Gervala u Londonu: Srbija nam zapretila ratom, zvanično odobrena strategija ideologije „velike Srbije“

Izvor: Telegrafi (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala izjavila je u ponedeljak na Samitu ministara spoljnih poslova Zapadnog Balkana u Londonu da se Kosovo suočilo sa pretnjama Srbije.

Međutim, kosovska šefica diplomatije je rekla da Kosovo nije jedino kome se preti, već da postoji eskalacija retorike iz Srbije, čak i prema nekim drugim zemljama u regionu.

„Srpski nacionalisti prete Kosovu ratom, izazivaju podelu u Bosni i Hercegovini, kao što su to činili 1991. godine, i pokušavaju da iznutra destabilizuju druge zemlje. Ovo nisu izolovani incidenti; oni su deo sistematske kampanje za destabilizaciju regiona koju preduzimaju Rusija i njen predstavnik Srbija. Pre samo nekoliko nedelja, dvoje ruskih diplomata su bili primorani da napuste našu zemlju jer su predstavljali pretnju po našu nacionalnu bezbednost“, rekla je Gervala.

Gervala je rekla da je Srbija pre nekoliko meseci poslala oklopna vozila, trupe i borbene avione na granicu sa Kosovom.

„Naš severni sused Srbija je pre nekoliko meseci zapretila našoj zemlji ratom, šaljući na našu granicu oklopna vozila, trupe, pa čak i borbene avione, dok se ruski ambasador u Srbiji pridružio trupama i pozdravio ovaj čin agresije“, rekla je ona.

Gervala je rekla i da je Vlada Srbije zvanično odobrila strategiju koja koristi preformulisanu verziju ideologije „velike Srbije“.

„S tim u vezi, Vlada Srbije je i formalno usvojila strategiju koja koristi preformulisanu verziju ideologije ‘velike Srbije’ koja je dovela do katastrofe na Balkanu 1990-ih. Godine 2021. jedan vladin zvaničnik poziva na ‘srpski svet’ i opet ozbiljni srpski nacionalista kaže da svi Srbi u regionu treba da žive pod srpskom vlašću, kako je rekao Vulin letos u prisustvu Vučića,“ kazala je ministarka.

Gervala je dodala da Kosovo nije jedino ugroženo.

Gervala je takođe nazvala čistom laži stav srpskog ministra Vulina u vezi sa masakrom u Račku.

„Imamo posla sa sistematskom eskalacijom retorike, gde se kao sveži primeri mogu navesti zvanične pohvale ratnih zločinaca poput Ratka Mladića od strane bliskog saveznika predsednika Vučića, ministra Vulina, i njegova čista laž pre nekoliko meseci u vezi sa jednim od najokrutnijih masakra na Kosovu, masakrom u Račku, koji je podstakao brzu promenu stava Zapada prema Kosovu. Sve ovo se ne dešava slučajno. Sadašnje rukovodstvo Srbije sistematski pojačava propagandu i govor mržnje kao deo vladinog programa da napadne Zapad i NATO radi humanitarne intervencije i da zabarikadira Srbiju iza agresivnog pristupa, opet, protiv njenih suseda“, kazala je Gervala.

Gervala je takođe rekla da je „ova faza mnogo opasnija nego što su neki svesni ili voljni da vide, barem u EU“.

„Ali potrebna nam je hitna akcija, kao i jasna komunikacija sa onima koji prete miru ne samo u Ukrajini, već i u našem regionu. Ako želimo da sačuvamo mir, moramo delovati mudro i brzo. Ujedinjeno Kraljevstvo će nesumnjivo biti na našoj strani u ovoj borbi za stabilnost i mir. I za to smo zaista zahvalni. Ako budemo uspešni, nastavićemo sa onim što bi trebalo da bude naša glavna briga: saradnjom u korist naših zemalja i naših građana“, rekla je ona.

U međuvremenu, Gervala nije otišla a da nije spomenula promenu Vlade na Kosovu i neke od dostignuća Kurtijeve vlade od stupanja na dužnost.

„Moja zemlja, Kosovo, napravila je veliki zaokret nakon izbora početkom ove godine, postavši lider demokratije i vladavine prava na Balkanu. Od kada je nova vlada stupila na dužnost, Kosovska policija pokrenula je ukupno 1.401 slučaj u vezi sa teškim zločinima, uključujući korupciju i organizovani kriminal. Izuzetno smo posvećeni evropskim vrednostima i našu zemlju reorganizujemo na evropski način. Ove godine beležimo rekordan rast od 10 odsto, kao i povećanje poreskih prijava i prihoda od carina. Kao vlada imamo izuzetan stepen odobravanja. I kada pomenemo ova optimistična kretanja, ne možemo zatvoriti oči pred realnošću u drugim oblastima“, rekla je ona.

Povezane vesti:

Osmani: Vučić isti kao Putin, Srbija i Rusija udružuju snage da destabilišu svet

Mehaj zatražio veće prisustvo KFOR-a na Severu

Vučić: Ne možete u NATO ako niste država, time Priština želi nova priznanja

Za Prištinu rat u Ukrajini i „usmerenost Srbije ka Rusiji“ pravi trenutak za učlanjenje u NATO

Zeri: Srbija će nastojati da iskoristi situaciju u Ukrajini za vojni ‘blic-krig’ na Severu

Rat u Ukrajini uz lažne sadržaje kojima se veruje i autentične koji se smatraju neistinitim

Vučić o izjavama Osmani: Sačuvaj Bože svaki put kada se javi; Fon Kramon bi bilo bolje da se uozbilji

Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, Ruse i Ukrajince smatra bratskim narodimaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.