahteva brzu akciju, efikasne, neophodne i odgovorne odluke svih institucija u zemlji. U ovom duhu, podržavam odluku vlade o osnivanju Fonda za bezbednost, ovog kontinuiranog zahteva Alijanse i mene“, naveo je Haradinaj na Fejsbuku.

Ujedno je zatražio da se odluka preinači u zakon.

Ubrzo nakon potvrde kosovskog premijera, oglasio se i gradonačelnik Suve Reke, Balji Muharemaj, navodeći da je odlučio da svoju februarsku platu donira kosovskom fondu za bezbednost.

„Moja februarska plata biće prebačena u Bezbednosni fond. Kao vojnik po profesiji, ali i kao bivši pripadnik OVK, smatram da je pravi trenutak da pomognemo napredovanju naše vojske, odnosno Kosovskih bezbednosnih snaga“, napisao je Muharemaj na Fejsbuku.

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova, Aljbana Bitići (Albana Bytiqi) sledi primer gradonačelnika Suve Reke.

„Kao poslanica u kosovskoj Skupštini, čestitam mu i podržavam njegovu inicijativu. Tako ću i ja dati februarsku platu Fondu za bezbednost. Pravo je vreme da damo svoj doprinos“, navela je Bitići na Fejsbuku.

Podršci ovog fonda pridružila se i Fjola (Fjolla) Ujkani, poslanica pokreta Samoopredeljena koja je saopštila da će donirati porodičnu ušteđevinu u iznosu od pet hiljada evra i time „doprineti bezbednosti naše dece“.

Kosovski ministar odbrade Armend Mehaj pozdravio je odluku o osnivanju Bezbedonosnog fonda

„Veoma sam srećan što je ovaj intenzivan rad konačno završen i danas potpisivanjem odluke od strane premijera Kosova, Aljbina Kurtija, ovaj fond će biti otvoren“, naveo je Mehaj na Fejsbuku, uz najavu da će sutra biti objavljene sve informacije o računu i ostalim detaljima o tome kako mogu da se uplate donacije.

U međuvremenu je objavljen i dokument odluke kosovskog ministarstva odbrane u kojoj se navodi broj računa Fonda za bezbednost.

 

Rat u Ukrajini glavna je vest u kosovskim medijima, a, pored Rusije, brojni su tekstovi i izveštaji o Srbiji u dodatnom negativnom kontekstu, kao „destabilišućeg faktora“ na Balkanu, „hegemona“, „ruskog saveznika“, uključujući i čak i prognoze o „vojnom blic-krigu“ na Sever Kosova.

Zajedno sa ovakvim navodima stigle su i poruke da bi KFOR trebalo da uveća svoje prisustvo na Severu, ali i da je ovo „pravo vreme“ da se Kosovo učlani u NATO i da se sve više ulaže u KBS.

Pročitajte još:

Kosovo nudi utočište za 20 ukrajinskih novinara koji bi radili na daljinu

Haradinaj zatražio formiranje donatorskog fonda za KBS

Mehaj pozvao na opštu kampanju preko društvenih mreža za prijem Kosova u NATO

Olimpijski komitet Kosova na Tviteru: „Kosovo u NATO“

Kad Srbi kupe 5 amblema „UÇK“: „Panda 2“, komunikacija sa „brojnim Rusima“, „srpskim obaveštajnim strukturama“…

Osmani: Vučić isti kao Putin, Srbija i Rusija udružuju snage da destabilišu svet

Gervala u Londonu: Srbija nam zapretila ratom, zvanično odobrena strategija ideologije „velike Srbije“

Vučić: Ne možete u NATO ako niste država, time Priština želi nova priznanja

Ruski kanali i sajtovi institucija od ove nedelje nedostupni na MTS D.O.O

Kosovska Nezavisna komisija za medije uklanja kanale ruskog porekla sa emiterskih platformi

Mehaj zatražio veće prisustvo KFOR-a na Severu

Za Prištinu rat u Ukrajini i „usmerenost Srbije ka Rusiji“ pravi trenutak za učlanjenje u NATO

Zeri: Srbija će nastojati da iskoristi situaciju u Ukrajini za vojni ‘blic-krig’ na Severu

Vlada Srbije usvojila Zaključak Saveta za nacionalnu bezbednost u vezi sa ratom u Ukrajini

Kosnet: Vučić odabrao Putina a ne zapad, krije se iza crkve; Brnabić: Nije tačno – odabrao je mir i međunarodno pravo

Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, Ruse i Ukrajince smatra bratskim narodimaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.