Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, Ruse i Ukrajince smatra bratskim narodima

„U skladu sa svojom politikom i poštovanjem Međunarodnog prava republika Srbija pruža podršku integritetu i poštovanju granica Ukrajine. Bez obzira na provokacije, Srbija ostaje dosledna da se zalaže za poštovanje načela i čuvanju mira u regionu. Politika Srbije mora da bude pažljivija i popustljivija. Srbija će se prilikom razmatranja potrebe da se donesu sankcije voditi svojim nacionalnim interesima. To uključuje i Rusku Federaciju. Smatramo da nam nije vitalan interes da uvedemo sankcije“ – Aleksandar Vučić je upravo pročitao 15 zaključaka u vezi sa ratom u Ukrajini, odnosno pozivom EU i SAD da se Ruskoj Federaciji uvedu sankcije.

„Srbija neće hrliti u neprijateljstva zato što to neko drugi od nje traži“, kazao je Vučić u obraćanju javnosti koja je u toku.

Uz saglasje da se radi o teškim danima za svet, naglasio je da su ovo posebno teški dani i za Srbiju.

„Bili smo suočeni sa brojnim pritiscima, gotovo neskrivenim“, kazao je, dodajući da „ne pamti teže pritiske od vremena onih Brisela iz 2014“, ali ukazajući i na „brojne kontradiktornosti i probleme koji ne mogu javno da se predstave“.

„Uprkos tome odluku smo doneli trezveno, u najboljem interesu Republike Srbije, jer za to smo birani i verujemo da poštovanje normi međunarodnog prava znači ali i interesa Srbije. Znači dodatno snaženje Srbije u odbrani vitalnih interesa“, kazao je Vučić.

Vučić je postavio retoričko pitanje kako misle (novinari) da Srbija preko noći uvede sankcije Ruskoj Federaciji, kada Moskva nama nije uvodila sankcije devedesetih godina, i kad nas je 2015, „sačuvala u Savetu bezbednosti UN“. Ali isto tako:

„Kao što ne bi bilo fer prema Ukrajini, koja nam nikad ništa nažao nije učinila. I zato se nalazimo u ovako teškom položaju“, dodao je Vučić.

Srbima nisu potrebne scene iz filma Tri karte za Holivud, da se ima jedna, druga, treća strana, da se ima samo jedna strana, a to je Srbija, da stanemo iza naše crveno, plave, bele trobojke, iza našeg orla.

U nastavku objavljujemo zaključke Saveta za nacionalnu bezbednost, koji će se pred Vladom naći u narednih 48 sati:

1. Republika Srbija najiskrenije žali zbog dešavanja na istoku Evrope. Rusija i Ukrajina za Srbiju oduvek predstavljaju prijateljske države, a srpski narod Ruse i Ukrajince smatra bratskim narodom.

2. Srbija je privržena teritorijalnom integritetu i političkoj nezavisnosti država.

3. Srbija je posvećena očuvanju svog teritorijalnog integriteta, pa tako i integriteta drugih zemalja.

4. Srbija je uvek vodila odgovornu spoljnu politiku i skupo je platila privrženost principima i pravilima međunarodnog prava, uključujući i načelo teritorijalnog integriteta. Zbog nastojanja da sačuva svoj teritorijalni integritet na kraju 20. veka, bila je izložena, ne samo restriktivnim merama, već i agresijom od strane 19 NATO država. Srbiji se zbog njene doslednosti ne može uputiti bilo kakav prigovor.

5. Srbija pruža punu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine.

6. Temeljno načelo savremenog međunarodnog prava jeste načelo mirnog rešavanja sporova i uzdržavanja od pretnje upotrebe oružane sile i teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti, ma koje države i na bilo koji način u skladu sa poveljom Ujedinjenih Nacija. Rukovodeći se osnovnim principima na kojima temelji svoju spoljnu politiku Republika Srbija smatra veoma pogrešnim kršenje teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje, uključujući i Ukrajinu.

