Predsednik kosovske skupštine zatražio artiljeriju za KBS

Ni to što je NATO preko KFOR-a već 23 godine prisutan na Kosovu i kontroliše tu teritoriju, nije dovoljna garancija za Albance da se na Kosovu osećaju bezbedno – kako kosovske vlasti posebno predstavljaju od kako je započeo rat u Ukrajini.  KBS, koje vlast u Prištini naziva „vojne snage Kosova“, moraju da se dodatno ojačaju a Kosovo da uđe u NATO – deo je pojačane kampanje iz Prištine. Uprkos Kumanovskom sporazumu, treba ipak povesti računa i razmotriti najgori scenario u odnosu na srpsku državu, kaže predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca.

„Naravno, NATO je prisutan na Kosovu i prisutan je prema vojnom sporazumu koji ima sa Srbijom. Nemam neopravdanu bojazan da bi ovaj sporazum mogao biti prekršen napadom Srbije, ali moramo biti spremni da razmišljamo o najgorem scenariju u odnosu na Srbiju. Srbija nas i ne priznaje, kada su u pitanju državni odnosi“, kazao je na konferenciji sa predsednikom Sobranja Severne Makedonije Taljatom Džaferijem u petak.

„Sa Srbijom imamo lošije odnose nego Ukrajina sa Rusijom“, rekao je Konjufca.

„Odnos u državnom i institucionalnom smislu Srbije prema Republici Kosovo je gori od odnosa Ruske Federacije prema Ukrajini. Dakle, Ruska Federacija je priznala Ukrajinu, pristala je na ukrajinsko državljanstvo, a ipak ju je i nakon toga napala. A Srbija nas čak i ne priznaje, te s toga, u smislu državnog i institucionalnog odnosa, imamo mnogo gore odnose sa Srbijom, nego što je Rusija imala sa Ukrajinom. Zato mislim da treba da budemo posebno oprezni u odnosu na Srbiju. Nikada ne smemo da isključimo mogućnost i potencijal srpske agresije na Republiku Kosovo“.

Zbog toga, obrazložio je dalje, KBS, odnosno „Snage Kosova“, kako ih vlast naziva, trebalo bi da „povećaju nivo i imaju prava na novu vrstu naoružanja“ i to „artiljerije“.

„Republika Kosovo nesumnjivo mora imati artiljerijski nivo svoje vojske. Naravno, sve ćemo to raditi u partnerstvu i bliskoj saradnji sa NATO. Mi, kao partner, moramo da ih ubedimo da je to potrebno Kosovu, jer niko do pre dva meseca nije mislio da će Rusija izvršiti agresiju ovolikih razmera“, rekao je.

Upravo je „ojačavanje“ KBS deo nove diplomatsko-medijske kampanje iz Prištine, koja je pokrenuta sa ukrajinskim ratom.

Ona uključuje, osim zahteva za prijem u NATO i lobiranja, vojno osnaživanje KBS, te otvaranje posebnog namenskog dobrovoljnog fonda za to i mobilizaciju javnosti za širenje i sprovođenje kampanje.

Od početka rata u Ukrajini, od EU i SAD kosovske vlasti zahtevaju promenu strategije i politike proširenja EU, a što je ponovio i Konjufca, navodeći da je nakon ruske invazije na Ukrajinu stvoren zamah za zajedničko regionalno članstvo u EU.

„Što se tiče NATO-a, mi smo u programu za koji svi znaju da ima svoje faze. Strukturisan je kroz različite faze. To je desetogodišnji plan u koji smo ušli 2018. i koji se očekuje da bude krunisan 2028. Zacrtane faze nakon tih 10 godina, treba da se smanje da bi Kosovo brže napredovalo ka NATO-u. Što se tiče EU, može da se pojavi pitanje razloga, ali je ono zbog čega pozivamo sve zemlje EU to da nam pomognu da, nakon trenutne situacije, Zapadni Balkan shvatimo kao bezbednosno pitanje. Ne samo da se radi o nekim komplikovanim kriterijumima koji se nikad ne privode kraju na domaćem terenu – reforme i razni kriterijumi… Procedure su jasne i one se ne menjaju ni za jednu zemlju. Ono što može da se promeni je ubrzanje tih procedura, koliko brzo možete da pređete ovaj put i kojom brzinom ispunjavate reforme i kriterijume koji su unapred definisani”.

