Uoči 1. novembra KP regiona Sever još uvek bez instrukcija i informacija

KoSSev Korona mitrovica
FOTO: KoSSev

Od sutra kreće izdavanje opomena za vlasnike vozila – prva faza sprovođenja nove odluke kosovske vlade o preregistraciji vozila na RKS. Kako je to danas potvrdio kosovski MUP, vlasnici vozila sa srpskim registarskim oznakama gradova na Kosovu, biće opominjani sa zahtevom da odu u Centar za registraciju vozila kako bi preuzeli RKS oznake. Ko će ovu meru od sutra sprovoditi još uvek nije poznato, jer iz centralnih policijskih institucija informacije izostaju. Istovremeno, Kosovska policija Direkcija Sever do ovog trenutka nije dobila niti jedan zvaničan dopis o tome.

Uprkos više zahteva iz EU i SAD da se proces preregistracije sa srpskih tablica na RKS produži za još deset meseci, kosovska vlada u petak je, tri danas uoči isteka roka (31. oktobar), odlučila da po fazama vrši primenu svoje odluke o preregistraciji.

U praksi će se sada njihova odluka o uklanjanju srpskih tablica primenjivati sve do 21. aprila 2023. – počev od opomena, preko kazni, probnih tablica, pa sve do potpunog uklanjanja.

Izricanje mere opomene, prema ovoj odluci, počinje sutra – 1. novembra, kada će, kako je to danas precizirao MUP, vlasnici automobila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu naredne tri nedelje biti opominjani uz zahtev do odu u Centar za registraciju vozila kako bi preuzeli RKS oznake.

Iz MUP-a su takođe danas podsetili da će se nakon opomena, od 21. novembra, početi sa novčanim kažnjavanjem vlasnika vozila sa tablicama „PR“, „KM“, „PZ“, „GL“, „UR“, „PE“, „DA“ ili „ĐA“ u iznosu od 150 evra, kao i da će potom naredna dva meseca biti uvedene probne tablice – sa pravom registracije na tablice RKS i sa predviđenim olakšicama. 

Uoči najavljene primene prve faze nove odluke kosovske vlade, KoSSev portal se rano jutros sa pitanjima o tome ko će ovu meru sprovoditi, na koji način, u kojoj formi i gde, obratio Kosovskoj policiji na Severu, u Prištini i kosovskom MUP-u.

I dok je odgovor na ova naša pitanja iz centralnih institucija Kosovske policije u Prištini izostao, u regionu Sever za naš portal kažu da do kasnog poslepodneva nikakve instrukcije o tome nisu stigle.

„Do ovog vremena nemamo nikakvu informaciju, kao ni zvaničan dopis oko tog pitanja“, kazao je za KoSSev, portaprol Kosovske policije regiona Sever, poručnik Branislav Radović.

U međuvremenu, Kosovska policija otkrila je i kako izgleda opomena koja će se sutra uručivati vlasnicima vozila sa srpskim registarskim tablicama gradova na Kosovu. Ni ovom saopštenju nisu precizirali ko će od sutra sprovoditi ovu meru, osim da će to raditi regionalna policija. O tome opširnije u posebnoj vesti.

Lazarević: Policija na Severu sada u osetljivoj situaciji, nezamislivo je da će oni sprovoditi mere o tablicama

Urednica KoSSev portala, Tatjana Lazarević, u razgovoru za N1 danas o aktuelnoj situaciji na Severu, poručila je da smatra da su pripadnici Kosovske policije na Severu sada u posebno osetljivoj poziciji.

„U nedostatku konkretnog zajedničkog dogovora između Beograda i Prištine, te ukoliko se poslednje mere kosovske vlade budu sprovodila od sutra, ključno pitanje jeste i to ko će ove mere da sprovodi. Dakle, ko će u prvoj fazi da izdaje meru opomene, ko će nakon toga da kažnjava i naravno sve ono što je predviđeno dalje ovom odlukom“, navodi Lazarević.

Ona dodaje da bi, prema pravilu, da rade saobraćajne jedinice na terenu, odnosno iz Direkcije regiona Sever u kojoj su većina zaposleni Srbi.

„Zaista bih bila iznenađena, ukoliko pripadnici regiona Sever sutra počinju da izdaju mere upozorenja. Tačno je da oni primaju komande iz Prištine, ali su isto tako oni i deo zajednice na Severu i isto tako ne treba zaboraviti uticaj Beograda na samu policiju“, ističe urednica portala KoSSev.

