Ruski kanali i sajtovi institucija od ove nedelje nedostupni na MTS D.O.O

Vest je ažurirana

„Nezavisna komisija za medije“ na Kosovu donela je tokom vikenda odluku da se svi mediji koji potiču iz Ruske Federacije privremeno uklone sa platformi na Kosovu, kako bi sprečili, kako tvrde, propagandu, jezik mržnje i lažne vesti, i time zaštitili javnu bezbednost na Kosovu.

Od ove nedelje, tri kanala na ruskom koja su bila dostupna preko MTS D.O.O. na Severu, to više nisu. U pitanju su Russia Today, Россия 24, Planeta RTR.

Na kanalima 664, 663 i 662 na kojima su se ovi ruski mediji gledali, u većinski srpskim sredinama, njihov program više nije dostupan za gledaoce, a umesto programa pojavljuje se „error“ i „channel is not exist“ – greška i da kanal ne postoji.

Takođe, danas na Severu nisu dostupni ni sajtovi ruskih institucija. Primera radi, nije bilo moguće otvoriti sajt Kremlja, ministarstva spoljnih poslova, kao ni Dume (uključujući i engleske verzije), ali sa druge strane, na internetu su dostupni medijski kanali poput Russia Today, ili pojedinih kulturnih institucija.

Od MTS D.O.O. zatražili smo zvanično objašnjenje šta se dogodilo, ali odgovor ni posle više časova nije stigao.

Podsetimo, MTS. d.o.o je kompanija registrovana kao ćerka firma Telekoma Srbije na Kosovu, a nastala je kao rezultat potpisivanja Birselskog sporazuma o telekomunikacijama iz 2015. godine.

Nezavisna komisija za medije je tokom vikenda uputila otvoreno pismo svim licenciranim medijskim operatorima da budu, kako su naveli, „oprezni prilikom prenosa programskih sadržaja i da preduzmu sve odgovarajuće radnje kako bi izbegli širenje propagande i lažnih vesti, posebno onih iz medija ruskog porekla ili bliskih aktuelnoj vlasti u Ruskoj Federaciji, koja mogu da emituju programske sadržaje koji podstiče jezik mržnje, dezinformacija, diskriminacije, netrpeljivosti kako bi opravdali svoj rat protiv Ukrajine i koji na taj ili drugi način mogu da ugroze bezbednost i javni poredak Republike Kosovo“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.