Ovako je Konjufca obrazložio ono što vidi kao proces „reforme“ KBS u „Oružane snage“, od kada su na jesen 2018, u kosovskoj skupštini usvojena tri zakona o promeni mandata KBS.

Sa druge strane, KFOR redovno ističe da, poštujući rezoluciju UN SB 1244, oni sa ovom formacijom sarađuju isključivo u mandatu da se ne radi o vojnoj sili.

NATO je jedina vojna sila prisutna na Kosovu, često ističu iz KFOR-a.

Premda su nakon usvajanja zakona zvanično naglasili da se protive promeni mandata, te da će „preispitati nivoe angažovanja sa KBS-om“, suštinski se ipak nije ništa promenilo na terenu.

Kampanja za, kako se to na Kosovu razume, dovršavanje, odnosno potvrđivanje suvereniteta Kosova, upakovana u paket odbrane Kosova od Rusije i Srbije je formalizovana u međuvremenu i rezolucijom o Ukrajini koja je u četvrtak usvojena u kosovskoj skupštini, a u kojoj se 6 od 12 tačaka tiče upravo nje.

„Skupština Kosova zahteva od Vlade Kosova, u koordinaciji sa međunarodnim partnerima, da odmah preduzme sve neophodne radnje za podnošenje zahteva za članstvo Kosova u NATO, Evropskoj Uniji, u Savetu Evrope i drugim međunarodnim organizacijama.

Skupština Kosova poziva NATO, Evropsku uniju, Savet Evrope i druge međunarodne organizacije da razmotre prijavu i razmotre značaj članstva Kosova.

Skupština Kosova poziva zemlje Evropske unije, koje još uvek nisu priznale Kosovo, u skladu sa odlukom Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova, da preduzmu ovaj čin što je pre moguće – političko priznavanje Kosova kao nezavisne i suverene države koja je takođe u funkciji mira i stabilnosti u regionu i EU.

Skupština Kosova traži od Vlade Kosova, u konsultaciji sa NATO misijom na Kosovu, da razmotri i skrati rokove predviđene desetogodišnjim planom za 2018. godinu za unapređenje KBS-a u redovnu armiju, uključujući pružanje neophodne finansijske podrške za ovu svrhu.

Skupština Kosova zadužuje predsednika Skupštine da se, u koordinaciji sa Vladom i međunarodnim partnerima, obrati najvišim državnim institucijama Španije, Rumunije, Slovačke, Grčke i Kipra, sa pozivom za priznavanje nezavisnosti Kosova što je pre moguće, dajući tako izuzetan doprinos funkciji mira i stabilnosti u regionu i EU.

Skupština Kosova, imajući u vidu naše zajedničke težnje za članstvom u Evropskoj uniji i konsolidacijom demokratije i bezbednosti u regionu, poziva Skupštinu Republike Albanije, Skupštinu Republike Severne Makedonije, Parlament Republike Crne Gore, Parlament Republike Bosne i Hercegovine da se pridruže ovoj inicijativi i izraze svoju podršku“.

Podrška Kosovu je do sada stigla iz Turske, Albanije, Hrvatske i sada Severne Makedonije. Taljant Džaferi je ispred makedonskog sobranja podržao zahteve Kosova.

Odnosi sa Severnom Makedonijom su bliski čvrsti – opisao je kosovski premijer koji se takođe sastao sa njim. A danas se sa Džaferijem sastala i Vjosa Osmani sa sličnim porukama nakon susreta.

