Barikade 2. dan: EU poziva na uklanjanje, Kurti čeka KFOR, Beograd o „upadu ROSU“

barikade Rudare
FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

23.16 – Rakić: Molim građane da pomognu svakom pripadniku EULEX-a i KFOR-a, formirali smo krzni štab

Predsednik Srpske liste, Goran Rakić, saopštio je večeras da je zbog „kompleksnosti situcije“ na Severu Kosova formiran krizni štab koji će izveštavati medije o situaciji na terenu.

Nakon poziva Aleksandra Vučića Srbima sa Severa da poštuju KFOR i EULEX, Rakić im večeras ujedno poručuje da predstavnicima ovih misija pomognu ukoliko im je to potrebno.

Više o tome u posebnoj vesti.

21.04 – Vučić: Mojsilović dobio uveravanja da KFOR neće dozvoliti upad specijalcima na Sever, Srbi poštujte KFOR

„Poštujte EULEX i poštujete KFOR i ne dozvolite da nas isprovociraju“, obratio se večeras Srbima sa Severa Kosova Aleksandar Vučić, uz navode da postoji mogućnost da „specijalci napadnu KFOR pa pokušaju da to pripišu Srbima“. Zapadu poručuje da barikade „nisu hir“, ali i da njihovo postavljanje „nije naredio niko iz Beograda“, te da ne napadaju Srbiju. Kaže da je na Srbiji da poziva i pokuša da sačuva mir.

Više o tome u posebnoj vesti.

20.42 – Krueziu demantovao Rakićeve tvrdnje i potvrdio da je Kurti obišao specijalce u bazi Belvedere u J.Mitrovici

Kosovski premijer posetio je danas kamp Belvedere u Južnoj Mitrovici u kojem su stacionirane specijalne jedinice Kosovske policije, potvrdio je večeras portparol kosovske vlade, Perparim Krueziu za TV Dukađini.

On je takođe, kako javlja ovaj medij, odbacio tvrdnje Srpske liste da se kosovski premijer Aljbin Kurti sprema da pošalje svoje specijalce na Srbe.

„Apsolutna neistina“, rekao je Krieziu.

19:40 – Čeh pozvao na uklanjanje barikada i Srbe da se uzdrže od nasilja

I češki ministar spoljnih poslova Jan Lipavski uznemiren je situacijom na Severu u vezi sa pripadnicima EULEX-a koji su napadanuti.

Srbe koji učestvuju u protestima pozvao je da se uzdrže od nasilja i da uklone barikade, a kosovske vlasti da pokažu uzdržanost.

19:30 – I V.Britanija preko ambasada u BG i PR poziva da se barikade uklone – „hapšenje nije opravdanje za blokade puteva“

Nakon zajedničkog saopštenja ambasada SAD u Beogradu i Prištini, večeras su se oglasile i ambasade Velike Britanije u ovim gradovima. One su takođe pozvale na uklanjanje barikada, izrazile podršku međunarodnim misijama na Kosovu i pozvale strane na hitnu deeskalaciju situacije. I drugi međunarodni zvaničnici danas listom pozivaju na uklanjanje barikada. Opširnije u posebnoj vesti.

19:15 – SAD preko ambasada u Beogradu i Prištini pozvale da se barikade hitno uklone

Ambasade Sjedinjenih Država u Beogradu i Prištini oglasile su se zajedničkim saopštenjem. Za barikade su naveli da su nelegalne, kao i pretnje i zastrašivanja koja se upućuju kosovskim vlastima i lokalnom stanovništvu. „Oni koji su postavili nelegalne blokade puteva treba odmah da ih demontiraju. Očekujemo prestanak svih pretnji nasiljem i zastrašivanje“, naveli su u saopštenju. Opširnije u posebnoj vesti.

18.24 – I OEBS osudio napad na jedinicu EULEX-a kod Rudara

Nakon više ambasadora u Prištini, visokog predstavnika Evropske unije i NATO-a, napad na jedinice EULEX-a kod Rudara, ali i nasilje nad Kosovskom policijom, osudio je u međuvremenu i OEBS.

Saopštili su da je nasilje protiv Kosovske policije i međunarodnih misija zaduženih za bezbednost u potpunosti neprihvatljivo i da sa tim mora da se prestane.

18.02 – Brnabić poručila EU: Barikade su poziv na mir, ako pomognete Kurtiju da ih ukloni, uklonićete kredibilitet

Jedini način da se čuje za Srbe sa Kosova je, nažalost, na barikadama, oni se tamo bore za svoja prava, ali ujedno štite i Briselski sporazum, smatra srpska premijerka, Ana Brnabić.

