Barikade ušle u 11. dan: Bez naznaka o njihovom uklanjanju

barikade Mali zvečan
FOTO: KoSSev
Vest je ažurirana
22.47 – Vučić o protestu na Severu: Rado bih otišao, niko ne bi dozvolio; Rodeova izjava pretnja srpskom narodu

Srbi na Kosovu trpe egzistencijalne pritiske, njima je život u pitanju, zaključio je večeras srpski predsednik. Iz Azerbejdžana za TV Pink kazao je da bi radio otišao na protest koji za četvrtak najavljuje Krizni štab na Severu, ali i da je svestan da mu niko to ne bi dozvolio, te da ne želi da „raspali strasti“ kod Albanaca koji bi potom, kaže, „napali Srbe“. Kosovskog premijera, optužio je upravo za to da „razmišlja o tome kako i koliko Srba da pobije“, a nemačkog ambasadora u Prištini za „opasne i preteće izjave“, jer bi „da se sve reši pre Božića, bez obzira na to koliko Srba bude ubijeno“.

Šta je još kazao čitajte u posebnoj vesti.

22.46 – Vigemark: EULEX isporučio osnovne potrepštine policajcima na Jarinju

Šef EULEX-a Lars-Gunar Vigemark saopštio je da je ova misija dostavila neophodne zalihe pripadnicima Kosovske policije stacioniranim na prelazu Jarinje pre tri dana, a upravo na zahtev Kosovske policije.

„EULEX je policajcima dostavio zalihe hrane, odeću i sredstva za higijenu“, naveo je Vigemark.

22.45 – AGK: U Bošnjačkoj u blizini novinarske ekipe Teve1 dogodila se eksplozija, nadležni da preduzmu mere

U večernjim satima u Bošnjačkoj mahali dogodila se još jedna eksplozija – ovog puta u blizini televizijske ekipe Teve1 koju su činili novinar Gojart Jašari (Jashari) i kamerman Ron Agoli, saopštilo je Udruženje novinara Kosova (AGK).

„Eksplozija je bila jaka. Nismo uspeli da vidimo ko je bacio, ali je u trenutku eksplozije u blizini bila i policija. Koliko su mogli da vide, bilo je oko 5-6 organizovanih ljudi koji su bacili jaku eksplozivnu napravu“, kazao je Jašari.

AGK je još jednom izrazio duboku zabrinutost zbog situacije na Severu, te pozivaju sve kolege da budu oprezni kada izveštavaju odatle.

Ujedno, ponovo traže od nadležnih da preduzmu mere kako bi novinari mogli da obavljaju svoj posao bez opasnosti i ometanja.

22.33 – Još dve detonacije večeras u K.Mitrovici; KP: Sumnjamo na šok bombe

Dve detonacije odjeknule su večeras u multietničkim naseljima severnog dela Mitrovice. Prema dosadašnjim informacijama, nema povređenih, niti materijalne štete, potvrđeno je za Kontakt plus iz Kancelarije za medije Kosovske policije.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

21.05 – Brnabić: Izjave nemačkog ambasadora Rodea nečuvene

Nemački ambasador u Prištini Jern Rode kazao je danas da bi bilo dobro ukloniti barikade pre Božića. Tim povodom na društvenoj mreži Tviter reagovala je premijerka Srbije Ana Brnabić upitavši Rodea – na koji Božić misli.

„Izjavili ste da se barikade moraju ukloniti jer dolazi Božić?!?! Pretpostavljam da ste zabrinuti da li će Deda Mraz uspeti da prođe“, poručila je Brnabić Rodeu.

Ujedno je kazala i da su barikade tu zbog Dejana Pantića, te upitala Rodea da li je svestan da je danas 11. dan da njegova porodica nije razgovarala s njim i da 11 dana niko, uključujući EULEX ne zna gde se on nalazi.

