Podela, razgraničenje...

Štefan Lene, ekspert Zadužbine Karnegi za Evropu

Lene: Zapadni Balkan ponovo problematičan deo evropskog kontintinenta

Zapadni Balkan ponovo se pojavljuje kao problematičan deo evropskog kontintinenta, suočen sa korupcijom i ekonomskom stagnacijom, dok neki od lidera u regionu ponovo prihvataju nacionalizam kako bi izbegli rešavanje internih teškoća, smatra Štefan Lene, ekspert Zadužbine Karnegi za Evropu, sa sedištem u Briselu.

Vučić: Albanci i Evropljani hoće poraz Srbije, zamrznut konflikt opasnost

Što se tiče zamrznutog konflikta mislim isto što i predsednik SANU. Mislim da je samo pitanje ko će prvi da izvuče sablju iz korica... Da l'će da bude za 5, 10 ili 20.., kazao je sinoć u Ćirilici srpski predsednik Aleksandar Vučić.

Mustafa: Specijalni sud bi trebalo da istraži ubistva zvaničnika LDK

Predsednik Demokratskog saveza Kosova, Isa Mustafa, rekao je da bi Specijalni sud trebalo da razmotri ubistva zvaničnika ove stranke.

Hoti u čestitki: Dijalog sa Beogradom na jasnim principima – za uzajamno priznanje i...

Godina koju ostavljamo za sobom bila je teška. Ova pandemija nas je sve pogodila. Molim se za porodice koje su izgubile svoje voljene, uključujući porodice lekara i medicinskih sestara, policajaca i drugo osoblje - one koji su izgubili život u vršenju dužnosti, poručio je odlazeći kosovski premijer Avdulah Hoti u svojoj novogodišnjoj čestitki. Ali je imao i političke poruke.

Umesto čestitke

Vladeta Jerotić postavio je ukratko šest osnovnih kriterijuma koji određuju snagu čovekogovog Ja: Sposobnost za voljenje nekog drugog, a ne samo sebe samog. Sposobnost kontrolisanja sopstvenog nagona i impulsa.
KoSSev Korona mitrovica

BCBP: Građani Srbije se ne odriču Kosova

Polovina građana Srbije podržava dijalog Beograda i Prištine, a više od 90 odsto ne oseća nikakvu korist od njega, skoro tri četvrtine smatra da dijalog ništa nije promenio, dok polovina ujedno ne zna šta je cilj Beograda u dijalogu sa Prištinom, pokazuju podaci istraživanja javnog menjenja koje je sproveo i dostavio medijima Beogradski centar za bezbednosnu politiku.
Miroslav Lajčak

Lajčak: Razmena teritorija više nije tema dijaloga, i EU se pita, sporazum moguć za...

Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova, izjavio je da je optimista u vezi sa dijalogom dve strane jer, kako je rekao, Beograd i Priština su svesni da im je dijalog potreban.

NEsporazum: Zašto bi ‘konačni sporazum’ doveo do dubokih potresa i rasta međunacionalnih tenzija

Takozvani (reč koju ću u tekstu često koristiti) „dijalog“ između Beograda i Prištine traje već punu deceniju. Tokom protekle dve godine, isprva stidljivo a potom otvoreno, više puta je najavljivan skori završetak pregovora.

Bajden obećava: Radiću na sporazumu koji će očuvati teritoriju Kosova i dovesti do uzajamnog...

Ukoliko Džo Bajden bude postao novi predsednik SAD - "preokrenuće neuravnotežen pristup Trampove administracije prema Kosovu i Srbiji i ponovo uspostavi pošten i pravičan odnos; Ohrabriće EU da odobri viznu liberalizaciju Kosovu; radiće na postizanju trajnog rešenja u dijalogu kojim će se poštovati teritorijalni integritet Kosova i koje će dovesti do punog uzajamnog priznanja"

Haradinaj: Pretnje o izmeni Ustava imaju za cilj da se oživi ideja razmene teritorija

Pretnje i zablude koje imaju za cilj ustavne promene u stvarnosti imaju za cilj da ožive ideju razmene teritorija, poručila je kosovska ministarka spoljnih poslova, Meljiza Haradinaj Stubla. Izjava dolazi nakon što je prethodno izaslanik EU, Mirosal Lajčak, govoreći o formiranju ZSO, poručio da će „Ustav morati da se menja“.

