Peti dan barikade dočekale pod snegom, Lajčak danas u Beogradu

barikada
FOTO: KoSSev
Vest je ažurirana
20:30 – Vidljiva vozila KFOR-a

Juče i danas vidljivije su jedinice KFOR-a. Juče su Sever nadletali helikopteri, danas je vidljivo i nekoliko oklopnih vozila KFOR-a koja prolaze kroz grad

kfor oklopno vozilo mitrovica
FOTO: KoSSev
20:15 – Treća barikada u Zubinom Potoku

Kako javljaju pojedini lokalni izvori u Zubinom Potoku, uključujući i lokalnu Instagram stranicu Zubin Potok, u ovoj opštini je postavljena treća barikada.

20:00 – Vigemark: Ne znamo još tačno gde je Dejan Pantić i da li je dobio lekove

Šef Euleksa Lars Gunar Vigemark u intervjuu za Kosovo onlajn rekao je da misija EU ima kontradiktorne informacije o uhapšenom Dejanu Pantiću i da još ne znaju gde se on nalazi.

17.26 – Simić sa barikade: Specijalci kod građana izazivaju strah, ne doprinose miru i treba da se povuku

Građane pozivam na istrajnost i suzdržanost, ali i da poštuju međunarodne predstavnike na terenu. Potrebno je da se sačuva mir, a njemu ne doprinose specijalci u severnom delu Mitrovice koji kod građana izazivaju strah, poručio je danas Potpredsednik Srpske liste, Igor Simić.

On se obratio nakon treće sednice Kriznog štaba i sa barikada koje traju već peti dan.

Šta je još kazao čitajte u posebnoj vesti.

16.35 – Lajčak nakon sastanka sa Vučićem: Shvata ozbiljnost situacije

Specijalni izaslanici EU i SAD-a, Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar, nakon Prištine, danas su boravili i u Beogradu gde su se sastali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Lajčak se o sastanku, kao što je sada već uobičajeno, oglasio na društvenoj mreži Tviter navodeći da je sa srpskim predsednikom imao otvorenu i iskrenu diskusiju o političkom rešenju koje bi smanjilo tenzije i omogućilo uklanjanje barikada“.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

16.00 – Sadiku: Srpska lista zaboravila građane, kad je Srbima dobro, i nama je lakše da živimo

U vreme dok traju barikade, u Severnoj Mitrovici održana je i to bez ikakvih problema, redovna sednica SO Severna Mitrovica, na kojoj su novi odbornici položili zakletvu nakon što su prethodni iz većinske stranke, Srpske liste prošlog meseca dali ostavke.

„Srpski građanin, običan građanin je iznad političara. Primirje ne održavaju ni Srpska lista, ni policija, niti bilo ko, već građani koji čuvaju porodicu i ne prave probleme. Ovo je test demokratije i verujem da ćemo ovaj test uspešno da prođemo“, kazao je Skender Sadiku, zamenik predsedavajućeg SO Severna Mitrovica.

Opširnije u posebnoj vesti.

14.31 – Petković o polaganju zakletve novih odbornika SO S.Mitrovica: Kurti želi da stvori monoetničku albansku opštinu na Severu

„Danas su Albanci pravnim nasiljem i jednostranim potezima zauzeli odbornička mesta koja pripadaju Srbima u srpskoj opštini Kosovska Mitrovica iako za njih niko nije glasao i nemaju nikakvu većinu, ni podršku srpskog naroda“, oglasio se direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, nakon završene redovne sednice SO Severne Mitrovice.

Opširnije u posebnoj vesti.

13.53 – KP: Uhapšeni policajac je dobro tretiran, obezbedili smo mu potrebne lekove

Kosovska policija demantovala je danas navode srpske strane da je njihov bivši, a sada uhapšeni službenik D. P. loše medicinski tretiran u pritvoru. Poručuju da su u ovom slučaju ispoštovana ljudska prava pritvorenika, kao i da je Kosovska policija uspela da mu obezbedi neophodne lekove.

Opširnije u posebnoj vesti.

13.24 – SO S.Mitrovica: 16 odbornika položilo zakletve od kojih jedan Srbin, Nedžad Ugljanin predsedavajući

Za novog predsedavajućeg Skupštine opštine Severna Mitrovica izglasan je Nedžad Ugljanin iz GI „Mitrovica.

Poručio je da je danas došao u kuću – koja je bez domaćina, da zna da u njoj većinska zajednica treba da bude domaćin.

Opširnije u posebnoj vesti.