„Kažete da su barikade nelegalne. Ali da li je legalno kidnapovati ljude, držati ih na nepoznatoj lokaciji 11 dana, sprečiti njihovu porodicu da razgovara sa njima ili ih posećuje? Zar vas ovo ne muči? (Napomena: Ako ne, Deda Mraz vam možda neće doneti poklon!)“, navela je srpska premijerka.

Rodeove izjave ocenila je kao duboko zabrinjavajuće „osim ako niste pogrešno protumačeni, ili ste imali manji moždani udar pre intervjua“.

20.43 – Petković: Ne igrajte se sa životima srpskog naroda na KiM

U sličnom tonu i sa sličnim optužbama na račun Svećlje, večeras je reagovao i direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

„Nakon Kurtijevog poziva na ubistvo Srba, s brutalnim pretnjama večeras je nastavio Đeljalj Svećlja koji je nacrtao metu na čelu Goranu Rakiću! Ove pretnje su najozbiljnije, jer Svećlja direktno rukovodi Kurtijevim specijalicima s dugim cevima. Ne igrajte se životima srpskog naroda na KiM!“, poručio je Petković na Tviteru.

20.31 – SL: Svećlja crta metu Rakiću, nema te pretnje koja će nas uplašiti

Kurtija i Svećlju smatraćemo apsolutno odgovornim u slučaju da se predsedniku Rakiću ili bilo kom građaninu ugrozi bezbednost, fizički i psihički integritet, oglasila se večeras Srpska lista nakon što je kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja optužio predsednika ove stranke da „u saradnji sa kriminalnim i oružanim bandama održava barikade“.

„Srpska lista najoštrije osuđuje crtanje mete na čelu predsedniku Srpske liste Goranu Rakiću od strane ministra policije Dželjalja Svećlje koja dolazi svega nekoliko časova nakon pretnji Aljbina Kurtija upućene Srbima na barikadama“, poručili su večeras iz Srpske liste.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

19.56 – Svećlja: Barikade održava Goran Rakić u saradnji sa oružanim bandama

„Goran Rakić u saradnji sa kriminalnim i oružanim bandama održava barikade koje već 11 dana blokiraju naše građane i pripadnike Kosovske policije“, oglasio se kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja, nakon današnjeg obraćanja lidera Srpske liste sa barikada, u kojem je još jednom izneo tri uslova za uklanjanje barikada.

Opširnije u posebnoj vesti.

19.28 – Krizni štab sa Severa najavljuje „najveći protest ikada“: „Kurti pozvao na nestanak i ubijanje Srba“

Krizni štab sa Severa Kosova pozvao je večeras na „najveći protest ikada“, i najavio njegovo održavanje za četvrtak u 12.00 u Rudaru kod Krsta, gde se inače nalazi i jedna od barikada na Severu Kosova.

Više o tome u posebnoj vesti.

18.24 – EULEX o situaciji na severu: Uznemirujuće prisustvo naoružanih ljudi

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu – EULEX, ocenila je situaciju na Severu Kosova kao uznemirujuću i napetu, 11. dana od postavljanja barikada, prenosi KosovaPress.

U koordinaciji sa KFOR-om, EULEX-ova policijska jedinica i rezervna policijska jedinica nastavljaju svoje terenske patrole na Severu Kosova, uključujući pešačke patrole u ​​Severnoj Mitrovici i Zvečanu.

„Tokom naših patrola na terenu, svedoci smo uznemirujućeg prisustva naoružanih ljudi, često maskiranih pojedinaca i grupa, na Severu Kosova. Ovo je neprihvatljivo. Svedoci smo postavljanja dodatnih barikada, koje se odmah moraju ukloniti. One su ilegalne i ometaju slobodu kretanja“, naveli su iz EULEX-a za KosovaPress.

Iz ove misije naglašavaju da bezbednosni vakuum koji je nastao nakon ostavki policajaca mogu da „iskoriste kriminalne grupe“.

„Na agencijama za sprovođenje zakona je da to spreče“, poručili su.

Pozvali su na hitnu deeskalaciju situacije i da ne dolazi do novih provokativnih akcija.

