Sedmi dan na barikadama: Tenzije pojačalo još jedno hapšenje

barikade rudare
FOTO: KoSSev
Vest je ažurirana
22.20 – U Beogradu održan „Narodni skup za odbranu KiM“

Oko stotinu građana okupilo se na skupu u organizaciji Pokreta za odbranu Kosova i Metohije ispred Predsedništva Srbije u Beogradu. Oni su šetali centralnim gradskim ulicama do ambasade Rusije i potom do Hrama Svetog Save.

Demonstranti su zahtevali poništavanje Briselskog i Vašingtonskog sporazuma uz vraćanje svih nadležnosti i organa države Srbije na KiM.

Drugi zahtev je izlazak iz pregovaračkog okvira pod okriljem Evropske unije i vraćanje pregovora pod pokroviteljstvom Ujedninjenih nacija uz učešće Rusije i Kine.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

21.26 – Svećlja: Nemamo spiskove za hapšenje bivših policajaca

Kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja, navodeo je da „kampanja dezinformacija Beograda za opravdanje krivičnih dela nije prestala“.

On kaže da su „naručene vesti“ da Kosovska policija ima spiskove na osnovu kojih hapsi bivše policajce.

Naglašava da se ovakvi navodi koriste u okviru „orkestrirane kampanje dezinformisanja, a kao oruđe za opravdavanje otvorenih teritorijalnih pretenzija Srbije, barikada i zastrašivanje Srba“.

„Takvih spiskova nema. Mi ne sastavljamo te liste. U našoj demokratskoj Republici tužilaštvo koje se bavi kriminalom je druga grana vlasti od policije koja sprovodi zakon i red i od Ministarstva unutrašnjih poslova koje je organ izvršne vlasti“, poručio je Svećlja.

Šta je još kazao čitajte u posebnoj vesti.

20.32 – KFOR još jednom poziva sve da omoguće slobodu kretanja: Pojačali smo prisustvo na Severu

Misija NATO-a na Kosovu – KFOR pozvala je večeras sve aktere da se „suzdrže od provokativnog prikazivanja nasilja i obezbede sigurnost i bezbednost svih zajednica“.

„Pozivamo sve strane da se konstruktivno angažuju kako bi se omogućila bezbednost i sloboda kretanja na Kosovu“, naveo je komandant KFOR-a Anđelo Mikele Ristuća.

Šta je još kazao čitajte u posebnoj vesti.

19.44 – Tužilaštvo: S. T. se tereti za ratne zločine počinjene ’99 u Vučitrnu, zatražen pritvor

I Kosovsko specijalno tužilašvo potvrdilo je da se juče uhapšeni S. T. tereti za ratne zločine počinjene tokom 1999. Saopštili su i da je Osnovnom sudu u Prištini upućen zahtev za određivanje pritvora.

S. T. je osumnjičen da je 6. aprila u selu Reznik i 2. maja 1999 u Vučitrnu, kako navodi Tužilaštvo, zajedno sa drugim uniformisanim licima učestvovao u zlostavljanju, maltretiranju, pljački, ubijanju civila i nasilnom raseljavanju.

Opširnije u posebnoj vesti.

18.36 – Vasić: Trajković priveden u južnom delu grada kada je hteo da kupi lekove, sutra odluka o sudskom pritvoru

Slađan Trajković, nekadašnji pripadnik Kosovske policije koji je juče priveden – nalazi se u pritvorskoj jedinici u policijskoj stanici u Prištini, potvrdio je njegov branilac, advokat Dejan A. Vasić. Za sada nema zvanične informacije o tome šta mu se stavlja na teret, a tokom sutrašnjeg dana biće donesena odluka o sudskom pritvoru. Trajković je priveden kada je u južnom delu grada hteo da kupi lekove, naveo je Vasić.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

18.28 – KP demantuje tvrdnje o hapšenju još jednog bivšeg policajca i ometanju radnika elektrodistribucije

