Kosovo nudi utočište za 20 ukrajinskih novinara koji bi radili na daljinu

priština
FOTO: Rojters

Vest je ažururana

KoSSev: Kosovski premijer Aljbin Kurti potvrdio je u međuvremenu pisanje Rojtersa.

„Naša Vlada odlučila je da ugosti 20 novinara iz Ukrajine na Kosovu. Oni su bili primorani da napuste svoju domovinu usled invazije Rusije. Kao podršku i solidarnost sa Ukrajinom i njenim narodom, u saradnji sa Evropskom federacijom novinara i Evropskim centrom za slobodu štampe i medija, omogićićemo im rad na daljinu“, naveo je Kurti na svom Tviter nalogu.

Izvor: Rojters (Tekst je izvorno preveden sa engleskog)

Kosovo planira da ponudi utočište u trajanju do šest meseci za 20 ukrajinskih novinara koji su bili primorani da napuste svoju zemlju nakon invazije Rusije, navodi se u vladinom dokumentu u koji je Rojters u utorak imao uvid.

U dokumentu se navodi da će prioritet imati novinarke koje će da odabere Evropska federacija novinara (EFJ) i Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF).

Vlada će prvobitno izdvojiti 150,000 evra za podmirivanje njihovih troškova, plata i obezbeđivanje kancelarija za period do šest meseci, kako bi im omogućila da rade na daljinu.

Nije bilo naznaka kada će novinari stići na Kosovo, koje nije ni članica NATO-a ni EU, ali se pridružilo drugim zapadnim zemljama u uvođenju sankcija Rusiji.

Kosovo je prošlog avgusta takođe pristalo da privremeno smesti oko 2,000 Avganistanaca koji traže vize za ulazak u Sjedinjene Države. Većina ih je već otišla, iako neki još čekaju kako bi dobili papire.

Ukrajina ne priznaje nezavisnost Kosova, ali ima 40 vojnika koji služe kao mirovne snage u zemlji u okviru misije NATO-a.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.