„Ovo je pre svega u korist lokalnog stanovništva, čija su zaštita i bezbednost ugroženi zbog trenutne situacije“, naglašava EULEX za ovaj medij.

18.05 – Petković: Sud u Prištini ne odgovara na zahteve porodice uhapšenog bivšeg policajca

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, saopštio je večeras da su advokati Dejana Pantića koje je angažovala Kancelarija za KiM u petak opet tražili sudu u Prištini da se sinu i supruzi omogući da ga čuju „bar na minut“.

„Peti dan sud ne odgovora!“, poručio je Petković.

Kaže da su Pantića uključili video linkom bez odlaganja, kada je ovom sudu odgovaralo da mu se odredi pritvor.

Petković je ove navode izneo komentarišući tekst o tome da je porodica Dejana Pantića otišla samoinicijativno do baze specijalnih kosovskih jedinica blizu prelaza Jarinje kako bi ga videla ali da je jedino što su uspeli bilo to da predaju njegove stvari za presvlaku i ličnu higijenu.

17.12 – Još jedna detonacija u K.Mitrovici, iz policije ponovo kažu – pirotehnika

Jaka detonacija začula se danas u naselju Brđani u severnom delu Mitrovice, potvrdili su za KoSSev meštani ovog dela grada. Iz policije kažu da je i ovog puta u pitanju pirotehnika.

Detonacija se začula oko 12.20. Prema informacijama iz KP, nema materijalnih oštećenja i slučaj nije zvanično prijavljen.

Opširnije u posebnoj vesti.

16.12 – Dačić: Dešavanja na Kosovu su posledica nepoštovanja Briselskog sporazuma

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, izjavio je danas da eliminacija uzroka poslednjih događaja na Kosovu, može da dovede od deeskalacije situacije.

On je istakao da Srbi „ne žele da budu deo incidenata, već deo mirnog rešenja“.

„Ne možete, dok se hapse Srbi i dok se odbija sprovođenje sporazuma, da se govori o novom sporazumu“, rekao je Dačić novinarima u Ministarstvu spoljnih poslova, nakon sastanka sa ministarkom spoljnih poslova Slovenije Tanjom Fajon.

Dačić je ujedno naveo da su sva dešavanja na Kosovu „posledica nepoštovanja Briselskog sporazuma“.

To je, kako je naveo, uzrok svega što se dešava, uključujući i barikade koje, kaže, „nisu postavljene da se omete saobraćaj, već su deo političkog protesta zbog neispunjavanja i narušavanja tog sporazuma“.

14.05 – Abot: Za rešavanje situacije na Severu potrebno strpljenje 

Britanski ambasador u Prištini Nikolas Abot, poručio je da je za rešavanje „teške i opasne situacije“ na Severu Kosova, potrebno strpljenje i smireno razmišljanje.

„Važno je da se da vreme i prostor za pronalaženje dugoročnih rešenja za dobrobit svih građana“, poručio je Abot u objavi na Tviteru.

Ambasador je ujedno poručio da Kosovskoj policiji, KFOR-u i EULEX-u mora biti dozvoljeno da svoj posao rade profesionalno i kako je naveo, bez brige o političkim prioritetima.

13.31 – Rakić iz Rudara: Recept za uklanjanje barikada je prost – oslobodite uhapšene, povucite policiju sa Severa, uklonite spiskove i liste

U video obraćanju sa Kriznog štaba i to sa barikada u Rudaru, Rakić je Kurtija optužio da ovom izjavom „otvoreno predlaže ubijanje Srba“.

Opširnije u posebnoj vesti.

13.14 – Bošković: Vojska Srbije se raubuje još od avgusta, bez mobilizacije i raspisivanja vanrednog stanja

„Zahtev za vraćanje vojske na Kosovo objektivno nema snagu osim pravne regulative da smo sutra taj zahtev ipak poslali“, kazao je bivši načelnik odbrane i kapetan bojnog broda u penziji, Petar Bošković. Tvrdi da je u toku raubovanje vojske još od avgusta meseca, kada niti je podignuta mobilizacija, niti raspisano vanredno stanje.

