Dačić: Tražiće članstvo Kosova u NATO, kome da se obratimo ako uvedemo sankcije Rusiji?

Ivica Dačić
FOTO: Ana Paunković

Predsednik Skupštine Srbije u tehničkom mandatu, Ivica Dačić, kaže za RTS da Srbija nema interesa da vodi politiku u skladu sa interesima zapada i istoka, nego u skladu sa sopstvenim interesima. „Onaj ko traži da uvedemo sankcije Rusiji nije protiv Rusije, nego protiv Srbije“, smatra Dačić.

Ivica Dačić je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da događaji u i oko Ukrajine uslovljavaju izbornu kampanju manjeg intenziteta nego što bi to bilo normalno mesec dana uoči izbora.

„Mi smo sada u situaciji kada se od nas očekuje da se svrstamo na nečiju stranu. Svi polaze od svojih interesa. Logično je da i Srbija polazi od svojih interesa. Mi nemamo interesa da vodimo politiku u skladu i sa očekivanjima istoka i zapada, nego sa našim interesima. Uvažavam šta govore iz Brisela, ali je naša obaveza da usklađujemo spoljnu politiku sa politikom EU postepeno do ulaska u EU“, rekao je Dačić.

Dačić je upitao kada je to ulazak u EU, da li je to sutra.

„Da li će to oni nama da kažu da ćemo sutra da uđemo u EU da bismo danas mogli da uskladimo našu politiku. Ne, kažu to je za 10, 20 ili 30 godina. Pa dobro, mi ćemo našu spoljnu politiku da uskladimo za pet, 10 ili 20 godina. S druge strane, hoće li da povuku priznanje Kosova i Metohije? Da li će da prestanu sa narušavanjem teritorijalnog integriteta Srbije, a ne da Srbiju teraju da uvede sankcije protiv zemlje koja najviše štiti naše nacionalne i državne interese“, upitao je Dačić.

„Srbija poštuje princip teritorijalnog integriteta“

Dačić je rekao da Srbija poštuje princip teritorijalnog integriteta, ali da ga ona nije narušila.

„Poštujemo sve žrtve, Ukrajina je kolateralna šteta. Da li je ikome od tih koji tako licemerno traže od Srbije da se pridruže svemu tome što govore, da li je ikoga od njih pogodilo to kada su pogodili zgradu RTS-a isto kao što ih pogađa to što je pogođen televizijski toranj u Ukrajini. Da li ih pogađaju civilne žrtve dece u Srbiji, bolnice. Pa nije valjda da bolnica u Harkovu sada više boli američke građane nego naše žrtve u Srbiji“, upitao je Dačić.

Dačić je naveo da je to „licemerje nedopustivo i neprihvatljivo za Srbiju“

Prema njegovim rečima, onaj koji traži da uvedemo sankcije Rusiji nije protiv Rusije, nego protiv Srbije.

„Oni će sutra da traže da se Kosovo primi u NATO, sutra će da traže da Kosovo uđe u UN. A kome ćemo da se obratimo, Rusiji. Ako im uvedemo sankcije nemamo kome da se obratimo. Vratite nam princip teritorijalnog integriteta, poništite priznanje Kosova, spremni smo da razgovaramo“, naveo je Dačić.

Navodi da se Albanija 100 odsto usaglasila sa politikom EU, a nisu dobili ni početak pregovora.

„Aleksandar Vučić je pod velikim pritiscima, ali kao što je bilo na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, na Vladi, i u našem obraćanju, mi se zalažemo za princip teritorijalnog integriteta, smatramo da nije dobro što je narušen teritorijalni integritet Ukrajine, ali smo i svedoci da isti ti koji sada napadaju Rusiju su narušili naš teritorijalni integritet i bombardovali ovu zemlju. Ne može se agresija protiv Srbije zvati ‘Milosrdni anđeo’, a ovo zvati brutalnom invazijom Rusije na Ukrajinu. Nešto tu nije u redu sa moralnim principima“, smatra Dačić.

„Vodimo politiku u svom interesu“

Dačić napominje da mi nismo „pijuni ni istoka, ni zapada“.

„Dosta smo mi ginuli za neke treće. Mi treba da vodimo računa o svojim interesima“, ističe Dačić.

