Svećlja demantuje navode da je Priština podigla borbenu gotovost

FOTO: KoSSev

„Izjave da je Kosovo podiglo stanje pripravnosti su potpuno neistinite i deo su propagande dvojca Srbija-Rusija“, poručio je kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja. 

Da je Priština navodno podigla borbenu gotovost, nakon pisanja pretežno medija u Beogradu, izjavio je sinoć i srpski predsednik.

Aleksandar Vučić je u video poruci na Instagramu, govoreći prvenstveno o tome što je poglavar Srpske pravoslavne crkve juče vraćen sa prelaza Merdare, ali i o trenutnoj situaciji i zaštiti Srba na Kosovu, pomenuo i navodno naoružavanje Albanaca.

Takođe sinoć, ministri unutrašnjih poslova i odbrane Srbije saopštili da su naložili podizanje borbene gotovosti MUP-a, odnosno Vojske. 

„U skladu sa tim, a posle naoružavanja Albanaca i posle podizanja njihove borbene gotovosti, preduzeću sve mere da zaštitimo naš narod i sačuvamo Srbiju“, kazao je sinoć on u ovom obraćanju. 

Priština se sinoć o navodima iz Beograda nije oglašavala, ali je iz kosovskog MUP-a danas demantovano da su podigli bezbednosne snage, optuživši Srbiju za „propagandu“, zajedno sa Rusijom, ali i za onu stranu koja ima za cilj „destabilizaciju i rat“.

„Izjave da je Kosovo podiglo stanje pripravnosti su potpuno neistinite i deo su propagande dvojca Srbija-Rusija. Kosovo nema agresivan pristup i osvajačke težnje kao Srbija. Kosovo ima za cilj mir i stabilnost, dok Srbija ima za cilj destabilizaciju i rat“. 

Sa druge strane, podsetio je da je Srbija ta koja je podigla stanje borbene gotovosti i „naređuje postavljanje novih barikada“, ali, kaže on, „kako bi zaštitila kriminalne grupe na Severu“.

„Upravo je Srbija, pod uticajem Rusije, podigla stanje vojne gotovosti, te naređuje podizanje novih barikada, kako bi opravdala i zaštitila kriminalne grupe koje terorišu posebno građane srpske nacionalnosti koji žive na Kosovu“, napisao je Svećlja na Fejsbuku.

Svećlja kaže da Prištinu, sa druge strane, „ne zanima rat“, te su oni samo posvećeni „borbi protiv kriminala i terorizma na Kosovu“, a da je to ono što Srbiju i koči.

„Srbiju to koči, jer je godinama podržavala kriminalne grupe na Severu zemlje u svim oblicima“, kaže.

Ujedno je optužio predsednika Srbije da, prema njegovim rečima, on želi da „po svaku cenu naruši demokratske vrednosti Kosova“.

„Kad god borba protiv kriminala otkriva da je legitimno vršenje vlasti u našoj zemlji na korist svakog građanina bez obzira na nacionalnu pripadnost, Srbija na čelu sa Vučićem po svaku cenu pokušava da naruši demokratske vrednosti koje naša zemlja promoviše i nastaviće da štiti“.

Ono što Kosovska policija radi, dodaje Svećlja, je samo sprovođenje mandata i svakodnevni zadaci – „a ne priprema za rat“.

„Tu su njihovi svakodnevni zadaci, a ne priprema za rat. To važi i za Kosovske bezbednosne snage koje obavljaju svoje svakodnevne dužnosti, a nije reč ni o podizanju pripravnosti ili angažovanju rezervista“, naglašava.

Podsetio je i danas da su kosovske institucije u bliskoj koordinaciji sa međunarodnim partnerima, radeći na tome da se „ovo pitanje reši bez ikakve moguće eskalacije“.

„Ta činjenica očigledno koči Srbiju, koja čini sve da barikade donesu čak i ljudske žrtve, o čemu svedoče uzastopni oružani napadi na policajce, pripadnike EULEX-a i nedavno na KFOR“, poručio je ovaj zvaničnik.

Ujedno je Beogradu poručio da se sa barikadama „bori za suverenitet susedne države“.

„Sa barikadama kao oruđem, Srbija se bori za suverenitet i teritorijalni integritet susedne države – Kosova, a mi smo zainteresovani da se borimo protiv kriminala i kriminalnih grupa unutar naše države, ma ko oni bili“, naglasio je Svećlja.

Sve informacije o barikadama, odnosno novoj krizi na Kosovu – pronađite u:

18. dan barikada: Uprkos pozivima da se uklone, nikle i u K.Mitrovici

17. dan barikada, Srbija digla borbenu gotovost, a Vučić tvrdi da je i Priština

16. dan barikada na Severu: Katolici proslavljaju Božić, a Kurti najavljuje razgovore o uklanjanju nakon praznika

Barikade 15. dan: ‘Spiskovi za hapšenje’, nepoverenje u Prištinu i Beograd…

Bliže se dve nedelje od postavljanja barikada na Severu

Barikade 13. dan: U podne veliki protest u Rudaru, a kod Banjske punkt

Barikade 12. dan: Pojačana retorika među zvaničnicima rezultirala protestom za sutra

Barikade ušle u 11. dan: Bez naznaka o njihovom uklanjanju

10. dan barikada: Obeležavanje Sv. Nikole u Rudaru, osnovci se vratili u školske klupe

Barikade 9. dan: Ojačane sa barikadom na Malom Zvečanu, ali KFOR-om na Jarinju

Barikade ulaze u drugu nedelju: Situacija i dalje mirna

Sedmi dan na barikadama: Tenzije pojačalo još jedno hapšenje

Barikade ušle i u 6. dan: Prelazi i dalje zatvoreni, građani očekuju rezultate posete dvojice diplomata

Peti dan barikade dočekale pod snegom, Lajčak danas u Beogradu

Srbi i četvrti dan na barikadama, stanje nepromenjeno

Barikade 3. dan: Noć mirna, u školama danas bez nastave, čeka se krizni štab

Barikade 2. dan: EU poziva na uklanjanje, Kurti Čeka KFOR, Beograd o „upadu ROSU“

Barikade na Severu, uhapšen bivši policajac, razmena vatre na GazivodamaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.