Opširnije u posebnoj vesti.

13.03 – Ristuća: Strane na Kosovu da omoguće slobodu kretanja

KFOR je pozvao sve strane na Kosovu da se „konstruktivno angažuju da omoguće bezbednost i slobodu kretanja“, istakavši da rešenje situacije treba tražiti putem dijaloga.

Opširnije u posebnoj vesti.

12.16 – Prištinu brine da uklanjanje barikada ne može isključiti žrtve, Petković: Zlokobna najava

„Zastrašujuće su pretnje i poziv na likvidaciju koje je Srbima na barikadama uputio Aljbin Kurti koji očigledno gubi živce pred demokratskim i miroljubivim odgovorom srpskog naroda“, poručio je danas direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković. Reagovao je na poslednju navodnu izjavu kosovskog premijera, koji je danas preneo The Guardian.

Opširnije u posebnoj vesti.

12.20 –  Vučić nakon sastanka sa Mančom: Zamolio sam NATO da zaštiti naš narod na KiM

U kratkoj objavi na svojoj Instagram stranici, Vučić je poručio da je imao „dobar razgovor“ sa admiralom Mančom.

„Zamolio sam NATO da zaštiti naš narod na KiM i zahvalio na razumevanju politike neutralnosti Srbije“, naveo je Vučić.

Sastanku je ujedno prisustvovao i Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević.

U kratkoj objavi na svom Instagram nalogu, Vučević je naveo da su razgovarali o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, kao i odnosu sa KFOR-om i saradnji Republike Srbije sa NATO-om.

Uoči današnjih sastanaka u Beogradu, Manč je u intervjuu agenciji Beta rekao da misija KFOR pažljivo prati situaciju na Severu Kosova i da je „u potpunosti spremna da osigura bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice svuda na Kosovu“.

„Od oktobra pojačavamo naše prisustvo, između ostalog dodavanjem snaga, kao i patrolama na severu Kosova ove nedelje. Očekujemo od svih aktera da budu u bliskoj koordinaciji sa misijom KFOR i da se suzdržavaju od provokativnih demonstracija sile, radi očuvanja bezbednosti svih zajednica“, naveo je Manč.

11.19 – U toku sastanak između predsednika Srbije i admirala NATO-a

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, sastao se jutros u 10.00 časova sa komandantom Komande združenih snaga NATO-a Stjuartom Mančom u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika republike.

Iz predsedništva navode da će nakon susreta, medijima biti prosleđeno saopštenje.

11.07 – Kurti: Zabrinuti smo da uklanjanje barikada ne može isključiti žrtve
„Naša briga je da uklanjanje ovih barikada ne može isključiti žrtve. I zato želimo da budemo što je moguće pažljiviji, kako bismo bili sigurni da neće doći do destabilizacije i da će biti relativnog mira i bezbednosti“, rekao je kosovski premijer, Aljbin Kurti, a prenosi britanski The Guardian.
Sa druge strane, ponovio je da one ne mogu trajati zauvek.
„Međutim, ovo kršenje zakonitosti i ustavnosti ne možemo to dozvoliti zauvek. Dakle, da, ovo bi trebalo da se završi, što pre to bolje“, rekao je on.
11.03 – Jorn Rode: Barikade treba ukloniti pre Božića

Ambasador Nemačke u Prištini Jorn Rode, rekao je u intervjuu za KTV da KFOR ostaje na ovom području kako bi obezbedio bezbedno okruženje i slobodno kretanje, ali, prema njegovim rečima, „barikade treba da uklone oni koji su ih i postavili“.

„Naš stav je jasan. One su nelegalne i oni koji su ih postavili treba da ih uklone što pre, a KFOR je tu i obezbeđuje bezbedno okruženje i slobodno kretanje“, rekao je Rode.

