Zeri: Srbija će nastojati da iskoristi situaciju u Ukrajini za vojni ‘blic-krig’ na Severu

FOTO: KoSSev

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Ekspert za vojna i bezbedonosna pitanja Ramadan Ćehaja govorio je danas o najnovijim dešavanjima između Ukrajine i Rusije i uticaju koji oni mogu imati na Kosovo.

Ćehaja je prvobitno rekao da ruska vojna agresija u Ukrajini, koja je već dostigla velike razmere, nema direktne bezbednosne implikacije na Kosovu, ali su, prema njegovim rečima, posledice posredne iz više razloga.

On je upozorio da će Srbija nameravati da iskoristi rusku „invaziju“ na Ukrajinu za premeštanje snaga na Sever, prenosi Zeri.info.

„Stalno se suočavamo sa ruskim uticajem preko njenog strateškog partnera – Srbije. Kako situacija u Ukrajini bude eskalirala, Srbija će biti prinuđena da odredi gde se nalazi, što je za njih teška odluka. Međutim, Srbija će imati za cilj da iskoristi rusku ’invaziju’ na Ukrajinu za kretanje snaga na Severu Kosova prema metodologiji i pristupu koji sada primenjuje Ruska Federacija u ukrajinskim regionima Luganska i Donjecka“, napisao je Ćehaja.

On je pokazao kako Srbija to može da uradi.

„Kako ovo može da uradi? Srbija će moći da pokuša da upotrebi silu za vojni ‘blic krig’ do reke Ibar, stvarajući de fakto novu situaciju na terenu, koristeći prednosti postojećeg zapadnog fokusa na Ukrajinu i stvarajući povoljne okolnosti u budućim pregovorima, shvaćeno je u funkciji podele Kosova“, piše Ćehaja.

Ekspert za bezbednost je dao i savete kako Kosovo treba da postupi da zaustavi pokušaj Srbije da destabilizuje zemlju.

„Naravno da moramo da izađemo iz naše zone komfora da mislimo da će nas drugi zaštititi i podržati po svaku cenu. Podsećam da pored jačanja granične zaštite u severnom delu i ostalim delovima duž granične linije između Kosova i Srbije, treba preduzeti i druge mere. Paralelno, treba raditi sa vojnim prisustvom KFOR-a, povećavajući komunikaciju i interakciju u cilju očuvanja integriteta i suvereniteta zemlje. Pored toga, policijske jedinice moraju biti stavljene u stanje pripravnosti, što podrazumeva i rezervni deo. Jedinice KBS-a da prate situaciju, proučavaju teren i budu spremne za akciju zaštite. Istovremeno, da se pojačaju mere i radnje naše obaveštajne službe i da se preduzmu mere pripravnosti za vanredne situacije na celoj teritoriji naše zemlje, posebno na severu itd“, dodao je on.

Prema njegovim rečima, Kosovo treba da mobiliše i stvori stratešku prednost sada kada se posle dužeg vremena čini da Zapad (EU i NATO) govori jednim glasom u cilju zaštite demokratskih i liberalnih vrednosti, čije su osnovne bile i stvaranje države Kosovo.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.