18. dan barikada: Uprkos pozivima da se uklone, nikle i u K.Mitrovici

FOTO: KoSSev
Vest je ažurirana
00.04 – Na Merdaru barikade, a predsednik u ponoćnoj šetnji u garnizonu u Raški

I dok uveliko „vri na Severu“, a od večeras i na jugu – Merdaru, u iščekivanju mogućnosti da će obići i Kuršumliju, predsednik Srbije, predstavljen kao Vrhovni komandant, započinje ponoćnu šetnju sa načelnikom Generalštaba.

Osim što se pohvalio ovom ponoćnom šetnjom, iskoristio je priliku da se zahvali Vojsci, policajcima i BIA-i na onome što predstavlja kao „hrabrost“ i „posvećenost“ da sačuvaju vitalne interese Srbije, ali i opstanak Srba na KiM.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

23.14 – Kosovski MUP: Prelaz Merdare zatvoren za saobraćaj zbog barikade

Prelaz Merdare zatvoren je za saobraćaj do daljnjeg, a usled barikade koja se nalazi na teritoriji centralne Srbije, oko 2 kilometra od samog prelaza, saopštilo je večeras kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova. O blokadi puta kod Merdara prethodno su izvestili srpski mediji. Sa druge strane, iako se barikada navodno nalazi u centralnoj Srbiji, srpski MUP se do sada nije oglašavao.

Više o tome u posebnoj vesti.

22.37 – Trajković: Kurti bez odobrenja Amerikanaca ne može da pokrene bicikl na Severu, a kamoli tenkove

Govoreći o barikadama, Rada Trajković je naglasila da srpskom narodu trajanje barikada nije u interesu.

Ne možete sa paravojnim formacijama, sa ljudima mimo zakona da sređujete nešto na zakoniti način

„Osim naroda kojem pripadam i za koji mislim da je moj narod, bez obzira na to koliko me oni razumeli, ili ne, ja nikada ne bih otišla na barikade gde je Radoičić glavni lider. Ja nikada ne bih otišla na protest koje vodi Radoičić i kriminalne bande. I solidarisati se sa njima je zaista pakao“, naglasila je Trajković.

Tvrdi i da bez odobrenja KFOR-a, kosovski premijer ne može da deluje na Severu.

„Pa bez odobrenja Amerikanaca ne može da pokrene ni bicikl na Severu, a kamoli tenkove“, poručila je.

Šta je još kazala čitajte u posebnoj vesti.

22.19 – Vučić večeras obišao pripadnike VS između Kraljeva i Raške, krenuo na sastanak sa predstavnicima Srba na Kosovu

Samo nekoliko sati nakon što je najavio, srpski predsednik Aleksandar Vučić je i obišao jedinice Vojske Srbije između Kraljeva i Raške, potvrdio je on sam na Instagramu.

Istovremeno, Vučić je najavio da se sada uputio na sastanak sa predstavnicima Srba sa KiM.

„Negde između Kraljeva i Raške. Završio obilazak dela jedinica naše vojske, naših junaka i pošao na sastanak sa predstavnicima Srba sa Kosova“, napisao je on. Opširnije u posebnoj vesti.

21.30 – Mandate preuzelo 13 odbornika – Albanaca opštine Z.Potok, ali u Čabri; GI „ZP“ bojkotuje rad do daljnjeg

Nakon kolektivnog napuštanja kosovskih institucija od strane Srba sa Severa Kosova, među kojima se našla i lokalna skupština opštine Zubin Potok, danas je trinaest novih odbornika albanske nacionalnosti položilo zakletve.

Na listi potencijalnih kanidata našla su se i tri člana GI „Zubin Potok“, ali se oni nisu odazvali pozivu za sednicu.

„Bojkotovaćemo rad lokalne skupštine sve dok se stanje ne smiri i ne ispune uslovi zbog čega su i postavljene barikade“, kazao je za KoSSev bivši odbornik ispred ove GI, Milija Biševac. Opširnije u posebnoj vesti.

20.59 – Osmani: Napadi na novinare pokazuju namere Beograda da sakrije istinu

Kosovska predsednica Vjosa Osmani za napade na novinare na Severu uperila je prst u „kriminalne grupe koje podržava Vučić“, poručivši da „pokazuju prave namere Beograda da sakrije istinu“.

„Rukovodstvo Srbije se možda promenilo od 90-ih, ali njihove namere nisu. Oni će propasti. Demokratija i vladavina prava će prevladati“, navela je Osmani na Tviteru.