12.22 – U Prištini potpisana aplikacija za članstvo Kosova u EU

Aplikacija za članstvo Kosova u Evropskoj uniji potpisana je danas u Prištini. Potpisnici dokumenta su kosovska predsednica Vjosa Osmani, premijer Aljbin Kurti i predsednik parlamenta, Gljauk Konjufca.

Aplikacija će sada biti poslata u Prag, a zbog trenutnog češkog predsedavanja unijom. 

Za kosovsku predsednicu, danas je istorijski dan i istorijski trenutak, a Kosovo, za nju, zaslužuje da bude deo EU.

Opširnije u posebnoj vesti

12.02 – Vučić upitao međunarodnu zajednicu: Koji od šest dokumenata želite da poštujete?

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, ponovo je danas upitao međunarodnu zajednicu koji potpisani sporazum žele da poštuju. Pre dva dana nabrojao je pet potpisanih, a danas podsetio i na još jedan.

Vučić se danas građanima obratio putem Instagrama, i to uoči početka sastanka sa izaslanikom EU za dijalog, Miroslavom Lajčakom.

Opširnije u posebnoj vesti.

11:13 – Još jedna noć na Severu Kosova protekla je mirno. Barikade na najmanje pet mesta ušle su i u peti dan. Srbi, uprkos niskim temperaturama i padavinama, i dalje na njima protestuju, a postavljene su nakon hapšenja bivšeg pripadnika Kosovske policije. Istovremeno, peti dan ne funkcionišu ni prelazi Jarinje i Brnjak, a đaci u osnovnim i srednjim školama treći dan nisu u klupama. Ugostiteljski objekti u gradu ne rade, a u multietničkim naseljima i dalje su prisutne policijske patrole.

Juče se po prvi put oglasio KFOR, uz poruku da je važno da se izbegne eskalacija i poziv da se trenutna situacija na Kosovu reši kroz dijalog. Na to je pozvao i UNMIK.

Shodno tome, dan je zabeležila poseta izaslanika EU upravo za taj dijalog Miroslava Lajčaka, koji je nakon sastanka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Prištini, poručio da je barikade bolje ukloniti mirnim putem nego buldožerima.

I on smatra da situacija na Severu nije dobra. Detalje ove svoje misije nije iznosio, a već oko podneva biće i u Beogradu sa srpskim predsednikom.

Izaslanik SAD, Gabrijel Eskobar koji je takođe bio sa Kurtijem i koji će danas otići u Beograd, očekuje da Srbi sami uklone barikade, ali i da im se da put napred za rešavanje problema. Očekuje i njihov povratak u kosovske institucije, a za SAD najvažnije je da se formira ZSO.

Sa druge strane, kosovska vlada nakon istog sastanka poručila je da je postignut zajednički dogovor da se barikade uklone, bez detalja o tome na koji će to način biti.

U jeku tenzija najviši zvaničnici u Prištini danas će potpisati aplikaciju za članstvo u EU. 

U vreme kada je u Beogradu zakazan sastanak međunarodnih zvaničnika sa Vučićem, SO Severna Mitrovica održaće prvu sednicu od kada su ovu instituciju napustili Srbi. Danas će, kako je najavljeno, novi odbornici polagati zakletve i izabraže se predsedavajući.

Juče se ponovo oglasio Krizni štab, odnosno ovog puta Zoran Todić. Uhapšenom Dejanu Pantiću, koji će u pritvoru ostati mesec dana, preko EULEX-a dopremljeni su lekovi.

Da situacija na Severu nije ni malo dobra saglasni su građani severnog dela Kosovske Mitrovice. Smatraju da su za poboljšanje potrebne sistemske promene. Prisustvo policije u pojedinim delovima grada gledaju kao „okupaciju“, a postavljanje barikada je, prema većini opravdano.

Na Severu je noćas pao prvi malo jači sneg, temperature su niske. Uprkos tome, Srbi i dalje ovog jutra u velikom broju prisustvuju barikadama.

Od zime se sklanjaju u šatorima i greju pored buradi u kojima se loži vatra.

Ugostiteljski objekti i danas ne rade, đaci osnovnih i srednjih škola treći dan ne idu u školu.

Noć je protekla mirno, ali neizvesno.

Sve informacije o barikadama pronađite u:

Srbi i četvrti dan na barikadama, stanje nepromenjeno

Barikade 3. dan: Noć mirna, u školama danas bez nastave, čeka se krizni štab

Barikade 2. dan: EU poziva na uklanjanje, Kurti Čeka KFOR, Beograd o „upadu ROSU“

Barikade na Severu, uhapšen bivši policajac, razmena vatre na GazivodamaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.