Opomena: „Vozać“ prvo dobije ukor da se prema „važečim“ zakonima „snabdeva sa tablicama RKS“ do 21. aprila, posle toga više ne mogu da se „kreču“

FOTO: Kosovska policija

„Za ulazak i kretanje na teritoriji Republike Kosova ovim vozilom, treba da se javite u Centar za Registraciju Vozila i da se snadbevate sa tablicama RKS najdalje do 21.04.2023. Na osnovu Odluke Vlade Republike Kosova Br.05/103 od 28.10.2022 godine, tako što od 21.11.2022 godine za vlasnike vozila sa registarskim tablicama ‘PR’, ‘KM’, ‘PZ’, ‘GL’, ‘UR’, ‘PE’, ‘DA’ ili ‘ĐA’ izriče se kazna prema važečim zakonima na snazi. Posle 21.04.2023 godine ova vozila ne mogu da se registruju na tablicama RKS, ulaze ili da se kreču na i preko teritorije Republike Kosova“ – ovako glasi napomena na srpskom „ukora“ za vozače automobila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu koja će se izdavati od sutra.

Kosovska policija je upravo saopštila ono što je ranije danas saopštio i kosovski MUP, a pre njih i kosovska 28. oktobra – da će se od sutra, sve do 21. novembra, vozačima vozila sa tablicama “PR”, “KM”, “PZ”, “GL”, “UR”, “PE”, “DA” ili “ĐA” izdavati opomena, uz zahtev da odu u Centar za registraciju i svoja vozila (pre)registruju na RKS. Potom će od 21. novembra do 21. januara policija izricati novčanu kaznu.

Policija saopštava da je spremna da sprovede ove odluke, međutim, ni u ovom saopštenju nisu precizirali ko će sprovoditi prve dve mere kosovske vlade, ali jesu objavili obrazac.

Obrazac je dvojezičan – na albanskom i srpskom, pod nazivom „Ukor“, a izdavač je Direkcija regionalne policije. Pozivajući se na Zakon o policiji, Zakon o pravilima drumskog saobraćaja, Zakon o prekršajima, te odluku Vlade Kosova od 28. oktobra, navode da policija izdaje „ukor za kretanje vozilom sa tablicama ‘PR’, ‘KM’, ‘PZ’, ‘GL’, ‘UR’, ‘PE’, ‘DA’ ili ‘ĐA'“.

Opomena sadrži nepravilan srpski jezik, koji se ogleda u nepravilnom korišćenju vlastitih imenica, upotrebi pogrešnih slova u reči, korišćenju pogrešnih padeža i pogrešnoj upotrebi predloga.

Od sutra kreće opomena za vlasnike vozila – prva faza sprovođenja nove odluke kosovske vlade o preregistraciji vozila na RKS. Kako je to danas potvrdio kosovski MUP, vlasnici vozila sa srpskim registarskim oznakama gradova na Kosovu, biće opominjani sa zahtevom da odu u Centar za registraciju vozila kako bi preuzeli RKS oznake. Ko će ovu meru od sutra sprovoditi još uvek nije poznato, jer iz centralnih policijskih institucija informacije izostaju. Istovremeno, Kosovska policija Direkcija Sever do ovog trenutka nije dobila niti jedan zvaničan dopis o tome.

Uprkos više zahteva iz EU i SAD da se proces preregistracije sa srpskih tablica sa RKS produži za još deset meseci, kosovska vlada u petak je, tri danas uoči isteka roka (31. oktobar), odlučila da po fazama vrši primenu svoje odluke o preregistraciji.

U praksi će se sada njihova odluka o uklanjanju srpskih tablica primenjivati sve do 21. aprila 2023. – počev od opomena, preko kazni, probnih tablica, pa sve do potpunog uklanjanja.

Povezane vesti:

Uoči 1. novembra KP regiona Sever još uvek bez instrukcija i informacija

I kosovski MUP potvrdio: Od sutra opomene, od 21. novembra i kazne, olakšice pri registraciji na RKS samo do kraja martaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.