Barikade ušle i u 6. dan: Prelazi i dalje zatvoreni, građani očekuju rezultate posete dvojice diplomata

barikade Rudare
FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

23.46 – Vučić: Pojma nisam imao da će da postave barikade, bio sam iznenađen kao i svi

„Situacija na terenu je takva da vri kod Srba i na Severu i na jugu“, ocenio je i večeras srpski predsednik, Aleksandar Vučić i za to okrivio kosovskog premijera, Aljbina Kurtija.

Kaže da to gleda već mesecima, ali i tvrdi da je bio iznenađen time što su Srbi pre šest dana postavili barikade.

Više o tome u posebnoj vesti.

23.39 – Lazarević: Šta se brani na barikadama kad su albanski policajci usred Mitrovice

„Mora se raditi na hitnim koracima da se spuste tenzije, a ne da se dodatno podižu, a to znači, uprkos svim kritikama Kosovske policije u regionu Sever, a verujte da su opravdane, mnogo je prijatnije građanima da gledaju uniformu policajca, ukoliko je to momak iz njihove ulice ili grada“, ocenila je urednica KoSSev portala, Tatjana Lazarević.

Opširnije u posebnoj vesti.

21.45 – Vučić: Zahtev za povratak srpskih snaga večeras šaljemo elektronski, a sutra predajemo komandantu KFOR-a na prelazu

Predsednik je u večerašnjem gostovanju potvrdio da se zahtev za povratak srpskih snaga na teritoriju Kosova večeras šalje elektronski, a sutra predaje na administrativnoj liniji komandantu KFOR-a.

Ipak, i večeras je kazao da pretpostavlja, odnosno da je „gotovo siguran“, na osnovu svega što je čuo, da zahtev neće biti prihvaćen.

O tome u posebnoj vesti.

16.49 – Eskobar izneo ideju o Severnoj Mitrovici kao bescarinskoj zoni, uklanjanje barikada za nekoliko dana

Činjenica je da Beograd ima veliki uticaj na Srbe na Kosovu, na Severu. I trebalo bi da bude tako, jer oni nisu samo građani Kosova, oni su i građani Srbije, oni imaju dvojno državljanstvo. Severna Mitrovica je na raskrsnici četiri dinamične zemlje i mogla bi da postane bescarinska zona, smatra američki izaslanik za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar.

On je sinoć u emisiji Iza vesti na N1 govorio neposredno nakon sastanka sa srpskim predsednikom, a usled pojačanih tenzija na Kosovu i blokiranih puteva od subote, preko barikada i zatvorenih prelaza Jarinje i Brnjak.

Osim što je ponovo poručio, da SAD očekuje da barikade na Severu uklone oni koji su ih i postavili, te da očekuje da će se to i desiti već za nekoliko dana, naglasio je i da su preokupacije Srba potpuno legitimne i da se radi na ispunjenju njihovih zahteva.

Šta je još kazao čitajte u posebnoj vesti.

14.47 – Hil: Srbija ima pravo da se obrati KFOR-u, ali potrebno političko rešenje

Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil je izjavio da Vlada Srbije ima pravo da se obrati KFOR-u, ali da je neophodno političko rešenje.

„Ovo je pitanje koje ostaje političko i samim tim zahteva političko rešenje. Ne vidim mogućnost vojnog rešenja“, rekao je Hil.

Opširnije u posebnoj vesti.

14.32 – Kurti predao zahtev za članstvo Kosova u EU, Vučić: Priština krši Vašingtonski sporazum

Gotovo istovremeno, kada je kosovski premijer Aljbin Kurti, zvanično češkom šefu diplomatije predao zahtev Kosova za članstvo u EU, srpski predsednik još jednom je poručio da time Priština krši Vašingtonski sporazum. Osim toga, istakao je da takođe i Evropska unija na taj način krši član iz sopstvenog ugovora.

Opširnije u posebnoj vesti.

13.23 – Večeras sednica Vlade Republike Srbije, prisustvuje i Vučić

Sednica Vlade Republike Srbije biće održana večeras od 20.00 časova u Palati Srbije, navodi se u saopštenju Vlade.