7. Republika Srbija, bez obzira na provokacije koje neretko dolaze iz zemalja i entiteta na Zapadnom Balkanu, ostaje dosledna poštovanju načela i svog ustava, da svoju spoljnu politiku temelji na opšte prihvaćenim principima i pravilima međunarodnog prava i permanentno se zalaže da se upravo poštovanjem tih načela po svaku cenu sačuva mir u regionu. Republika Srbija smatra da je očuvanje mira i stabilnosti od ključnog značaja kako za napredak njene ekonomije, tako i za biološki opstanak njenih građana. Upravo zbog toga, politika Reepublike Srbije mora da bude još pažljivija i popustljivija prema neodgovornim postupcima koje dolaze iz regiona, jer očuvanje mira predstavlja vitalni interes srpskog naroda i građana Republike Srbije.

8. Polazeći od toga da je njena osnovna dužnost da sve svoje snage posveti očuvanju mira i blagostanju svojih građanja, Republika Srbija će se prilikom razmatranja potrebe da se eventualno donesu restriktivne mere, ili sankcije protiv bilo koje države, uključujući tu i Rusku Federaciju, rukovoditi isključivo zaštitom svojih vitalnih, ekonomskih i političkih interesa. Kao država koja je u bliskoj prošlosti iskusila sankcije Zapada i čiji sunarodnici i danas u Reepublici Srpskoj trpe sankcije, Republika Srbija smatra da nije njen vitalni, politički i ekonomski interes da u ovom trenutku uvodi sankcije bilo kojoj državi, pa ni njenim predstavnicima ili privrednim subjektima.

9. Polazeći od principa vojne neutralnosti R. Srbije, imajući u vidu ozbiljne pritiske kojima je država Srbija izložena, potrebno je da se sve planski i uvežbane aktivnosti Vojske Srbije i MUP-a Republike Srbije sa stranim partnerima odmah prekinu, kao i da se takve aktivnosti ne preduzimaju do daljnjeg.

10. U skladu sa članom 13 Republike Srbije koji predviđa obavezu Republike Srbije da štiti interese svojih državljana u inostranstvu, MSP će u saradnji sa drugim nadležnim državnim organima, preduzeti sve zakonom predviđene mere da zaštiti bezbednost državljana Srbije koji borave u Ukrajini.

11. Upozoravaju se svi državni organi i zvaničnici Republike Srbije na svoju zakonsku obavezu da se uzdrže od podstrekivanja i pomaganja pojedincima da učestvuju u sukobima na istoku Evrope. Nadležni državni organi će preduzeti sve mere da spreče učešće građana Srbije, takozvanih dobrovoljaca u sukobima na istoku Evrope i sankcionisaće sve građane koji se ne budu pridržavali zakonskih zabrana iz člana 386 a i člana 386 b. Krivičnog zakonika.

12. Republika Srbija, razume se, preuzeće svaku vrstu humanitarne pomoći ugroženom narodu i stanovništvu Ukrajine.

13. Nadležni državni organi će u skladu sa svojim ovlašćenjima preduzeti sve mere da u vremenu pred nama obezbede snabdevanje građana potrebnom količinom energenata, naftom i naftnim derivatima, gasom, ali i hranom i drugim potrepštinama neophodnim za pristojan i dostojanstven život.

14. Ministarstvo spoljnih poslova će sa ovim zaključkom upoznati diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Srbije u inostranstvu, i dati im instrukcije o svom delovanju i strogom pridržavanju ovog zaključka.

15. Ovaj zaključak, radi realizacije biće dostavljen generalnom sekretarijatu Vlade Srbije i Ministarstvu spoljnih poslova, kao i Ministarstvu odbrane, MUP-u, Ministarstvu pravde, generalštabu Vojske Srbije, Bezbednosno informativnoj agenciji, Vojno bezbednosnoj agenciji i Vojnoj obaveštajnoj agenciji.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.