19.51 – Šef odbrane Letonije: Pucnjava u Z.Potoku za cilj imala smanjenje aktivnosti KFOR-a

Načelnik odbrane Letonije, general-potpukovnik Leonids Kalnins kazao je da je nedavno pucanje u Zubinom Potoku, u blizini patrole letonskog KFOR-a za cilj imalo smanjenje aktivnosti mirovnih snaga, prenose prištinski mediji.

Uprkos incidentu, kako prenose mediji, Kalnins ne veruje da je nivo pretnje letonskim pripadnicima KFOR-a porastao, te poručio da će oni nastaviti svoju misiju, uključujući patroliranje.

„Međutim, ovo je mirovna misija, postoje dve sukobljene strane i takvi incidenti se mogu očekivati u budućnosti“, poručio je.

18.26 – Švajcarska pozvala strane da se uzdrže od zapaljive retorike

Savezno odeljenje spoljnih poslova za spoljnu politiku Švajcarske i globalna dešavanja pozvalo je danas Beograd i Prištinu da se uzdže od retorike ili radnji „koje mogu dodatno zapaliti situaciju“.

Ujedno, u objavi na Tviteru poručili su da su KFOR i EULEX „ključni za održavanje reda i bezbednosti lokalnih zajednica na Severu“.

17.45 – UNS i DNKiM: Svetlani Vukmirović i ostalim novinarima obezbediti nesmetan rad na KiM

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom DNKiM osuđuje današnju i jučerašnju zabranu ulaska na Kosovo novinarki RTS-a i urednici emisije „Pravo na sutra“ Svetlani Vukmirović i traži da se Vukmirović i celokupnoj televizijskoj ekipi obezbedi nesmetan ulazak na KiM.

Vukmirović kaže za sajt UNS-a da joj ni danas ni juče nakon oko pola sata čekanja nije dozvoljeno da uđe na KiM i pripremi redovnu epizodu emisije „Pravo na sutra“.

UNS će se obratiti Međunarodnoj (IFJ) i Evropskoj federaciji novinara (EFJ), kao i OEBS-u, UNMIK-u i EULEX-u zbog ovog teškog kršenja slobode medija.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

16.54 – KP: Napadnut pekar u Bošnjačkoj, slučaj nije međuetničke prirode

Danas, u prepodnevnim časovima, došlo je do fizičkog napada na poznatog pekara inicijala T.F. u naselju Bošnjačka mahala, kojem su nanešene lakše telesne povrede, saznaje KoSSev u Kosovskoj policiji.

Opširnije u posebnoj vesti.

16.43 – Predsednik možda ode u Rašku i Kuršumliju da razgovara sa Srbima da provedu Božić u kućama

„Ukoliko bilo šta vidimo kao mogući prozor, ja ću i danas i sutra, i koliko god puta bude bilo potrebno, da odem u Rašku i u Kuršumliju i na svakom mestu, da se sa predstavnicima našeg naroda nađem da razgovaramo, da bi i ti ljudi svoje božićne praznike u kući dočekali, a da li ćemo u tome uspeti i da li ćemo dobiti bilo kakav prozor kroz koji možemo da se provučemo – ne zavisi od nas“, saopštio je Aleksandar Vučić danas.

Opširnije u posebnoj vesti.

16.31 – Održan protest ispred ambasade Srbije u Tirani

Ispred ambasade Srbije u Tirani, danas je grupa građana odžala protest povodom nastale situacije na Severu Kosova, prenose kosovski mediji.

Protest su organizovali Organizacioni savet Narodne skupštine i Unija civilnog društva Albanije.

Demonstranti su, kako prenose mediji, koristili i slogan „Kosovo je Albanija“, te izrazili protivljenje stvaranju Zajednice srpskih opština na Kosovu, navodeći da u tim opštinama ima i stanovništva drugih nacionalnosti.

Povodom protesta bilo je i reakcija albanske opozicije, koji su, između ostalog, optužili Srbiju da je postavljanje barikada na severu, „plan Srbije da podeli Kosovo“, kao i da je „raspoređivanje preko 5 hiljada srpskih vojnika na granici sa Kosovom – vojna agresija“, prenose kosovski mediji.

16.16 – Postavljene barikade kroz sela Kamenica i Vuča u opštini Leposavić

Nešto pre 12 časova, nekoliko džipova u kojima su bili specijalci Kosovske policije krenulo je put Leposavića iz pravca Mitrovice lokalnim putem preko sela Kamenica i Vuča, potvrdili su meštani za Kosovo onlajn.

