Bliže se dve nedelje od postavljanja barikada na Severu

FOTO: KoSSev
Vest je ažurirana
21.33 – Ristuća još jednom pozvao na izbegavanje retorike koja može da dovede do eskalacije situacije

„Pozivamo sve strane da pomognu u omogućavanju bezbednosti i slobode kretanja na Kosovu i spreče da obmanjujući narativi utiču na proces dijaloga“, poručio je večeras komandant KFOR-a Anđelo Mikele Ristuća, u gotovo identičnom saopštenju kao prethodne nedelje, a samo dan nakon protesta Srba na barikadi u Rudaru.

U jeku pojačane retorike i optužbi na relaciji Beograd-Priština, koje su pratile jučerašnji protest, Ristuća navodi da je najvažnije da „svi akteri izbegavaju bilo kakvu retoriku ili radnje koje mogu izazvati tenzije i eskalaciju situacije“.

Šta je još kazao čitajte u posebnoj vesti.

18.22 – EULEX razmatra mogućnost pružanja pomoći u premeštanju Pantića

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) saopštila je da još uvek razmatra mogućnost da pomogne kosovskim vlastima da prebace bivšeg policajca, Dejana Pantića, iz policijske stanice kod Jarinja u pritvorni centar.

Međutim, ova misija EU je za Radio Slobodna Evropa saopštila je da nije odgovorna za pritvaranje Pantića, koji je, prema navodima vlasti na Kosovu, osumnjičen za „teroristički napad” 6. decembra na zvaničnike Centralne izborne komisije na Severu Kosova.

Opširnije u posebnoj vesti.

17.54 – Opozicija kritikuje Kurtija za situaciju na Severu i poziva ga da ne „upada u zamke Srbije“

U Prištini su danas zasedali poslanici kosovske Skupštine. Premda je na dnevnom redu najavljeno usvajanje i razmatranje više nacrta zakona i izveštaja, rasprava se potegla i oko aktuelne situacije na Severu. Skupštini je prisustvovao kosovski premijer Aljbin Kurti, te opozicioni poslanici nisu propustili novu priliku da upute kritike na njegov račun. Kažu da on nema rešenja za smirivanje tenzija, da „stoji mirno“ dok su putevi blokirani, da je „oštetio“ policiju koja se nalazi na Severu i da čini uslugu Vučiću.

Na samom početku današnje sednice u Skupštini, poslanik LDK, Anton Ćuni (Quni), zatražio je od Kurtija da se dešavanjima na Severu pozabavi, naglasivši da takva situacija služi samo Rusiji i Srbiji, te da kosovska vlada ne treba da „upada u srpske zamke“.

„Kome služi situacija na Severu? Srbiji i Rusiji. Kome to ne treba? Kosovu i zapadnim prijateljima“, kaže ovaj poslanik.

Šta su još poručili čitajte u posebnoj vesti.

17.42 – Ombudsman razgovarao sa Pantićem: Kaže da on nema pritužbi na tretman

Ombudsman, Naim Ćelaj, zajedno sa svojim zamenicima Marijom Radulović i Nimanom Hajdarijem održao je danas video sastanak sa uhapšenim bivšim policajcem, Dejanom Pantićem, koji se nalazi u bazi Kosovske policije na Jarinju već 14 dana, tj. od postavljanja barikada.

Iz Kancelarije Ombudsmana navode da on nije mogao da poseti Pantića upravo zbog barikada.

Tokom razgovora, kako poručuju, Pantić nije imao pritužbi na postupanje Kosovske policije.

I kancelarija Ombudsmana potvrdila je da se Pantić nije video, ali ni čuo sa porodicom, jer, kako navode, posete i telefonske razgovore mora da odobri nadležni sud.

„Povodom zdravstvenog stanja, rekao je da pati od povišenog krvnog pritiska, ali da prima adekvatnu terapiju. Takođe koristi lekove koje mu je donela porodica. On je naglasio da mu je obezbeđen i krevet za spavanje i da mu je uručeno sudsko rešenje za određivanje mere pritvora“, navodi se u saopštenju.

Opširnije u posebnoj vesti.

16.19 – Petković sa šeficom Kancelarije UN u Beogradu: Novi spiskovi za hapšenje Srba najava za teror koji sprema Priština

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa predstavnicom Generalnog sekretara UN i šeficom Kancelarije UN u Beogradu Mari Jašamitom, preneo stav Beograda po pitanju najnovijih dešavanja na Kosovu, saopštila je Kancelarija za KiM.

