Nakon Mojsilovića i Vučević stigao u Rašku – sastanak sa starešinama i posetia jedinica na terenu

 

miloš vučević raška vosjka
FOTO: Ministarstvo odbrane Srbije

Vest je ažurirana

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Srbije, Miloš Vučević, stigao je danas u garnizon Raška, gde ga je dočekao načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović.

U saopštenju srpskog ministarstva odbrane navodi se da su Vučević i Mojsilović održali sastanak sa starešinama Vojske Srbije.

Na sastanku je, kako stoji u saopštenju, razmatrana aktuelna bezbednosna situacija.

A kao što je i najavljeno, Vučević je potom obišao jedinice Vojske Srbije u garnizonu Raška sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije, generalom Milanom Mojsilovićem.

„Tokom obilaska ministar odbrane uverio se u spremnost i osposobljenost pripadnika Vojske da izvrše svaki zadatak koji pred njih postavi državno rukovodstvo“, navodi se u saopštenju ministarstva odbrane.

Vučević je razgovarao sa pripadnicima Vojske Srbije koji izvršavaju zadatke duž administrativne linije.

Vučević je posetio garnizon Raška nakon što se kasno sinoć upravo ka Raškoj „hitno“ uputio i načelnik generalštaba Vojske Srbije.

Njegovom dolasku prethodio je sastanak sa srpskim predsednikom o bezbednosnoj situaciji na Kosovu. Mojsilović je bez iznošenja detalja, sinoć saopštio da je Vojska Srbije dobila zadatke, da je situacija složena i da zahteva prisustvo vojske duž administrativne linije.

Svemu tome prethodilo je objavljivanje „zamagljenog“ snimka na društvenim mrežama na kojem se čuje navodna rafalna paljba u Zubinom Potoku, odnosno nepotvrđeno izveštavanje beogradskih tabloida i TV Pink-a o navodnom napadu pripadnika Kosovske policije na Srbe. Ujedno, u još jednoj specijalnoj emisiji u vezi sa Kosovom na TV Pink-u govorilo o novim sukobima do kojih će „najverovatnije doći“.

Navodi medija u Beogradu naišli su na reakcije u Prištini koja ih je demantovala.

„Nije bilo razmene vatre između Kosovske policije, ili bilo koje grupe“, oglasila se među prvima Kosovska policija. Šef kabineta kosovske predsednice optužio je potom srpske prorežimske medije da su lažno izveštavali te kazao da zapravo „ilegalne i kriminalne strukture Srbije pucaju“.

Nakon ponoći se oglasio i kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja, navodeći da se „nastavljaju Vučićeve igre“, te da je, kako kaže, srpska strana napala KFOR.

O navodnom napadu na patrolu KFOR-a u Zubinom Potoku, sinoć je među prvima izvestila prištinska Koha.

I dok su prištinski zvaničnici demantovali srpske medije, predsednik Srpske liste, Goran Rakić, demantovao je navode ovog prištinskog medija.

„Naše informacije sa terena kažu da se nije desio nikakav napad na KFOR. Srbi na Severu poštuju pripadnike KFOR-a, koji se tu nalaze u skladu sa Rezolucijom 1244“, rekao je Rakić.

Iz KFOR-a su međutim, jutros potvrdili da se pucnjava dogodila u blizini patrole KFOR-a na području Zubinog Potoka, te da istražuje incident u kojem su učestvovale nepoznate naoružane osobe. Takođe su naveli da nije bilo povređenih i materijalne štete.

Već 17 dana blokirani su magistralni putevi na Severu Kosova na desetak mesta, odnosno 11 – prema tvrdnjama kosovskog premijera. Isto toliko dana su blokirani i prelazi Jarinje i Brnjak. Priština i Zapad zahtevaju uklanjanje barikada, ali za sada nema naznaka da će do toga doći. Srpska lista za to vreme iznosi svoje zahteve i traži njihovo ispunjenje, ali takođe nema naznaka da će i do toga doći.

Sve informacije o barikadama, odnosno novoj krizi na Kosovu – pronađite u:

17. dan barikada nakon noći medijskih navoda u BG o napadu na Srbe i tvrdnji PR o „Vučićevim igrama“

16. dan barikada na Severu: Katolici proslavljaju Božić, a Kurti najavljuje razgovore o uklanjanju nakon praznika

Barikade 15. dan: ‘Spiskovi za hapšenje’, nepoverenje u Prištinu i Beograd…

Bliže se dve nedelje od postavljanja barikada na Severu

Barikade 13. dan: U podne veliki protest u Rudaru, a kod Banjske punkt

Barikade 12. dan: Pojačana retorika među zvaničnicima rezultirala protestom za sutra

Barikade ušle u 11. dan: Bez naznaka o njihovom uklanjanju

10. dan barikada: Obeležavanje Sv. Nikole u Rudaru, osnovci se vratili u školske klupe

Barikade 9. dan: Ojačane sa barikadom na Malom Zvečanu, ali KFOR-om na Jarinju

Barikade ulaze u drugu nedelju: Situacija i dalje mirna

Sedmi dan na barikadama: Tenzije pojačalo još jedno hapšenje

Barikade ušle i u 6. dan: Prelazi i dalje zatvoreni, građani očekuju rezultate posete dvojice diplomata

Peti dan barikade dočekale pod snegom, Lajčak danas u Beogradu

Srbi i četvrti dan na barikadama, stanje nepromenjeno

Barikade 3. dan: Noć mirna, u školama danas bez nastave, čeka se krizni štab

Barikade 2. dan: EU poziva na uklanjanje, Kurti Čeka KFOR, Beograd o „upadu ROSU“

Barikade na Severu, uhapšen bivši policajac, razmena vatre na Gazivodama

 

 

 

 

 

 

Nakon sinoćnjeg objavljivanja zamagljenog video snimka, na kojem se čuje navodna rafalna paljba u Zubinom Potoku, u beogradskim tabloidima i na TV Pink-u pojavili su se nezvanični navodi o napadu pripadnika Kosovske policije na Srbe.

 

Nakon što je juče na društvenim mrežama objavljen „zamagljeni“ snimak na kojem se čuje navodna rafalna paljba u Zubinom Potoku, u beogradskim tabloidima i na TV Pink-u pojavili su se nezvanični navodi o napadu pripadnika Kosovske policije na Srbe.

Upravo se Mojsilović juče posle 22.00 uključio za TV Pink, gde je rekao da je bio na putu za Rašku, te potvrdio da je održao sastanak sa srpskim predsednikom o situaciji na Kosovu.

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.