Navodi se da su meštani odmah podigli nekoliko barikada i nisu im dozvolili da prođu, nakon čega su se, kako prenosi ovaj medij, specijalci ubrzo vratili danas.

Barikade su postavljene na dva mesta i blokirani su svi putni pravci ka Leposaviću.

Meštani tvrde da specijalne jedinice Kosovske policije i dalje traže način da prođu put Leposavića i dalje ka Jarinju, a obezbeđuju ih EULEX i KFOR, prenosi ovaj medij.

16.05 – Vučević danas obišao Vojsku i policiju koja vrši zadatke duž administrativne linije

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Srbije, Miloš Vučević, nakon jučerašnjeg obilaska jedinice Vojske Srbije u garnizonu Raška, danas je obišao i deo jedinica Vojske i policije koji izvršavaju zadatke duž administrativne linije, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Opširnije u posebnoj vesti.

15.21 – Svećlja demantuje navode da je Priština podigla borbenu gotovost

„Izjave da je Kosovo podiglo stanje pripravnosti su potpuno neistinite i deo su propagande dvojca Srbija-Rusija“, poručio je kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja.

Da je Priština navodno podigla borbenu gotovost, nakon pisanja pretežno medija u Beogradu, izjavio je sinoć i srpski predsednik.

Opširnije u posebnoj vesti.

14.07 – Patrijarh Porfirije: Zamislite da neko, samo zato što mu se hoće, zabrani papi da uđe u Vatikan

„Pećka Patrijaršija je za naš narod, crkvu i za svakog poglavara naše crkve, ono što su Vatikan i Lateran, za rimokatoličku crkvu“, kazao je dan nakon neuspelog puta za drevni tron srpskih patrijaraha, patrijarh Porfirije.

Opširnije u posebnoj vesti.

13.05 – Sudije i osoblje suda u Mitrovici, iz albanske zajednice, danas nisu mogle da odu u zgradu suda na Severu

Albanske sudije i administrativno osoblje Osnovnog suda u Mitrovici, zbog „nesigurnosti“ i nemogućnosti kretanja, usled novih barikada kod Tehničke škole, u utorak je uskraćen pristup objektu suda na Severu.

„Nije tačno da smo se preselili na jug, mi i svi zaposleni bili smo spremni da nastavimo rad u sudskom objektu na Severu, ali zbog nesigurnosti i nemogućnosti kretanja, zbog barikada i pojedinih grupa iza barikada, uskraćen nam je pristup zgradi suda na Severu“, rekao je potpredsednik suda, Bekim Velići, za „Zakletva za pravdu“.

Kazao je da, stoga, zbog bezbednosne situacije u utorak građanima ne nude usluge iz sudske ustanove na Severu, osim onih koji se rešavaju u sudskom objektu na jugu.

12.19 – U oba dela Mitrovice danas plakati na albanskom sa pozivom na bojkot srpske robe

U istom danu kada je na ulazu u Bošnjačku mahalu iz centra Kosovske Mitrovice, osvanula jedna od dve nove barikade, građane u ovom multietničkom naselju jutros su dočekale i polepljene plakate – kojima se poziva na bojkot kupovine srpskih proizvoda.

Opširnije u posebnoj vesti.

11.00 – EU pozvala Vučića i Kurtija da lično doprinesu rešenju i smirivanju tenzija

Evropska unija saopštila je da se na KiM mora odmah i bezuslovno vratiti i garantovati potpuna i nesmetana sloboda kretanja svih građana i zajednica, uključujući i za verske vođe, te zatražila da obe strane u potpunosti sprovedu sve svoje obaveze iz dijaloga, prenosi Srna.

„Evropska unija oštro osuđuje napade na Euleks, Kfor i kosovsku policiju i poziva na maksimalnu suzdržanost i hitnu akciju da bi se bezuslovno deeskalirala situacija, što uključuje uzdržavanje od provokativnih radnji, pretnji ili zastrašivanja“, saopštila je portparolka za spoljnu politiku EU Nabila Masrali.

EU navodi da je situacija na severu Kosova i dalje napeta i da se mora poštovati vladavina prava, te da bilo kakav oblik nasilja neće biti tolerisan.