Ambasador je dodao da stanovnici na severu „pate“, jer su granični prelazi i škole zatvoreni, a prema njegovim rečima, barikade bi trebalo da budu uklonjene pre Božića, ne precizirajući da li se radi o katoličkom ili pravoslavnom Božiću.

„Dakle, pogotovu sada, pošto dolazi Božić, ove barikade treba što pre ukloniti. Potreban nam je dijalog, a ne konfrotacije“, naveo je Rode u intervjuu za KTV.

10.00 – Milićević: Najbolje bi bilo da barikade uklone oni koji su ih postavili

Izvršni direktor nevladine organizacije Aktiv Miodrag Milićević kaže za N1 da je trenutna situacija na Severu Kosova krajnje ozbiljna i da bi najbolje bilo da sklone barikade oni koji su ih i postavili, jer bi to vratilo stvar na politički kolosek koji je jedini način za rešenje problema.

Opširnije u posebnoj vesti.

Na devet lokacija na Severu, kako je to juče potvrdila KP, Srbi su barikadama blokirali važne saobraćajnice. Osim toga, Sever je dodatno blokiran zatvaranjem prelaza Jarinje i Brnjak i to već 11 dana. Iako kosovski i međunarodni zvaničnici još od prvog dana pozivaju da se one uklone, pod barikadama i na barikadi u Rudaru juče je dočekan i Sveti Nikola. Blizu je i Božić, a na njihovo uklanjanje do tog praznika pozvao je sada nemački ambasador na Kosovu, Jorn Rode. Da one neće trajati još dugo i da je ovo „početak poslednje faze kriminalnih bandi pretvorenih u srpske strukture“, naglasio je juče Kurti. 

Dan za nama obeležila su dva incidenta – u Zubinom Potoku napadnuta je jedna medijska ekipa, a u severnom delu Mitrovice tačnije u Bošnjačkoj mahali, razbijena su četiri srpska lokala.

Lomljavina u Bošnjačkoj dogodila se u neposrednoj blizini stacioniranih policajaca iz drugih sredina, a da su tokom incidenta korišćena pirotehnička sredstva potvrdila je i jedna i druga strana – premda iz svog ugla.

Dok bivši gradonačelnik S.Mitrovice tvrdi da su „neki ljudi“ bacili topovski udar na vlasnike u trenutku kada su branili lokale, iz KP kažu da su zapravo detonacijom od šok bombe objekti i razbijeni.

Detonacija se čula i noćas oko 1.30, a u gradu su i danas prisutne pojačane patrole KFOR-a, dok je Kosovska policija raspoređena u višenacionalnim naseljima.

Nakon više od nedelju dana, ugostiteljski objekti u severnom delu Mitrovice od danas ponovo rade i to skraćenim radnim vremenom – do 18 časova.

Takođe, đaci su juče posle jedne izgubljene radne nedelje, nastavili sa nastavom – osnovci u klupama, srednjoškolci onlajn.

Sve informacije o barikadama pronađite u:

10. dan barikada: Obeležavanje Sv. Nikole u Rudaru, osnovci se vratili u školske klupe

Barikade 9. dan: Ojačane sa barikadom na Malom Zvečanu, ali KFOR-om na Jarinju

Barikade ulaze u drugu nedelju: Situacija i dalje mirna

Sedmi dan na barikadama: Tenzije pojačalo još jedno hapšenje

Barikade ušle i u 6. dan: Prelazi i dalje zatvoreni, građani očekuju rezultate posete dvojice diplomata

Peti dan barikade dočekale pod snegom, Lajčak danas u Beogradu

Srbi i četvrti dan na barikadama, stanje nepromenjeno

Barikade 3. dan: Noć mirna, u školama danas bez nastave, čeka se krizni štab

Barikade 2. dan: EU poziva na uklanjanje, Kurti Čeka KFOR, Beograd o „upadu ROSU“

Barikade na Severu, uhapšen bivši policajac, razmena vatre na GazivodamaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.