Kosovska i crnogorska vlada potpisale memorandum o izgradnji tunela između Rožaja i Peći, ali i puta Dečane – Plav


U Crnoj Gori je danas potpisan Memorandum o izgradnji tunela između Rožaja i Peći, ali i za rekonstrukciju puta Dečane – Plav, a potpisnici najavljuju što hitniju realizaciju. Za put Dečane – Plav, međutim, postoji dogovor o izgradnji zaobilaznice, čemu se kosovske vlasti i dalje protive.

Crnogorski i kosovski ministri infrastrukture Ervin Ibrahimović i Ljiburn Aliju potpisali su danas u Rožajama Memorandum o saradnji na realizaciji zajedničkih infrastrukturnih projekata, javljaju crnogorski i kosovski mediji. Jedan od projekata na kojem insistiraju građani Rožaja i Peći je i gradnja tunela između ta dva grada.

Potpisivanju Memoranduma prisustvovali su ambasadori Crne Gore i Kosova i uz opštinske rukovodioce severnih opština.

Građani Rožaja i Peći u maju su se okupili u blizini pograničnog prelaza Kula kako bi zatražili od vlada Crne Gore i Kosova bolju putnu povezanost, a poseban zahtev odnosio se na izgradnju tunela između Rožaja i Peći.

„Nakon nekoliko meseci, u Rožajama napravljen prvi korak. Ervin Ibrahimović i njegov kosovski kolega Ljiburn Aliju potpisali su danas Memorandum o realizaciji zajedničkih infrastrukturnih projekata. U fokusu buduće saradnje biće izgradnja tunela između Rožaja i Peći, te rekonstrukcija puta Plav-Dečani“, javlja Radio televizija Crne Gore, citirajući i Ibrahimovića:

„To znači da smo jasno prepoznali preporuke Evropske uniije i ono što treba obema državama, a to je kvalitetna putna infrastruktura i ovi projekti će biti snažni generatori obe države. Zapadni Balkan i dve prijateljske države, koje su primer bilateralnih odnosa mogu i na planu ekonomije dalje da jačaju odnose“.

Na to je njegov kolega iz Prištine dodao da su Crna Gora i Kosovo „istorijski povezani“, a da će dva projekta dodatno pojačati ekonomski razvoj.

Za ostvarenje projekata predviđenih memorandumom Crna Gora i Kosovo zatražiće podršku evropskih fondova.

Kako su mediji na Kosovu ranije pisali, dužina tunela bila bi 7,3 kilometra, a širina 9 metara sa dve trake. Ukupna dužina puta između Rožaja i Peći bila bi prepolovljena sa 47 km na 23,5 km. Idejnim rešenjem je bila predviđena izmena trase postojećeg puta u pravcu Peći, zbog strmog nagiba puta i eliminisanja brojnih skretanja na postojećoj deonici Peć-Kula-Rožaje.

Ranije se govorilo da bi izgradnja tunela između Peći i Rožaja, osim povezivanja dva grada, povezala i dva auto puta: Peć-Priština i Bar-Boljare-Beograd.

Da je izgradnja tunela Peć-Rožaje sve izvesnija, govorio je i bivši crnogorski premijer Dritan Abazović prilikom razgovora sa Aljbinom Kurtijem.

Inače izgradnja puta Dečane-Plav, odnosno njegove zaobilaznice, čemu se protive kosovske vlasti, vruća je tema već godinama između srpskog naroda, odnosno manastira Visoki Dečani i SPC sa jedne strane i kosovske vlasti sa druge.

Savet za primenu i nadgledanje primene Zakona o specijalnim zaštićenim zonama (ZSZZ), tela u kojem je predviđeno da zajednički rade kosovska vlada, predstavnici crkve i međunarodni predstavnici se krajem 2020, posle više godina velikih problema na terenu usaglasio oko dogovora za rehabilitaciju dva puta u skladu sa ZSZZ – na međunarodnoj zaobilaznici van granica SZZ i lokalnog puta unutar SZZ, umesto nastavka proširenja lokalnog puta Dečane-Plav kojem se manastir protivio. Potpis na taj dokument stavili su svi članovi saveta, uključujući i predstavnika opštine Dečane.

U dogovoru su tada posredovali ambasador Italije na Kosovu Nikola Orlando uz ekspertizu tadašnjeg komandanta KFOR-a Mikelea Risija. Dogovoreno je da će SIM pratiti sprovođenje ovog dogovora uz podršku KFOR-a koji će delovati u sklopu svog mandata. Odluku je tada pozdravio iguman Sava, ali i zapadni ambasadori, dok je tadašnji kosovski premijer Avdulah Hoti naglasio da je Kosovo dokazalo da poštuje zakon.

Ljiburn Aljiu, istovremeno na funkciji kopredsedavajućeg Saveta za primenu i nadgledanje primene Zakona o specijalnim zaštićenim zonama je, međutim, još tada kazao da sredstva za izgradnju puta koji grade dečanske vlasti nisu zaustavljena, već je njegovo ministarstvo „protiv ideje da se izgradi zaobilaznica od 18 km, umesto zaobilaznice od 6km, a u okviru zaštićene zone“. Zaobilaznicu je nazvao „opasnim presedanom“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.