Barikade 12. dan: Pojačana retorika među zvaničnicima rezultirala protestom za sutra

barikade rudare
FOTO: KoSSev
Vest je ažurirana
22.38 – Sunjog: ZSO ne bi bila monoetnička, Ustavni sud ne sprečava formiranje; Ukloniti barikade, pronaći dugoročno rešenje

Šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu Tomaš Sunjog kazao je za Klan Kosova da je zabrinut zbog napete situacije na Severu Kosova, te da radi zajedno sa međunarodnim partnerima kako bi se došlo do dugoročnog rešenja.

„Radimo zajedno sa međunarodnim partnerima, naravno sa drugim partnerima, na deeskalaciji situacije, na rešavanju pitanja blokade puta, uklanjanju barikada, a takođe i na traženju dugoročnijih rešenja”, poručio je Sunjog.

Šta je još kazao čitajte u posebnoj vesti.

22.36 – Još jedna šok bomba u severnom delu Mitrovice

Još jedna detonacija začula se večeras u severnom delu Mitrovice. Kako prenose pojedni mediji, pozivajući se na potvrdu Kosovske policije, reč je o još jednoj eksploziji šok bombe.

22.19 – Barikade u Rudaru, Zvečan 12. dan, pred sutrašnji protest najavljen kao najveći do sada

21.32 – Biber: Situacija na Kosovu najgora u poslednjih 10 godina, kriza namerno podignuta i za sada je pod kontrolom

Stručnjak za Balkan i profesor na univerzitetu u Gracu Florijan Biber ocenio je u emisiji „Iza vesti“ da je sadašnja situcija na Kosovu „najgora u poslednjih 10 godina“.

„Govorim i o stepenu govora mržnje Srba prema Albancima, koriste se baš grube reči svaki dan, i sve to pretvara atmosferu da je teško zamisliti prihvatanje ikakvog sporazuma koji može da sadrži priznanje interesa druge strane. To ide na kraju na štetu građana Kosova, pa i Srbima koji žive na severu“, istakao je Biber.

On podseća da je bilo dosta napetih situacija na relaciji Beograd – Priština u prethodnom periodu, kao i da se nikada nisu desili oružani sukobi.

„Zbog toga mislim da su mogućnosti za oružani sukob prilično male, jer sa srpske strane znaju da je NATO na Kosovu, dok Priština ne želi da kreira sukob. Vidim eskalaciju, ali ne vidim mogućnost da uđemo u neki ozbiljniji sukob u odnosu na one koje smo imali do sada“, kaže Biber.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

20.20 – KP: Ozbiljno tretiramo navode o otmicama Srba na Severu Kosova, istraga u toku

Preduzimamo neophodne istražne radnje kako bi se razjasnili navodi o otmicama – saopštili su danas iz Kosovske policije za KoSSev povodom medijskih izveštaja o navodnim kidnapovanjima Srba na Severu Kosova.

Iz policije poručuju da su „pretnje i ugrožavanje bezbednosti“ građana na Severu rezultirali podizanjem policijskih kapaciteta u upravljanju bezbednosnom situacijom i sprečavanju kriminalnih aktivnosti.

„S tim u vezi, pored aktivnih angažovanja, postavljene su kontrolne tačke za vozila u gradovima i putnim pravcima“, poručili su iz Kosovske policije.

Više o tome u posebnoj vesti.

18.11 – Vučić: Tek kad formirate ZSO, Srbi će ukloniti barikade

Predsednik Srbije kazao je danas da pre nego što Srbi raspuste barikade, potrebno je da se prvo formira ZSO. Tvrdi da je napad na EULEX šok bombom izmišljen, odnosno da je u pitanju „samo pirotehničko sredstvo“ koje je on već „1500 puta preživeo na stadionima“. Dok situaciju na Severu opisuje kao pištolj uperen u slepoočnicu da se ubije dete, kaže i da se KFOR ponaša mnogo bolje od pojedinih zapadnih vlada. Od KFOR-a očekuje negativan odgovor na zahtev o povratku dela srpskog bezbednosnog osoblja na Kosovo.

Šta je još kazao čitajte u posebnoj vesti.