Petković je sagovornicu informisao o jučerašnjem skupu više od, kako tvrdi, 10,000 Srba kod krsta u Rudaru, „na kome je srpski narod pokazao da se zalaže za mir i da će jedinstvom i zajedništvom odgovoriti na teror Prištine i ostati na svojim vekovnim ognjištima“.

Skrenuo je pažnji i na učestala hapšenja srpskih policajaca koja, prema njegovim rečima, imaju za cilj „zastrašivanje Srba kroz institucionalno nasilje i nastavak progona i represije“.

„Današnje objavljivanje najnovijeg spiska za hapšenje viđenih Srba, pa i članova najuže porodice predsednika Aleksandra Vučića, najava je zastrašujućeg terora koji se u Prištini sprema za srpski narod u pokrajini“, poručio je Petković.

Petković je ujedno Jamašiti kazao da Srbi neće odustati od svojih zahteva.

I šefici Kancelarije UN u Beogradu kazao je da će Beograd nastaviti da čuva mir i stabilnost, te još jednom okrivio Prištinu za novonastalu situaciju.

„Značaj Misije UN na KiM, u očuvanju mira, bezbednosti i zaštiti ljudskih prava je nemerljiv i shodno tome očekujemo de će međunarodne organizacije i institucije na terenu ispuniti zadatak iz svog mandata i sprečiti sve one koji prete destabilizacijom regiona i novim konfliktima“, zaključio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

14.24 – Stručnjaci za bezbednost na Kosovu: KP ima kapacitet da ukloni barikade

Stručnjaci za bezbednost na Kosovu ocenjuju da Kosovska policija ima kapacitet da ukloni barikade, ali, kako smatraju, da s obzirom na osetljivost i opasnost, ne treba delovati bez pune koordinacije sa KFOR-om.

Bivši komandant KBS i stručnjak za bezbednosna pitanja Kadri Kastrati, izjavio je za RTK, da iako Kosovska policija ima kapacitet da ukloni barikade, on je ipak rekao da to nije jednostavna operacija, pa je stoga preporučio institucije zemlje da postupaju pažljivo.

„Ako bi kosovska policija ušla u takvu operaciju, to bi bilo veoma opasno i moglo bi da ima posledice i po ljude. Mislim da bi KFOR morao da se uključi, prvo da napravi bezbednosni perimetar od stotinak metara da ukloni te ljude odatle, pa da deluje i ukloni barikade“, rekao je Kastrati.

Stručnjak za bezbednost, Drizan Salja (Shala), rekao je „da ne treba preduzimati nikakve radnje bez koordinacije sa Kforom“, jer je, prema njegovim rečima, cela situacija na severu zemlje nastala zbog nedostatka koordinacije između kosovskih i međunarodnih institucija.

14.13 – Pendarovski: KFOR može da održi situaciju pod kontrolom čak i u slučaju eskalacije situacije

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, rekao je da, prema procenama NATO-a, trupe KFOR-a mogu da održe situaciju na Severu Kosova pod kontrolom, čak i u slučaju eskalacije tamošnje situacije.

Pendarovski je u intervjuu za makedonsku televeziju Kanal 5, rekao da situacija na severu nije za potcenjivanje, „ali da veruje u sposobnosti Alijanse da upravlja situacijom“.

„Situacija nije za potcenjivanje, ali NATO tu ima veliku moć. Ako NATO sa svojim vojnim snagama može da stane iza Ukrajine, zemlje od 45 miliona ljudi, koju je napala zemlja od 145 miliona ljudi, bez potcenjivanja situacije, mislim da neće biti problema ako dođe do eskalacije situacija na severu Kosova“, rekao je Pendarovski, a prenosi Koha.

Ujedno je dodao da se zbog novonastale situacije u ovom delu Kosova, „održavaju razgovori svakih deset dana sa komandantom KFOR-a“, jer u vojnoj misiji NATO-a učestvuje i 65 makedonskih vojnika.

13.55 – Poslanik LVV sa predlozima za hapšenje, „C.Zaštita i S.Brigada da se proglase za terorističke“, pominje Vučićevog brata i sina; BG: Crtaju mete

Nakon što je nekadašnji ministar u kosovskoj vladi, Goran Rakić, u Prištini okarakterisan kao neko ko održava barikade na Severu u saradnji sa „kriminalnim i oružanim bandama“, danas su stigle nove optužbe vladajuće stranke u Prištini. Jedan od poslanika Samoopredeljenja, Armend Muja, izneo je tvrdnje o „kriminalnim grupama na Severu Kosova“ za čije je navodne osnivače, između ostalih, označio čelnike Srpske liste.