Skoro mi je nezamislivo da mere kosovske vlade od sutra sprovodi policija iz Direkcije Sever

Drugo posebno pitanje na koje Lazarević ukazuje jeste i na nepoznanicu u vezi sa ponašanjem Specijalne jedinice Kosovske policije u ovom slučaju.

„Prisustvo Specijalne jedinice Kosovske policije poslednjih nekoliko meseci – od početka rata u Ukrajini – sa izgradnjom baza na Severu je poseban problem“, dodala je ona, ukazavši na to da ih posebno građani u Zubinom Potoku i Leposaviću, gde su ove baze izgrađene, doživljavaju kao „okupaciju“.

Prema njenim rečima, građani su u prethodnim mesecima svedočili da su Specijalne jedinice preuzimale i posao Saobraćajnih jedinica – zaustavljajući vozila u blizini legalnih prelaza i kontrolišući dokumenta, uključujući i proveru toga da li su državni simboli na tablicama prekriveni nalepnicama.

Ističe da je stoga, sada i otvoreno pitanje kako će se Specijalne jedinice ponašati od sutra.

„Ili je Kurtijeva vlada zajedno sa MUP-om preuzela neku alternativnu meru, a to je da zbog nedostatka poverenja, koje Kurtijeva vlada i policija iz Prištine imaju prema policijskim organima na Severu, pošalju neku novu jedinicu – na primer neku saobraćajnu jedinicu iz nekog drugog regiona i da kontrolu vrše u pojedinim rubnim delovima opštine – višenacionalnim sredinama“, ističe Lazarević.

U vezi sa najnovijom odlukom kosovske vlade, podsetite se u:

Opomena: „Vozać“ prvo dobije ukor da se prema „važečim“ zakonima „snabdeva sa tablicama RKS“ do 21. aprila, posle toga više ne mogu da se „kreču“

I kosovski MUP potvrdio: Od sutra opomene, od 21. novembra i kazne, olakšice pri registraciji na RKS samo do kraja marta

Nove kritike opozicije: Ostavio Kosovo bez tablica i prijatelja, Vlade dolaze i odlaze, „zajednički front protiv vlade“

EU: Kosovo da omogući duži prelazni period za tablice, u sporazumu iz 2016, jasno stoji 12 meseci

Haradinaj pozvao Kurtija da preispita odluku o tablicama, neusaglašena je sa Zapadom

PDK: Odluka o tablicama neozbiljna, Kosovo pretvara u destruktivnu stranu

Reakcije iz Prištine za tablice: Podrška, ali i kritike zbog „bahatog ponašanja“ prema SAD…

Reakcije srpske strane sa Kosova na odluku iz Prištine o faznoj (pre)registraciji

Stejt Department: Razočarani smo i pozivamo kosovsku vladu da produži primenu odluke o preregistraciji

Srpska lista: Izricanje prve novčane kazne za tablice biće povod za otpor srpskog naroda

Kurti: Srpske tablice na Kosovu biće ukidane po fazama do 21. aprila 2023.

Fon der Lajen: Verujem u skorije rešenje

Vučić i Bauer: Važno je izbeći eskalacije

Zvaničnici SAD traže duži rok za tablice, bez oduzimanja i kažnjavanja

Ambasador Hil razočaran odlukom Prištine da ne produži rok za preregistraciju

Kosovski MUP: Kriminalne grupe ometaju preregistraciju, tri incidenta se dovode u vezu sa promenom tablica

Stano: Odluka Kosova o tablicama legitimna, izbeći jačanje tenzija i nasilje

Vučić u istom obraćanju: „Ne moramo da imamo KM, dajte nam KS“ , „Nema predaje, KM ostaje“

Rakić iz BG najavljuje blokade prelaza, ako dođe do nasilnog oduzimanja vozila sa KM tablicama

Kosovski MUP: Do sada 20 vozila prešlo na RKS

Zapaljen još jedan automobil u Leposaviću

Abazi: Uprkos međunarodnom zahtevu, principijelno i ustavno je da se ispoštuje rok za tablice

Eskobar: Čekamo odgovor Vlade Kosova na preporuku o odlaganju roka za preregistraciju

Osmani: Verujem da će se naći rešenje koje i poštuje rok i štiti Srbe od stalnih pretnji 

Vučić sutra sa predstavnicima Srpske liste, najavljena još jedna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

Eskobar: Nema rokova za dogovor Beograda i Prištine, ali radimo na ubrzavanju

Eskobar: Šta god da EU predloži za konačni sporazum treba shvatiti ozbiljno, u pitanju su nedelje

Eskobar: Tražili smo da se primena odluke o preregistraciji produži za još 10 meseciPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.