Kosovska Nezavisna komisija za medije uklanja kanale ruskog porekla sa emiterskih platformi

Nezavisna komisija za medije
Foto: Nezavisna komisija za medije

Nezavisna komisija za medije odlučila je da se svi mediji koji potiču iz Ruske Federacije privremeno uklone sa platformi na Kosovu, kako bi sprečila, kako tvrdi, propagandu, jezik mržnje i lažne vesti, i time zaštitili javnu bezbednost na Kosovu, javili su sinoć mediji na albanskom prenoseći odluku ovu komisije.

„Nezavisna komisija za medije ovim otvorenim pismom upućuje sve svoje nosioce licenci da budu oprezni prilikom prenosa programskih sadržaja i da preduzmu sve odgovarajuće radnje kako bi izbegli širenje propagande i lažnih vesti, posebno onih iz medija ruskog porekla ili bliskih aktuelnoj vlasti u Ruskoj Federaciji, koja mogu da emituju programske sadržaje koji podstiče jezik mržnje, dezinformacija, diskriminacije, netrpeljivosti kako bi opravdali svoj rat protiv Ukrajine i koji na taj ili drugi način mogu da ugroze bezbednost i javni poredak Republike Kosovo“, navodi se u saopštenju.

Navode da „pomno prate“ medijsko izveštavanje o aktuelnoj situaciji u Ukrajini, posebno o programskim sadržajima koji se nude putem različitih platformi, sa „posebnim naglaskom“ na medije koji potiču i bliski su aktuelnoj vlasti u Ruskoj Federaciji.

U odluci nema, međutim, detalja o tome koji su kanali u pitanju, kao ni u samim medijskim izveštajima, s obzirom na to da su konzumenti medijskih sadržaja albanskog porekla prvenstveno okrenuti zapadnim medijima.

Rat u Ukrajini je glavna vest i kosovskih medija, s tim što su, pored Rusije, brojni tekstovi i izveštaji o Srbiji u dodatnom negativnom kontekstu, kao „destabilišućeg faktora“ na Balkanu, „hegemona“, „ruskog saveznika“, uključujući i čak i prognoze o „vojnom blic-krigu“ na Sever Kosova.

Zeri: Srbija će nastojati da iskoristi situaciju u Ukrajini za vojni ‘blic-krig’ na Severu

Pre invazije na Ukrajinu, Rusija je jednoobrazno u kosovskoj javnosti – politici i medijima, decenijama predstavljena u negativnom kontekstu, između ostalog, kao saveznik Srbije, zemlja koja ne priznaje nezavisnost Kosova, destabiliše Balkan, nije saveznik zapada i „demokratije“.

Kratak izlet u suprotnom pravcu imao je nekadašnji kosovski predsednik Hašim Tači 2018, u pokušaju da lobira za promenu ruskog stava prema Kosovu, odnosno u jeku spekulacija o podeli kao „konačnom rešenju“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.