Opširnije u posebnoj vesti.

Bliže se dve nedelje od kako su Srbi sa Severa Kosova na najmanje devet lokacija postavili barikade, a isto toliko Kosovska policija blokirala je Jarinje i Brnjak. Pojačana retorika među zvaničnicima, bila je povod za jučerašnji masovni protest u Rudaru, sa centralnom porukom – da Srbe neko mora da čuje, ali i da je sada „više nego ikada“ potrebno jedinstvo. Istovremeno, još jednom su ponovljeni njihovi zahtevi. Ipak, već po završetku protesta sa retorikom se nastavilo, a nakon nove poruke iz Prištine, da čekanje na uklanjanje barikada ima svoj kraj.

Kada je u pitanju situacija u severnom delu Mitrovice, stanje je nepromenjeno. Mlađi đaci nastavu pohađaju neposredno, dok oni stariji, srednjoškolci, časove prate onlajn.

Osim što su ljudi napeti, pre svega u iščekivanju ishoda cele situacije, stanje je mirno, premda su se noćas mogle čuti dve detonacije, a tokom dana, kako je to potvrđeno iz kosovskog MUP-a napadnut je maloletni mladić u naselju Brđani.

U gradu su i dalje prisutne pojačane patrole KFOR-a. Sa dva vozila ulicama patrolira i EULEX, a Kosovska policija je i dalje raspoređena po višenacionalnim naseljima.

I noć na barikadama u Rudaru protekla je mirno, a i tokom današnjeg dana na njima prisustvuje veliki broj ljudi.

A juče ih je bilo još više, jer je u podne bio zakazan „najveći ikada“ protest Srba upravo na toj barikadi.

Prisustvovalo je na hiljade učesnika, a sve je proteklo, kažu u policiji, mirno i bez incidenata. Govorilo je više zvaničnika, a pored od ranije dobro poznatih iz Srpske liste, ovog puta binu su sa njima podelili i bivši zaposleni u pravosuđu i sin jednog od uhapšenih Srba.

Ponovljeni su zahtevi Srba – oslobađanje uhapšenih sunarodnika, povlačenje specijalnih snaga kosovske policije sa Severa i uklanjanje spiskova za nova hapšenja.

Sam protest organizovala je Srpska lista iz dva razloga – izjava kosovskog premijera Aljbina Kurtija, koju su videli kao „poziv na nestanak i ubijanje Srba na barikadama“, ali i izjava nemačkog ambasadora u Prištini Jerna Rodea – za drugu stranu shvaćena kao „podrška Prištini“.

I premda je na skupu centralna poruka bila da se Srbi ovog puta neće predati, da žele da ih neko čuje, te da „srpski i albanski narod nemaju problem, već Srbi imaju problem sa Vladom u Prištini koja je diskriminatorski raspoložena“, već nekoliko sati nakon završetka skupa, od ministra iz te iste vlade poslata je nova poruka – da čekanje na uklanjanje barikada, odnosno vreme koje je za to zatražio KFOR, ima svoj kraj, te da će svi „zločinci, uključujući Radoičića biti izvedeni pred lice pravde“.

Sa uzajamnim optužbama se potom nastavilo.

O barikadama i najnovijim dešavanjima na Severu čitajte u:

Barikade 13. dan: U podne veliki protest u Rudaru, a kod Banjske punkt

Barikade 12. dan: Pojačana retorika među zvaničnicima rezultirala protestom za sutra

Barikade ušle u 11. dan: Bez naznaka o njihovom uklanjanju

10. dan barikada: Obeležavanje Sv. Nikole u Rudaru, osnovci se vratili u školske klupe

Barikade 9. dan: Ojačane sa barikadom na Malom Zvečanu, ali KFOR-om na Jarinju

Barikade ulaze u drugu nedelju: Situacija i dalje mirna

Sedmi dan na barikadama: Tenzije pojačalo još jedno hapšenje

Barikade ušle i u 6. dan: Prelazi i dalje zatvoreni, građani očekuju rezultate posete dvojice diplomata

Peti dan barikade dočekale pod snegom, Lajčak danas u Beogradu

Srbi i četvrti dan na barikadama, stanje nepromenjeno

Barikade 3. dan: Noć mirna, u školama danas bez nastave, čeka se krizni štab

Barikade 2. dan: EU poziva na uklanjanje, Kurti Čeka KFOR, Beograd o „upadu ROSU“

Barikade na Severu, uhapšen bivši policajac, razmena vatre na GazivodamaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.