Kosovska policija demantovala je večeras medijske navode da je u severnom delu Mitrovice danas uhapšen još jedan bivši pripadnik ove institucije. Takođe su demantovali i navode kriznog štaba sa Severa – o sprečavanju radnike elektrodistribucije da izvrše popravke usled kvara nastalog na elektomreži.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

18.15 – Petković tvrdi da je danas uhapšen bivši policajac koji se tereti za ratne zločine

Nakon što je sinoć uhapšen bivši pripadnik Kosovske policije S. T. koji se tereti za ratne zločine, pozivajući se na svoja saznanja, pojedini mediji izvestili su da je danas uhapšen još jedan bivši pripadnik ove institucije.

Potom se oglasio i direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, navodeći da je uhapšen Z. M, čije je puno ime saopštio, te da se on tereti za ratne zločine.

„Najnovijim hapšenjem Z. M, nekadašnjeg policajca koga Priština tereti za navodne ratne zločine, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nastavlja da sprovodi politiku progona prema srpskom narodu na KiM“, izjavio je Petković.

Ovaj zvaničnik je danas ujedno prokomentarisao tekst Gazeta Express, koja je objavila spisak Srba koji su navodno počinili ratne zločine na Kosovu.

Vest Gazete Express o listi osoba koje su navodno počinili ratne zločine preneli su beogradski mediji, a pojedini uz naslov da je reč o „Kurtijevom spisku za hapšenje Srba“.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

18.10 – KFOR razmatra zahtev Srbije za povratak srpskih snaga na Kosovo

Međunarodna mirovna misija NATO-a na Kosovu, KFOR primila je zahtev Vlade Srbije o vraćanju srpskih policijskih i vojnih snaga na Kosovo, potvrdila je ova misija za Radio Slobodna Evropa.

„Dobili smo pismo iz Srbije i trenutno ga procenjujemo. KFOR ostaje izuzetno oprezan i potpuno sposoban da ispuni svoj mandat UN-a“, naveli su u odgovoru za RSE iz KFOR-a.

Opšrnije čitajte u posebnoj vesti.

17.54 – Novaković: Kosovska policija sprečava radnike Elektrosevera da održavaju mrežu u Z.Potoku

Pripadnici Kosovske policije ometali su radnike Elektrosever u održavanju elektro mreže u opštini Zubin Potok, tako što im zabranili kretanje lokalnim putem, saopštio je direktor Elektrosevera i član Kriznog štaba na Severu, Boban Novaković.

Opširnije u posebnoj vesti.

17.38 – EULEX potvrdio da je od njih zatraženo posredovanje u transferu Pantića

Misija Europske unije za vladavinu prava na Kosovu EULEX potvrdila je za Radio Slobodna Evropa da je primila zahtev kosovskih vlasti za omogućavanje transfera uhapšenog bivšeg kosovskog policajca, Dejana Pantića.

Iz EULEX-a nisu naveli puno ime Pantića, nego inicijale.

„U skladu sa svojim mandatom, EULEX prati slučaj D.P.“, rečeno je u odgovoru.

Više o tome u posebnoj vesti.

17.04 – Zaporožac: Uputićemo zahtev lokalnim samoupravama da od ponedeljka otpočne izvođenje nastave

Na današnjem sastanku načelnika školske uprave Ivana Zaporošca sa direktorima osnovnih i srednjih škola sa Severa, a na preporuku kriznog štaba, doneta je odluka o upućivanju zahteva lokalnim samoupravama da se od ponedeljka nastavi izvođenje nastave za učenike osnovnih škola neposredno, a za učenike srednjih škola onlajn, saopštio je Krizni štab.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

17.00 – Ombudsman: Dužnost nadležnih da nađu načine da se omogući slobodno kretanje

Ombudsman Naim Ćelaj istakao je danas da pomno prati situaciju na Severu, te da se postavljanjem barikada onemogućava slobodno kretanje.

„U ovom slučaju dužnost je nadležnih da nađu načine da se ovo pravo što pre poštuje“, kazao je.