Kako se navodi, sednici će, na poziv premijerke Srbije Ane Brnabić, prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

12.15 – Borelj: Važno je da se barikade uklone, problemi zaustave i smiri situacija

Šef evropske diplomatije, Žozep Borelj, ponovo je danas apelovao na smirivanje situacije na Severu Kosova i pozvao strane da se vrate razgovorima o evropskom predlogu za dijalog.

„Apsolutno je važno da se ovakve vrste problema zaustave, da se uklone barikade, smiri situacija i vrati razgovoru o predlogu koji smo stavili na sto kako bismo našli trajno rešenje za tenzije između Prištine i Beograda“. 

Kako je i najavljeno, on će izvestiti evropske lidere o situaciji i razgovorima koje je specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak imao u Beogradu i Prištini prethodna dva dana.

„Poslednjih dana se suočavamo s velikim problemima na severu Kosova… Pozivam na smirivanje situacije i vraćanje dijalogu koji je jedini put za evropsku perspektivu Kosova i Srbije“, poručio je Borelj.

10.56 – Barikade Srba na Severu Kosova, postavljene nakon hapšenja bivšeg pripadnika Kosovske policije, ulaze i u šesti dan. Isto toliko zatvoreni su i prelazi Jarinje i Brnjak, a đaci u osnovnim i srednjim školama od ponedeljka nisu u klupama. Ugostiteljski objekti u gradu ne rade, a u multietničkim sredinama i dalje je prisutan veliki broj policijskih patrola, ali i vozila KFOR-a.

Jučerašnji dan obeležile su aktivnosti u opštini Severna Mitrovica, gde su novi odbornici, od kojih samo jedan Srbin, položili zakletve i zvanično zamenili prethodne koji su na svoje funkcije podneli ostavke.

Takođe, izabran je i predsedavajući Skupštine ove opštine, takođe iz albanske zajednice.

Upravo to, bila je i jedna od tema na sastanku Kriznog štaba, nakon koje se juče obratio Igor Simić.

Za njih je takva odluka, da većinsku skupštinu sada u toj opštini čine Albanci – nelegitimna i da je oni ne prihvataju.

Ljude na barikadama pozvao je na istrajnost i suzdržanost, ali i da poštuju međunarodne predstavnike.

Istovremeno je poručio da policijske jedinice koje čine Albanci, a koje su stacionirane u multietničkim delovima severnog dela Mitrovice, među narodom izazivaju strah i ne doprinose miru.

Za to vreme, kako su već sa početkom novih tenzija na Severu, međunarodni zvaničnici listom pozivali obe strane da ih reše kroz dijalog, specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak, došao je u Beograd.

Njemu se u razgovorima sa srpskim predsednikom, pridružio se i Gabrijel Eskobar.

Ipak, detalji ovih razgovora nisu poznati, osim da Vučić shvata ozbiljnost situacije, što je kratko na Tviteru napisao evropski zvaničnik.

Sa druge strane, Eskobar je govorio o povratku Srba u institucije, za šta smatra da će se dogoditi već za nekoliko dana. Prema njegovim rečima, isto toliko potrebno je i za uklanjanje barikada.

A dok se vode razgovori o uklanjanju, Srbi i dalje, uprkos hladnom vremenu, u velikom broju organizovano prisustvuju barikadama. Juče je čak postavljena još jedna u Zubinom Potoku.

Nekoliko kilometara od prve barikade u zvečanskoj opštini, u multietničkim delovima K.Mitrovice i dalje je prisutan veliki broj policajaca albanske nacionalnosti iz drugih sredina. Taj broj se sa prvim sumrakom i povećava.

Prethodna dva dana primetne su i pojačane jedinice KFOR-a. One u oklopnim vozilima patroliraju gradom.

Noć je protekla mirno, ali napeto. Među ljudima vlada neizvesnost od daljeg toka dešavanja.

Sve informacije o barikadama pronađite u:

Peti dan barikade dočekale pod snegom, Lajčak danas u Beogradu

Srbi i četvrti dan na barikadama, stanje nepromenjeno

Barikade 3. dan: Noć mirna, u školama danas bez nastave, čeka se krizni štab

Barikade 2. dan: EU poziva na uklanjanje, Kurti Čeka KFOR, Beograd o „upadu ROSU“

Barikade na Severu, uhapšen bivši policajac, razmena vatre na GazivodamaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.