17.50 – Pred sutrašnji protest, Srpska lista objavila je spot

Spot pogledajte na Fejsbuk stranici ove stranke.

17.34 – Stoltenberg: Bezbednost na Kosovu je ključ stabilnosti Zapadnog Balkana

Održavanje bezbednosti na Kosovu ključ je stabilnosti Zapadnog Balkana, izjavio je generalni sekretar Severnoatlantskog saveza (NATO), Jens Stoltenberg u video obraćanju povodom dešavanja tokom 2022. godine.

16.49 – KP potvrdila: Na putu Mitrovica-Leposavić postavljeni kontrolni punktovi

Pojedini mediji koji izveštavaju na srpskom objavili su danas da se nedaleko od skretanja za Banjsku kod Bistričkog mosta na magistralnom putu Mitrovica-Leposavić nalaze pripadnici specijalnih jedinica Kosovske policije, te da naizmenično propuštaju automobile stojeći pored oklopnih vozila na putu.

Opširnije u posebnoj vesti.

15.25 – Policajci s juga opomenuti da ne objavljuju slike sa Severa, šta se događalo prethodnih dana?

Direktor operative Kosovske policije Gazmend Hodža, potvrdio je u sinoćnjem intervjuu za Kallxo da je pripadnicima Kosovske policije naloženo da ne objavljuju fotografije koje prave dok obavljaju svoje dužnosti na Severu. Danima su se na pojedinim stranicama društvenih mreža objavljivale fotografije na kojima pripadnici Kosovske policije, uključujući i specijalce, poziraju, uz, štaviše, njihove generalije, a neretko i uz nacionalne simbole, gestove ili poruke.

Opširnije u posebnoj vesti.

14.57 – Haradinaj: Provedite praznike za kraj godine u porodičnom miru, a ne na barikadama

Lider AAK Ramuš Haradinaj, obratio se porukom na Fejsbuku u kojoj je poručio Srbima sa Severa da uklone barikade i da praznike provedu, kako je naveo, „u porodičnom miru, a ne na barikadama i sa mržnjom jednih prema drugima“.

„Pozivam srpske političke predstavnike, intelektualce i sve razumne ljude, gde god da se nalaze, na Kosovu ili u Srbiji, da izvrše sav svoj uticaj na uklanjanje barikada“, poručio je Haradinaj i dodao da Srbi na Severu „nemaju razloga da se osećaju ugroženim“, a još manje „da blokiraju sebe i Sever“.

Ujedno je podcrtao i da su kosovske centralne institucije „otvorile sva vrata za integraciju Srba“.

„Centralne institucije otvorile su sva vrata za integraciju Srba, garantujući im sigurnost, preuzimajući velike finansijske obaveze, garantujući njihovo političko predstavljanje, pa čak i dajući im pravo veta na mnoga pitanja koja se tiču njihovih interesa, čak i diskriminišući većinsko stanovništvo“, naveo je Haradinaj.

13.56 – KFOR vežbao da „ublaži“ situaciju, ukoliko se budući politički sporazumi „ne mogu ispuniti“

KFOR analizira nedavni zahtev Srbije, ali istovremeno i nastavlja da pruža bezbednost za sve zajednice na Kosovu, čime daju liderima mogućnost da kreiraju održiva rešenja, naveli su danas iz ove NATO misije.

Opširnije u posebnoj vesti.

13.32 – Brnabić: Izjava nemačkog ambasadora u Prištini brutalna i bezobrazna

Premijerka Srbije Ana Brnabić, ocenila je jutros da je izjava nemačkog ambasadora Jorna Rodea „da su barikade nelegalne i da se moraju ukloniti“ – „brutalna i bezobrazna“.

„A na sve to imamo brutalne i bezobrazne izjave nemačkog ambasadora na KiM, koji nam šalje jučerašnjim intervjuom bar pet važnih poruka. Prva je da su barikade nelegalne. Ja sam juče pitala, a legalno je da kidnapujete ljude na toj teritoriji na kojoj ste Vi ambasador? Vama je to potpuno u redu, u skladu sa evropskim vrednostima i vladavinom prava? To je legalno?“, upitala je premijerka gostujući na TV Pink.