15.15 – Ši: Srbiji će biti odbijen zahtev, dobro što nije postupila bez zahteva

Bivši zvaničnik NATO-a Džejmi Ši, uveren je da zahtev Srbije za povratak vojnika i policajaca na Kosovo neće biti odobren, ali je zadovoljan što je Beograd odlučio da uputi zahtev, a ne da, kako je naveo, jednostrano postupa.

„Bolje je da je Srbija javno i transparentno zatražila od Kfora da vrati trupe na Kosovo, a ne da to čini jednostrano ili tajno, jer bi to u sadašnjim okolnostima, bilo krajnje provokativno“, kaže Ši za Radio Slobodna Evropa.

Ši smatra da je čak i predsednik Srbije Aleksandar Vučić svestan da ovaj zahtev neće biti odobren, ali kaže da je reč o „političkoj akciji“, jer, kako je naveo, „on (Vučić) oseća da može da ostvari pobedu u odnosu sa javnosti, a da stvarno ne promeni stanje na terenu“.

Britanac, koji je bio deo NATO-a do penzionisanja 2018. godine, dodaje da bi povratak srpskih trupa na Kosovo bio dozvoljen samo „ako to pomogne da se situacija smiri“.

„Veoma je važno da KFOR odluči da li će ovo biti korisno ili ne, a u trenutnoj, jasno napetoj atmosferi između Prištine i zajednice kosovskih Srba, sadašnje okolnosti su očigledno suprotne i tako nešto bi eskaliralo situaciju“, kaže Ši.

14.51 – Stano: EU nastavlja rad na deeskalaciji situacije na severu Kosova

Portparol Evropske unije Peter Stano, izjavio je da EU nastavlja da radi na deeskalaciji situacije na Severu Kosova.

„EU zajedno sa partnerima produžava da radi na deeskalaciji, posebno na severu Kosova, tako da bezbedno okruženje i slobodno kretanje mogu da budu osigurani za sve građane“, rekao je Stano na konferenciji za novinare u Briselu.

Portparol EU je istakao da su visoki predstavnik EU Žozep Borelj i specijalni predstavnik Miroslav Lajčak u stalnom kontaktu sa sagovornicima u regionu i zemljama članicama, kao i sa svim važnim akterima i da se taj rad nastavlja kao što je to rekao i visoki predstavnik u ponedeljak.

Stano je dodao da EU nastavlja puno i hitno angažovanje na omogućavanju deeskalacije situacije i napretku dijaloga kako bi se postigli rezultati veoma brzo, ali da je na Beogradu i Prištini da se angažuju, prenosi Kim.

14.07 – Građani Tirane protestuju ispred ambasade Srbije

Više desetina građana okupilo se ispred ambasade Srbije u Tirani. Oni su protestovali zbog situacije na Severu Kosova, a ujedno i osudili „rasističke pozive Srba protiv Albanaca u Severnoj Mitrovici“, prenosi Gazeta Express.

Aktivsti su uz transparente na kojima je pisalo „Mi smo jedno“, poručili da su „Albanci bili i biće na svojim zemljama“.

„Ne ćutite, ujedinite se u ime mira i dostojanstva da pokažete, ne samo Srbiji, već svakoj zajednici da su Albanci bili, jesu i biće na svojim zemljama, sve dok ih bude bilo“, poručili su aktivsti.

13.23 – Na Merdaru predat zahtev za povratak srpskih policajaca i vojnika na Kosovo

Komisija za primenu vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova, a pri Generalštabu Vojske Srbije, jutros nešto pre 11 časova predala je na administrativnoj liniji kod Merdara u pisanom štampanom obliku odluku Vlade Srbije odnosno zahtev za vraćanje do 1000 pripadnika vojske i policije na KiM, potvrdio je upravo srpski ministar odbrane, Miloš Vučević.

Opširnije u posebnoj vesti.