Ambasadori EU i Kvinte koji nose slogane o teritorijalnom integritetu, oni Srbiji kažu da ne mogu da utiču na Kurtija, dodaje Dačić.

„Kurti je velesila, kakav Putin. Kurti je taj koji može da zabrani Srbima da glasaju na KiM. A Kvinta, NATO i ostali ne mogu da utiču. Dokle ćete da lažete više? To je brutalno licemerje prema Srbiji i tako se ne može niko ponašati. Mi vodimo politiku u svom interesu. Ne možemo da sečemo granu na kojoj sedimo“, kazao je Dačić.

Dačić je rekao da mu je žao što se to dešava u Ukrajini, jer je reč o bratskom narodu.

„Od Srbije se traži da se ekspresno izjasni, da se uvedu sankcije Rusiji. Kada je Hitler ušao u Ukrajinu, SAD nisu objavile rat. Podsetiću, Hitler je u maju napao Sovjetski savez, a SAD su bile neutralne i objavile su rat Hitleru kada je Japan napao Perl Harbor“, navodi Dačić.

Nijedna velika sila, ukazuje Dačić, neće dozvoliti da joj, na primer, do zidina Kremlja dođe NATO.

„Mi se saosećamo sa svim patnjama. Branimo princip teritorijalnog integriteta, ali moramo da brinemo za naše interese. Ako mislite sada da uvedemo sankcije Rusiji, to znači da će Kosovo biti primljeno u Ujedinjene nacije“, kazao je Dačić.

KoSSev: Na izjavu Ivice Dačića ubrzo je reagovao šef kabineta kosovske predsednice, Bljerim Velja (Blerim Vela), navodeći da Dačić upravo svojim današnjim izjavama iznosi istinu – da su Rusija i Srbija jedno. 

„Predsednik Skupštine Srbije Dačić iznosi nezgodnu istinu da su Srbija i Rusija jedno. Ovakva izjava bi trebalo da bude dovoljna institucijama EU i državama članicama da preispitaju pristupanje Srbije u EU. Ruski ‘trojanski konj’ ne može biti primljen u EU“, napisao je Velja na Tviteru.

RTS

Pročitajte još:

Sedmi dan rata u Ukrajini, tj. kampanje Kosova da se učlani u NATO; Novi zahtevi – priznanja i članstvo u EU

Kurti odobrio osnivanje Fonda za bezbednost, poziva se dijaspora da pomogne, gradonačelnik i poslanica se odrekli plate

Kosovo nudi utočište za 20 ukrajinskih novinara koji bi radili na daljinu

Haradinaj zatražio formiranje donatorskog fonda za KBS

Mehaj pozvao na opštu kampanju preko društvenih mreža za prijem Kosova u NATO

Olimpijski komitet Kosova na Tviteru: „Kosovo u NATO“

Kad Srbi kupe 5 amblema „UÇK“: „Panda 2“, komunikacija sa „brojnim Rusima“, „srpskim obaveštajnim strukturama“…

Osmani: Vučić isti kao Putin, Srbija i Rusija udružuju snage da destabilišu svet

Gervala u Londonu: Srbija nam zapretila ratom, zvanično odobrena strategija ideologije „velike Srbije“

Vučić: Ne možete u NATO ako niste država, time Priština želi nova priznanja

Ruski kanali i sajtovi institucija od ove nedelje nedostupni na MTS D.O.O

Kosovska Nezavisna komisija za medije uklanja kanale ruskog porekla sa emiterskih platformi

Mehaj zatražio veće prisustvo KFOR-a na Severu

Za Prištinu rat u Ukrajini i „usmerenost Srbije ka Rusiji“ pravi trenutak za učlanjenje u NATO

Zeri: Srbija će nastojati da iskoristi situaciju u Ukrajini za vojni ‘blic-krig’ na Severu

Vlada Srbije usvojila Zaključak Saveta za nacionalnu bezbednost u vezi sa ratom u Ukrajini

Kosnet: Vučić odabrao Putina a ne zapad, krije se iza crkve; Brnabić: Nije tačno – odabrao je mir i međunarodno pravo

Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, Ruse i Ukrajince smatra bratskim narodimaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.