Brnabić se danas oglasila nizom objava na Tviteru povodom navoda visokog predstavnika EU, Žozepa Borelja, koji je pozvao Srbe da „odmah uklone barikade“.

Više o tome u posebnoj vesti

17:30 – Gervala pozvala Borelja da osudi i napad na KP

Kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala pozvala je danas komesara EU da osudi i pucnjavu na kosovsku policiju koja se, prema njihovoj potvrdi, dogodila na tri mesta noćas u blizini brane na Gazivodama.

“ Izjave u kojima se ne osuđuje Vučić zbog njegovoe otvorene agresije, ohrabruje na dalju eskalaciju“, kazala je Gervala.

17:22 – I NATO osudio napad na EULEX na barikadi u Rudaru

I NATO se pridružio saveznicima u osudi napada na EULEX šok bombom prošle noći na barikadi u Rudaru, u Zvečanu. Opširnije u posebnoj vesti.

16.42 – Tadić: Srbi izloženi Kurtijevom nasilju, zapad da osudi

Bivši predsednik Srbije i lider Socijaldemokratske stranke, Boris Tadić, poručuje da međunarodno javno mnjenje mora biti upoznato sa tim da je srpsko stanovništvo na Kosovu „maltretirano i izloženo nasilju i zastrašivanju od strane Aljbina Kurtija“.

„Odsustvo jake zapadne osude nosi odgovornost za ishod ovog opasnog uznemiravanja“.

16.23 – Rakić: Kurti za večeras najavio slanje specijalaca na Sever, KFOR i EULEX odgovorni da spreče haos

„Aljbin Kurti je na sednici sa svojim bezbednosnim strukturama najavio da će večeras poslati do zuba naoružane ROSU i ostale jedinice na sever Kosova i Metohije da progoni naš narod i sprovodi Oluju“, oglasio se predsednik Srpske liste, Goran Rakić.

Više o tome u posebnoj vesti.

15.43 – Mediji: Vučić sazvao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao je sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost za 19 časova, javlja Radio-televizija Srbije.

O najnovijim odlukama srpski predsednik će govoriti u Drugom dnevniku Radio-televizije Srbije od 19 sati i 30 minuta, piše RTS.

15.35 – KP demantuje medije i Petkovića da su specijalci upali na branu i maltretirali radnika

Kosovska policije demantovala je medijske izveštaje o tome da su kosovski specijalci zauzeli objekat na gazivodskoj brani i da su maltretirali zaposleno lice u ovom objektu.

„Kosovska policija sa svojim jedinicama stacionirana je na magistralnom putu koji vodi u pravcu pogranične tačke Brnjak i ne nalazi se ni u jednom konkretnom objektu, niti postoji ijedno maltretirano lice ili zaposleni, kako je objavljeno u medijima, već samo legitimisano lice koje je na toj lokaciji snimalo a koje je nakon legitimisanja nastavilo (putem) bez ikakvih problema“, saopštila je upravo Kosovska policija.

Više o tome u posebnoj vesti.

14.41 – Svećlja: KP ima kapacitete da ukloni barikade ukoliko ih ne skinu; Kurti: Čekamo KFOR, tražili još vremena

Kosovska policija pravi svoje operativne planove i ukoliko se barikade ne uklone, preduzeće odgovarajuće mere u saradnji sa KFOR-om, EULEX-om i državama Kvinte, saopštio je na današnjoj konferenciji za štampu kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja, prenose prištinski mediji.

Na istoj konferenciji kosovski premijer pozvao je KFOR da garantuje slobodu kretanja, ali i poručio da ova misija „traži malo vremena da brzo završi posao“.

Više o tome čitajte u posebnoj vesti.

14:20 – Vulović na čelu kolone: Nisu nas proterali Turci, neće ni oni

Instagram stranica Zubin Potok info javlja da je u Zubinom Potoku održana, „protestna šetnja“, a da je na čelu kolone išao sada već bivši gradonačelnik ove opštine Srđan Vulović. „Nisu nas proterali Turci, neće ni oni“, kazao je. Inače, u više navrata smo pokušali da od Vulovića dobijemo izjavu i odgovore o onome što se dešava u opštini Zubin Potok, ali bezuspešno.

12.59 – Druga barikada postavljena između Grabovca i Srbovca, treća ka Banjskoj

Osim barikade u Rudaru, na teritoriji opštine Zvečan nalaze se barem još dve.

