Osmani: Vučić isti kao Putin, Srbija i Rusija udružuju snage da destabilišu svet

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog osim naslova koji je adaptiran)

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je u intervjuu za „TRT Vorld” rekla da je Srbija jasno pokazala da stoji uz Rusiju, odbijajući da osudi rusku agresiju u Ukrajini i odbijajući da uvede sankcije.

„Mislim da je bilo jasno da Srbija stoji uz Rusiju i rusku propagandu u ovoj krizi, jer nije osudila rusku agresiju i napade na Ukrajinu, niti se pridružila sankcijama koje su uvele zapadne zemlje. Svako ko se zavarava da će Srbija zapravo izabrati proevropski put, samo udovoljava Vučiću, jer je on po karakteru isti kao Putin“, rekla je Osmani.

Ona je dodala da Rusija i Srbija udružuju snage u cilju destabilizacije sveta, uključujući i zapadni Balkan.

„Iz njihovih postupaka, iz njihove retorike možemo videti da dok je Ukrajina prva linija fronta koja brani demokratiju, zemlje zapadnog Balkana, posebno Kosovo, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, ali i zemlje poput Albanije i Severne Makedonije su druga linija fronta u odbrani demokratije. Pozivamo EU da bude jasna u jeziku koji koristi i porukama koje šalje Beogradu, jer mora da spreči Beograd da istovremeno sedi na dve stolice. Do sada je to činila. Imajući neku vrstu retorike da je proevropska dok nije, ali ima pojačanu vojnu saradnju sa Rusijom, ali i ekonomsku i političku. Kriza u Ukrajini je najveći dokaz za to. Dok se ostatak sveta ujedinio da osudi rusku agresiju, kao i uvedene sankcije, kako je Kosovo to uradilo u koordinaciji sa SAD i EU, Srbija je jedina koja bira da ostane uz Rusiju, pokazujući „nameru da to uradi na zapadnom Balkanu“, rekla je Osmani.

Povezane vesti: 

Gervala u Londonu: Srbija nam zapretila ratom, zvanično odobrena strategija ideologije „velike Srbije“

Mehaj zatražio veće prisustvo KFOR-a na Severu

Vučić: Ne možete u NATO ako niste država, time Priština želi nova priznanja

Za Prištinu rat u Ukrajini i „usmerenost Srbije ka Rusiji“ pravi trenutak za učlanjenje u NATO

Zeri: Srbija će nastojati da iskoristi situaciju u Ukrajini za vojni ‘blic-krig’ na Severu

Rat u Ukrajini uz lažne sadržaje kojima se veruje i autentične koji se smatraju neistinitim

Vučić o izjavama Osmani: Sačuvaj Bože svaki put kada se javi; Fon Kramon bi bilo bolje da se uozbilji

Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, Ruse i Ukrajince smatra bratskim narodimaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.