U oba dela Mitrovice danas plakati na albanskom sa pozivom na bojkot srpske robe

bojkot srpskih proizvoda
FOTO: KoSSev

U istom danu kada je na ulazu u Bošnjačku mahalu iz centra Kosovske Mitrovice, osvanula jedna od dve nove barikade, građane u ovom multietničkom naselju jutros su dočekale i polepljene plakate – kojima se poziva na bojkot kupovine srpskih proizvoda.

Kako se uverio naš reporter na licu mesta, plakate ispisane na albanskom jeziku „BOJKOTO PRODUKTET SRBE“, što u prevodu znači „BOJKOTUJ SRPSKE PROIZVODE“ – izlepljene su duž ulice Oslobođenja, odnosno glavne ulice u ovom naselju. Plakate su pretežno u toj ulici primetne na banderama.

Nekoliko istih plakata mogu se videti i na nekoliko mesta na glavnom ibarskom mostu u Mitrovici.

Međutim, na drugom, železničkom mostu koji direktno povezuje Bošnjačku mahalu sa južnim delom grada, ova kampanja je znatno vidljivija.

Ovaj most je praktično ceo izlepljen istim plakatama.

Plakate su takođe vidljive i na prvim supermarketima u južnom delu grada iza ovog mosta, gde su Srbi redovni kupci i gde je takođe vidljiva srpska roba.

Inače, upravo u ovim ulicama već više od dve nedelje, stacioniran je veliki broj pripadnika Kosovske policije iz albanske zajednice i iz drugih sredina, nakon što su policiju na Severu napustili Srbi.

Broj pripadnika policije, kako smo se više puta uverili, sa prvim sumrakom se i povećava.

Bošnjačka mahala, zajedno sa supermarketima u južnom delu grada preko železničkog mosta, godinama unazad poznata je kao trgovinska zona, gde pretežno kupuju Srbi i prodaje se mešovita, a ujedno i srpska roba.

Na bojkot srpskih proizvoda u prošlosti je pozivano u više navrata. 

A osim pojedinaca i namenski napravljenih Fejsbuk grupa, kroz kampanje na bojkot kupovine srpskih proizvoda pozivalo je i Samoopredeljenje, ali dok je bilo opozicija i čiji je lider sada aktuleni premijer Aljbin Kurti.

Poslednja kampanja koja je izazvala veliku pažnju javnosti, bila je iz marta ove godine – kada je namenska Fejsbuk grupa pod nazivom „Ne kupujte srpske proizvode“ objavila spot grupe „Besa Besë“ – koji prikazuje devojčicu sa ocem u supermarketu i koja ga podseća na „ratne zločine“ koje su Srbi počinili i to u trenutku kad on sa police uzima srpski proizvod. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.