Dodala je ujedno i da je uhapšeni bivši pripadnik Kosovske policije „priveden na pravdi boga“, te da, kako je navela, „već 12 dana niko ne zna gde je, ni da li je pio lekove“.

„Tu se ne govori sada o nekim širim pravima. Oni zaista traže samo minimum minimuma, bazična ljudska prava. Imate Dejana Pantića koji je danas, evo 12. dan u pritvoru, a koji je, realno je reći, kidnapovan, zato što ne postoji drugi naziv i drugačija definicija za ono što je njemu učinjeno“, rekla je Brnabić.

Premijerka Srbije je ujedno navela i da je misija EULEX-a na Kosovu „upravo tamo da bi obezbeđivala vladavinu prava i neka osnovna ljudska prava“.

„Imate šefa misije EULEX-a na KiM koji je 15. decembra rekao da ne zna gde je on. Ne znaju ni da li je primio lekove, rekli su da ne znaju ništa o njemu, pri tom je to njima sve u redu“, rekla je Brnabić.

12.22 – NVO iz Srbije i sa Kosova: Kako se podižu nove barikade, tako se pakuju nove torbe

Nakon sastanka u Gračanici, grupa organizacija civilnog društva sa Kosova i iz Srbije usvojila je zajedničku izjavu pozivajući na nove konstruktivne glasove – „glasove koji gledaju u budućnost, istovremeno prepoznajući prošlost, glasove koji odlučno tragaju za partnerstvima i koalicijama mimo crvenih linija koje bi trebalo da ih definišu, glasove koji javno ustaju protiv ponižavajuće retorike i retorike koja izaziva podele“.

Opširnije u posebnoj vesti.

11.17 – Vučević: Poslednje izjave dodatno zabrinjavaju

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević rekao je da je situacija na Severu Kosova napeta i dramatična, kao i da poslednje izjave dodatno zabrinjavaju.

„Toliko je napeta i dramatična situacija na severu KiM. Ono što je pozitivno nije bilo nikakvih fizičkih kontakata dve strane i novih napada na srpsku zajednicu što, nažalost, ne možemo da isključimo da se neće desiti u narednim satima ili danima pre svega imajući u vidu izjave koje smo juče čuli i od Aljbina Kurtija, a nažalost i od nekih visokih diplomatskih predstavnika što dodatno zabrinjava i usložnjava ovu dramatičnu situaciju“, rekao je Vučević za RTS.

Komentarišući izjave Aljbina Kurtija da uklanjanje barikada ne isključuje žrtve, Vučević kaže da je to pretnja.

„Apsolutno to je opšta pretnja Srbima, a ja bih dodao da je to pretnja i Srbiji. To je pretnja svima nama, pre svega našem narodu koji živi na KiM i jasna poruka da Aljbin Kurti ne mari ni za ljudske žrtve. On je juče ujutru poručio da ga ne interesuje cena u ljudskim životima“, navodi Vučević

09.40 – EULEX: Uznemireni smo prisustvom naoružanih i maskiranih pojedinaca i grupa

Misija pravde Evropske unije (EULEX) je saopštila da je tokom patrola na severu Kosova uznemirena „prisustvom naoružanih ljudi, često maskiranih pojedinaca i grupa“. Ocenili su da je bezbednosna situacija na severu Kosova uznemiravajuća i napeta.

Opširnije u posebnoj vesti.

08.30 – Direktor operative KP: Na barikadama noću naoružani, uklonićemo ih kada procenimo da će posledice biti najmanje

„Kosovska policija je, ne samo poslednjih dana, već i ranije, od svojih službi dobila informacije da se na barikadama u večernjim satima nalaze maskirana, opasna lica, koja sa sobom imaju i oružje“, kazao je direktor operative Kosovske policije Gazmend Hodža, prenosi Kallxo.

Opširnije u posebnoj vesti.