Apeluju na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija da lično doprinesu političkom rešenju u cilju smirivanja tenzija i dogovora o daljem putu u interesu stabilnosti, bezbednosti i dobrobiti svih lokalnih zajednica, navodeći da EU aktivno podržava ove napore.

„Očekujemo da se Kosovo i Srbija vrate zalaganju stvaranja ambijenta pogodnog za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju za dobrobit svojih građana, što uključuje i zaštitu srpskog stanovništva na severu Kosova“.

Ona je dodala da će se napori za postizanje dogovora o uklanjanju barikada na putevima nastaviti bez odlaganja i da EU poziva obe strane da se konstruktivno angažuju.

10.25 – O novim barikadama oglasila se i Kosovska policija

U međuvremenu je i Kosovska policija potvrdila postavljanje novih barikada u Kosovskoj Mitrovici.

I oni potvrđuju da je jedna postavljena kod Tehničke škole, a druga u mestu Dudin Krš.

Naznačili su i ovaj put da su i ove barikade postavile „kriminalne osobe/grupe, dodatno ometajući slobodu kretanja“.

10.18 – „Rat uživo“ na Pinku: Napad na pojedine medije, pa „sukob“ na KiM, pa – Zadruga

Ko je u nedelju uveče gledao Pink televiziju teško može da poveruje da je sada situacija na severu Kosova mirna i da nije izbio ozbiljniji sukob između Kosovske policije i Srba na barikadama. Emisija „Hit tvit“ prerasla je u specijalnu emisiju koja je obilovala neproverenim informacijama i napadima na medije koji nisu pod kontrolom vlasti.

Opširnije u posebnoj vesti.

10.00 – U petak sednica SO S.Mitrovica: Najavljeno predstavljanje izveštaja o bezbednosti

U Severnom delu Mitrovice ovog petka održava se 12 redovna sednica skupštine opštine.

Sednica je najavljena za 15.00 časova. Na dnevnom redu biće četiri tačke.

Predviđeno je usvajanje zapisnika sa prethodne – 11 redovne i kostitutivne sednice.

Opširnije u posebnoj vesti.

18. dan je barikada na najmanje 10 lokacija na Severu. Uprkos pozivima međunarodne zajednice da se uklone, ali i najavama iz Prištine da će one biti uskoro uklonjene, posle tih 18 dana sada su i severnom delu Kosovske Mitrovice osvanule prve dve – u samom gradskom jezgru, ali i na novoizgrađenom mostu kod Dudinog krša.

Mitrovica se tako pridružila ostalim opštinama na Severu, gde, prema zvaničnim informacijama, u svakoj postoji najmanje po tri, a koje su od 10. decembra postavljane periodično. Nove barikade sada su došle neposredno nakon pojačane retorike između Prištine i Beograda.

Sve informacije o barikadama, odnosno novoj krizi na Kosovu – pronađite u:

17. dan barikada, Srbija digla borbenu gotovost, a Vučić tvrdi da je i Priština

16. dan barikada na Severu: Katolici proslavljaju Božić, a Kurti najavljuje razgovore o uklanjanju nakon praznika

Barikade 15. dan: ‘Spiskovi za hapšenje’, nepoverenje u Prištinu i Beograd…

Bliže se dve nedelje od postavljanja barikada na Severu

Barikade 13. dan: U podne veliki protest u Rudaru, a kod Banjske punkt

Barikade 12. dan: Pojačana retorika među zvaničnicima rezultirala protestom za sutra

Barikade ušle u 11. dan: Bez naznaka o njihovom uklanjanju

10. dan barikada: Obeležavanje Sv. Nikole u Rudaru, osnovci se vratili u školske klupe

Barikade 9. dan: Ojačane sa barikadom na Malom Zvečanu, ali KFOR-om na Jarinju

Barikade ulaze u drugu nedelju: Situacija i dalje mirna

Sedmi dan na barikadama: Tenzije pojačalo još jedno hapšenje

Barikade ušle i u 6. dan: Prelazi i dalje zatvoreni, građani očekuju rezultate posete dvojice diplomata

Peti dan barikade dočekale pod snegom, Lajčak danas u Beogradu

Srbi i četvrti dan na barikadama, stanje nepromenjeno

Barikade 3. dan: Noć mirna, u školama danas bez nastave, čeka se krizni štab

Barikade 2. dan: EU poziva na uklanjanje, Kurti Čeka KFOR, Beograd o „upadu ROSU“

Barikade na Severu, uhapšen bivši policajac, razmena vatre na GazivodamaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.