„Inicijativa Otvoreni Balkan je sredstvo Srbije da proširi svoju hegemoniju na region“, smatra Vjosa Osmani uz poruke o srpskoj i ruskoj hegemoniji.

Opširnije o događajima prethodnih dana, čitajte u:

Vulin: Nasilno uvođenje Kosova u NATO pretnja Srbiji; Mehaj: Vulinova izjava ista kao Putinova za Ukrajinu pre agresije

Fon Kramon: Važno je pokazati da su Srbi sastavni deo Kosova; Ne možemo da upoređujemo Moskvu i Beograd

Kallxo: Poslanici Skupštine Albanije traže prekid Otvorenog Balkana nakon krize u Ukrajini

Grafiti „UQK“ na više srpskih kuća kod Lipljana; Petković: Posledica narastajućih tenzija

Kurti za Independent: Kosovo bi posle Ukrajine moglo sledeće da se suoči sa ruskom agresijom

Kosovski zvaničnik: Srbija mobiliše rezerviste sa Kosova; Srpske NVO i mediji: Neosnovane spekulacije

Skupština Kosova usvojila rezoluciju o Ukrajini, Srpska lista nije glasala

Ukrajina u ratu, a prištinski mediji pitaju da li će priznati Kosovo

Zeri: Severna Makedonija podržava članstvo Kosova u NATO

Vučić upozorio na izbacivanje Rusije iz UN, a šta kaže Povelja?

UN izglasale rezoluciju kojom se osuđuje napad na Ukrajinu, Srbija glasala „za“

Vučić: Hoće da izbace Rusiju iz UN-a, promene Rezoluciju 1244, priznaju Kosovo, ne isključujem mogućnost

Dačić: Tražiće članstvo Kosova u NATO, kome da se obratimo ako uvedemo sankcije Rusiji?

Sedmi dan rata u Ukrajini, tj. kampanje Kosova da se učlani u NATO; Novi zahtevi – priznanja i članstvo u EU

Kurti odobrio osnivanje Fonda za bezbednost, poziva se dijaspora da pomogne, gradonačelnik i poslanica se odrekli plate

Kosovo nudi utočište za 20 ukrajinskih novinara koji bi radili na daljinu

Haradinaj zatražio formiranje donatorskog fonda za KBS

Mehaj pozvao na opštu kampanju preko društvenih mreža za prijem Kosova u NATO

Olimpijski komitet Kosova na Tviteru: „Kosovo u NATO“

Kad Srbi kupe 5 amblema „UÇK“: „Panda 2“, komunikacija sa „brojnim Rusima“, „srpskim obaveštajnim strukturama“…

Osmani: Vučić isti kao Putin, Srbija i Rusija udružuju snage da destabilišu svet

Gervala u Londonu: Srbija nam zapretila ratom, zvanično odobrena strategija ideologije „velike Srbije“

Vučić: Ne možete u NATO ako niste država, time Priština želi nova priznanja

Ruski kanali i sajtovi institucija od ove nedelje nedostupni na MTS D.O.O

Kosovska Nezavisna komisija za medije uklanja kanale ruskog porekla sa emiterskih platformi

Mehaj zatražio veće prisustvo KFOR-a na Severu

Za Prištinu rat u Ukrajini i „usmerenost Srbije ka Rusiji“ pravi trenutak za učlanjenje u NATO

Zeri: Srbija će nastojati da iskoristi situaciju u Ukrajini za vojni ‘blic-krig’ na Severu

Vlada Srbije usvojila Zaključak Saveta za nacionalnu bezbednost u vezi sa ratom u Ukrajini

Kosnet: Vučić odabrao Putina a ne zapad, krije se iza crkve; Brnabić: Nije tačno – odabrao je mir i međunarodno pravo

Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, Ruse i Ukrajince smatra bratskim narodimaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.