08.00 – EULEX dostavio zalihe službenicima na Jarinju, KFOR prevezao policajce koji boluju od hroničnih bolesti

Od postavljanja barikada na Severu Kosova, pripadnici KFOR-a prevezli su devet policajaca koji su patrolirali u području prelaza, a koji boluju od hroničnih bolesti javili su prištinski mediji pozivajući se na potvrdu KFOR. Sa druge strane, iz EULEX-a stiže potvrda da su za vikend isporučili osnovne zalihe službenicima Kosovske policije na Jarinju.

Opširnije u posebnoj vesti.

I dalje su tu barikade koje su pre 12 dana postavili Srbi na najmanje devet važnih saobraćajnica na Severu Kosova, kada je i Kosovska policija zatvorila Jarinje i Brnjak. Međunarodni zvaničnici i Priština isto toliko pozivaju da se one uklone, a Srpska lista juče je ponovila da će se to desiti onda kada se ispune njihovi zahtevi. Tenzije i uznemirenost rastu, a usled pojačane retorike i uzajamnih optužbi zvaničnika koje su obeležile jučerašnji dan. Rezultiralo je najavljenim protestom za sutra i to „najvećim ikada“ upravo na jednoj od barikada.

Kada je u pitanju situacija u severnom delu Mitrovice juče su odjeknule najmanje tri detonacije, kako policija sumnja – ponovo pirotehnika, odnosno šok bombe.

U višenacionalnim delovima grada prisutni su pripadnici Kosovske policije i patrole KFOR-a.

Ugostiteljski objekti su počeli sa radom ograničenim radnim vremenom. Osnovci nastavu pohađaju u školskim klupama, a srednjoškolci onlajn.

Sa druge strane, tenzije na političkoj sceni rastu ali usled pojačane retorike i uzajamnih optužbi zvaničnika.

Negativnu reakciju Beograda i Srpske liste izazvala je jučerašnja navodna izjava kosovskog premijera – da Prištinu brine da uklanjanje barikada „ne može isključiti žrtve“.

Za njih, Kurti njome „otvoreno preti i najavljuje ubijanje, nestanak likvidaciju Srba“.

Dodatnu reakciju srpske strane, izazvala je i izjava nemačkog ambasadora u Prištini Jorna Rodea – da su barikade nelegalne i da ih treba ukloniti što pre, jer ide Božić.

Premda Rode nije precizirao na koji Božić misli, srpski predsednik potom je otkrio da je u pitanju katolički, optuživši ovog međunarodnog zvaničnika za „opasnu pretnju srpskom narodu“.

„Ti Srbi su na barikadama slavili Slavu, žito jedni drugima nudili, donosili pastrmke i prebranac na barikade. Mislite da im nije bilo lepše u svojim domovima i sa svojom decom. A zato ste vi, da biste mogli da odmarate za svoj Božić, rešili da rešite pre Božića sve, bez obzira na to koliko Srba bude ubijeno“.

Optužbe su trajale čitav dan, a rezultirale su najavljenim protestom Srba za sutra i to na jednoj od barikada – kod Krsta u Rudaru, kako kažu iz Srpske liste „najvećem ikada“.

Za organizovanje i održavanje barikada, kosovski ministar unutrašnjih poslova, juče je prstom uperio na Gorana Rakića.

Sve informacije o barikadama pronađite u:

Barikade ušle u 11. dan: Bez naznaka o njihovom uklanjanju

10. dan barikada: Obeležavanje Sv. Nikole u Rudaru, osnovci se vratili u školske klupe

Barikade 9. dan: Ojačane sa barikadom na Malom Zvečanu, ali KFOR-om na Jarinju

Barikade ulaze u drugu nedelju: Situacija i dalje mirna

Sedmi dan na barikadama: Tenzije pojačalo još jedno hapšenje

Barikade ušle i u 6. dan: Prelazi i dalje zatvoreni, građani očekuju rezultate posete dvojice diplomata

Peti dan barikade dočekale pod snegom, Lajčak danas u Beogradu

Srbi i četvrti dan na barikadama, stanje nepromenjeno

Barikade 3. dan: Noć mirna, u školama danas bez nastave, čeka se krizni štab

Barikade 2. dan: EU poziva na uklanjanje, Kurti Čeka KFOR, Beograd o „upadu ROSU“

Barikade na Severu, uhapšen bivši policajac, razmena vatre na GazivodamaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.