Patrijarh Porfirije: Zamislite da neko, samo zato što mu se hoće, zabrani papi da uđe u Vatikan

„Pećka Patrijaršija je za naš narod, crkvu i za svakog poglavara naše crkve, ono što su Vatikan i Lateran, za rimokatoličku crkvu“, kazao je dan nakon neuspelog puta za drevni tron srpskih patrijaraha, patrijarh Porfirije.

Kaže da nema mnogo toga što bi rekao, a posebno nakon jučerašnjeg dana koji je bio tužan i za njega i za ostale.

„I zamislite sada da neko bez ikakvog razloga, sa nekim, najblaže rečeno, komičnim obrazloženjima, samo zato što mu se hoće, zabrani papi da uđe u Vatikan ili da ode u Lateran“, poručio je.

„Ovo kažem zbog toga što sam siguran da bi čitav svet ustao na noge i da ne postoji pod kapom nebeskom neko ko ima bilo kakvu poziciju da odlučuje, da ne bi digao svoj glas kako bi štitio pravo poglavara rimokatoličke crkve. I bolna je i ta činjenica ili pitanje koje možemo sebi postaviti – da li postoji ijedan poglavar neke verske zajednice koji ne može da poseti svoje vernike i pri tom ne može da uđe u svoju kuću?“

A Pećka Patrijaršija je imovina Srpske Pravoslavne Crkve, podsetio je patrijarh.

U Pećku Patrijaršiju je išao kaže kroz redovan program.

Odluku da mu kosovske vlasti juče ne dozvole prelazak Merdara, odnosno da na Kosovo može da dođe ukoliko se distancira od prisustva srpskog sveštenika na barikadama koje vode ilegalne strukture, kako je to Priština zvanično navela, patrijarh je nazvao „apsurdnom, iracionalnom zabranom“.

Kaže da je pokušao i juče u direktnim kontaktima sa onima za koje misli da mogu da pomognu da se takva odluka promeni, a i danas je apelovao na one za koje je „siguran da mogu da utiču“ na donosioce odluka u Prištini.

U društvu srpskog predsednika Aleksandra Vučića nakon razgovora, prema izveštavanju medijima, po drugi put od sinoć, patrijarh je danas kazao da je situacija „tamo veoma veoma ozbiljna“ a da je „napetost dosegla tačku iz koje mogu da se otvore putevi koje niko od nas ne želi“.

Potvrdio je da on nije neko ko može da zna sve šta se dešava u razgovoru sa predsednikom, te da je imao mnogo pitanja za predsednika koji mu je dosta toga i kazao.

„Da u ovim teškim trenucima, zajedno sa njima kao i uvek, pomolim se bogu za sve naše ljude kojima nije nimalo lako na Kosovu i Metohiji, koji stradaju, ali i sve ljude, za mir u svetu, a pre svega i iznad svega za međusobno razumevanje, za suživot i za mir između Albanaca i Srba, jer sigurno je činjenica da samo mi između sebe, svojim naporima možemo bolje razumeti jedni druge“.

A vekovima na prostoru Kosova i Metohije, dodaje potom patrijarh, žive zajedno Srbi i Albanci.

„Srbi su naravno na Kosovu i Metohiji gotovo 15 vekova, a ne znam da li četvrt veka Srbi i Albanci zajedno“.

Tvrdi da postoje potencijali koji pokazuju, da ako ima dobro volje, može se naći put u zajednički život, gde za svakog ima mesta.

U skladu sa tim, nada se da će doći na Kosovo.

„Ja sam ponovio i podvukao ono o čemu i sam predsednik govori, da moramo učiniti sve da se po svaku cenu sačuva mir i molio sam lično i predsednika, kao i čitavu vladu, što molim preko njega, da učini sve da se sačuva mir da, ne daj bože, dođe do oružanih sukoba jer oni nikome dobro dobiti neće“.

Patrijarh Porfirije potom je zamolio drugu stranu, ali i centre moći, da daju sve od sebe da se sačuvaju mir, a siguran je, kaže, da oni to mogu.

„U isto vreme to molim i one koji imaju vlast u Prištini, ali jednako molim i velike sile da ih ja ne nabrajam, institucije političke koje su važne i donose odluke u centrima moći, odluke koje neretko utiču na živote svih nas da i oni daju sve od sebe da pomognu da se sačuva mir i da ljudski životi budu interes veći od svakog interesa. Ja sam potpuno siguran da oni to mogu a molim se bogu da u ove predpraznične božićne praznike on svojom ljubavlju i blagodaću dotakne um i umove i srca svih ljudi, naročito oni koji žive na Kosovu i Metohiji i da Bog da mira između Albanaca i Srba, da i svima nama koji slavimo Božić pravoslavnih hrišćana to bude dan radosti mira ljubavi“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.