Jovanović (DSS): Dobro je što je ideja o razgraničenju ostavljena ‘ad akta’

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović, ocenio je da je veoma dobro što je ideja o razgraničenju u dijalogu Prištine i Beograda ostavljena „ad akta“ jer, kako je kazao, „etničko razgraničenje ne bi bilo ništa drugo nego priznavanje secesije dela teritorije Srbije“.
Kosovski predsednik Hašim Tači

Tači o ZSO: Svaki pomak iz predviđenog okvira znači Republiku Srpsku unutar Kosova

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog) Predsednik Kosova, Hašim Tači, dao je svoj stav po pitanju Asocijacije, teme koju Srbija pokušava da...

Murati: „Dolina treba da se pridruži Kosovu, a tri severne opštine treba da se...

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog) Lider "Pokreta Jedinstva" Valjon (Valon) Murati rekao je da je redefinicija granica jedini način za rešavanje problema između...
Rama i Meta

Predsednik Albanije: Rama oštetio Kosovo u procesu priznavanja

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran) Predsednik Albanije, Iljir (Ilir) Meta, izneo je oštre optužbe na račun...

Kurti: Tačijev savetnik potvrdio planove o razmeni – Leposavić Srbiji, Preševo Kosovu

Leposavić, Medveđa i Bujanovac Srbiji, Preševo, Gazivode i Trepča Kosovu, stolica u UN za Kosovo, ali ne i priznanje od Srbije, detalji su navodnog...

Konjufca: „‘Zajednica’ opasnija od kovid-19“

Član rukovodstva pokreta Samoopredeljenje, Gljauk Konjufca (Glauk), govorio je o ideji koju je predsednik Kosova, Hašim Tači, obelodanio 2017. godine, a koja ima veze sa razmenom teritorija.
Hoti

Hoti: Pristali smo na „Mini Šengen“ zbog insistiranja SAD, ZSO „državna obaveza“

Prištinska delegacija bila je protiv tačke sporazuma o Mini Šengenu, ali je na zahtev SAD promenila mišljenje, razmena teritorija uklonjena je sa stola. Formiranje...
Tači

Tači posle Vašingtona: Pale laži o noževima i mapama, oni koji su stvorili konfuziju...

Drago mi je što su pali oni mehuri laži koje su se proširile o noževima i mapama. Oni koji su iznosili takve zavere i optužbe trebalo bi da se izvine građanina zbog konfuzije koju su stvorili u javnom mjenju, poručio je danas kosovski predsednik Hašim Tači nekoliko dana od potpisivanja sporazuma o ekonomskoj normalizaciji odnosa u Vašingtonu, čemu su prethodile ocene opozicije na Kosovu, ali i pojedinih analitičara da će se u Vašingtonu postići sporazum koji uključuje "razmenu teritorija".
Hoti vučić

The Guardian: Tramp se nada da će mu dijalog BG-PR pomoći tokom izbora

Samit u Beloj kući nervira EU diplomate, koji navode da će sporazum pod njihovim posredstvom uskoro biti gotov.
kadri veselji

Veselji: Nijedan centimetar Kosova ne bi trebalo da bude deo sporazuma sa Beogradom

Izvor: Kljan Kosova (Tekst je izvorno preveden sa albanskog) Lider Demokratske partije Kosova (PDK), Kadri Veselji (Veseli), u pratnji članova Centralnog predsedništva, sastao se sa...

Vreme za istinu