12.20 – Srpska lista osudila hapšenje još jednog bivšeg pripadnika KP

„Ovo neosnovano hapšenje je još jedan korak ka destabilizaciji prilika i deo plana Aljbina Kurtija da nastavi sa represijom i progonom Srba sa svojih ognjišta“, reakcija je Srpske liste na najnovije hapšenje sinoć u severnom delu Mitrovice.

Opširnije u posebnoj vesti.

11.57 – Kad se vojska na Kosovo vrati, i čija je Kosovska Mitrovica?

„Taj vakuum teško da mogu u potpunosti popuniti međunarodne snage, kojih ima značajno manje nego npr. 2004. kada nisu mogle ili nisu htele da zaustave pogrom, a svakako ga ne mogu popuniti prištinske snage, koje se, sudeći po slikama koje se mogu videti na društvenim mrežama, ponašaju kao OVK 2.0“

Opširnije u analizi Dragutina Nenezića.

11:46 – Rada Trajković nakon 14 sati na Merdaru: I dalje čekam insulin, dokumenta mi uzela BIA; Kurti: Grubo kršenje ljudskih prava

Rada Trajković duže od 14 sati nalazi se na administrativnom prelazu Merdare, a zadržala ju je srpska policija, koja joj je oduzela i dokumenta. U međuvremenu, kako ju je obavestio mladić iz Bezbednosno informativne agencije, njen slučaj je preuzela BIA. Trajković kaže da su njoj, njenom sinu i čoveku koji ih je vozio oduzeta dokumenta i da pokušava da dođe do advokata.

Opširnije u posebnoj vesti.

Barikade Srba na Severu Kosova, postavljene nakon hapšenja bivšeg pripadnika Kosovske policije, danas ulaze i u sedmi dan. Isto toliko zatvoreni su i prelazi Jarinje i Brnjak. U osnovnim i srednjim školama još uvek nema nastave, dok su ugostiteljski objekti u gradu i dalje zatvoreni. U multietničkim naseljima u severnom delu Mitrovice i dalje je prisutan veliki broj policijskih patrola, kao i pripadnika KFOR-a koji patroliraju u oklopnim vozilima. Iz jedne od tih višenacionalnih sredina, sinoć je uhapšen još jedan bivši policajac srpske nacionalnosti. 

Kada je u pitanju situacija na terenu, tokom jučerašnjeg dana, novoformirani Krizni štab se nije oglašavao.

Na najmanje pet glavnih saobraćajnica na Severu, ljudi se i danas okupljaju u velikom broju. Srećom, temperature nisu toliko niske.

Još jedan dan završio bi se mirno, da sinoć nije došlo do novog hapšenja. Prema još nepotvrđenim informacijama iz Kosovske policije, uhapšen je njihov bivši pripadnik S.T. iz Bošnjačke mahale.

Informacija o njegovom hapšenju, došla je istovremeno kada je srpski predsednik iz Beograda potvrdio da će danas na prelazu biti predat zahtev za povratak srpskih policajaca i vojnika na Kosovo. Isti je sinoć poslat u elektonskoj formi.

„To bi u ovom trenutku bilo važno zbog zaštite srpskog stanovništva“, poručio je Vučić.

Sa druge strane, političku scenu u Prištinu zabeležio je odlazak kosovskog premijera u Češku, gde je zvanično šefu diplomatije te države predao aplikaciju za članstvo Kosova u EU.

Sve informacije o barikadama pronađite u:

Barikade ušle i u 6. dan: Prelazi i dalje zatvoreni, građani očekuju rezultate posete dvojice diplomata

Peti dan barikade dočekale pod snegom, Lajčak danas u Beogradu

Srbi i četvrti dan na barikadama, stanje nepromenjeno

Barikade 3. dan: Noć mirna, u školama danas bez nastave, čeka se krizni štab

Barikade 2. dan: EU poziva na uklanjanje, Kurti Čeka KFOR, Beograd o „upadu ROSU“

Barikade na Severu, uhapšen bivši policajac, razmena vatre na GazivodamaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.