Druga barikada postavljena je na istom magistralnom putu između Grabovca i Srbovca. Na njoj nema okupljenih građana, osim parkirane teške mehanizacije.

Takođe, barikada je vidljiva i na putu ka Banjskoj, odnosno nakon skretanja sa magistralnog puta Mitrovica-Leposavić.

Ovo selo je trenutno povezano sa Mitrovicom preko Šarenkamena.

12.35 – Borelj: Da se odmah uklone barikade, EU ne toleriše napade na EULEX

„EU neće tolerisati napade na EULEX ili upotrebu nasilnih, krivičnih dela na severu“, oglasio se upravo i visoki predstavnik EU, Žozep Borelj.

Kaže da Srbi sa Kosova moraju „odmah da uklone barikade“.

„Mora da se vrati mir. EULEX će nastaviti da koordinira sa kosovskim vlastima i KFOR-om“, poručio je Borelj uz naznaku da „svi akteri moraju da izbegavaju eskalaciju“. Opširnije u posebnoj vesti.

12.27 – Petković: Specijalne snage upale na Gazivode, oduzeli čuvaru ključeve

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, saopštio je da je obavestio izaslanika EU, Miroslava Lajčaka o „oružanom i protivpravnom upadu Kurtijevih specijalaca Rosu na Gazivode“.

„Oduzeli su čuvaru ključeve, pocepali srpske zastave, poručio je Petković.

Kaže da EU mora da „obuzda nasilnika i uzurpatora Kurtija od njegovih jednostranih i oružanih akcija kojima želi da izazove rat!“.

12.19 – Dačić: Isterujemo stvari na čistac po pitanju Rezolucije 1244

Jutro nakon novog skoka tenzija na Severu Kosova, ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, poručio je da će se, zahtevom Kforu za povratak pripadnika Vojske Srbije na KiM, koji je sinoć najavljen, pred međunarodnom zajednicom pokušati da „isteraju stvari na čistac“, ali i da saznaju da li je u potpunosti primenjena Rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244.

„Znamo da su to retorička pitanja, odnosno unapred znamo odgovor na njih. Kao što i sada pokušavaju da predstave da Briselski sporazum maltene kao da i ne postoji, tako se ponašaju i u odnosu na Rezoluciju 1244“, rekao je Dačić.

Kaže da međunarodna zajednica neće da poštuje niti da primenjuje u potpunosti Rezoluciju 1244, ali da ne može da je ukine zato što je potrebna većina u Savetu bezbednosti UN.

Priština je, kaže, već više puta tražila njeno ukidanje.

„Oni ne mogu da ukinu rezoluciju ali neće da je u potpunosti poštuju niti primenjuju“, objašnjava

Dačić je rekao da zahtevom za vraćanje srpske vojske i policije na sever Srbija želi da ukaže da postoji obaveza međunarodne zajednice da zaštiti sve građane KiM.

„Svako ko dolazi iz međunarodne zajednice kaže jednu rečenicu za koju naravno nas moli da nigde ne citiramo šta su rekli, a to je da su oni svesni da god je Kurti da nema mira niti bilo kakvog dogovora sa Prištinom i da su svesni da je Kurti najveći destabilizujući faktor u ovom trenutku u regionu“, rekao je Dačić.

12.15 – Kurti: Radimo sa KFOR-om na rešavanju situacije, Vučić „preti vojnom agresijom“

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, oglasio se danas sa sličnom porukom kao i sinoć, navodeći da sa KFOR-om radi na brzom i mirnom rešavanju situacije.

„Sa rešenim pitanjem registarskih tablica i odloženim izborima, kriminalne bande na Severu Kosova nemaju čak ni najmanji izgovor za barikade i nasilne napade na Kosovsku policiju“, poručio je Kurti.

I danas je podsetio na izjave srpskih zvaničnika o slanju zahteva KFOR-u za povratak do 1000 srpskih vojnika.

Kurti kaže da je reč o „pretnji vojnom agresijom“.

„Vojnom agresijom zapretili su i predsednik i premijerka Srbije, pozivajući da se srpska vojska vrati na našu teritoriju. Ne tražimo sukob, već dijalog i mir. Ali da budem jasan: Republika Kosovo će se braniti — snažno i odlučno“, poručio je Kurti.

12.10 – Rakić poziva na suzdržanost, a građane da omoguće kretanje KFOR-u i EULEX-u

Presednik Srpske liste, Goran Rakić, pozvao je danas sve građane na mir i suzdržanost.

„Da ne nasedamo na provokacije. Svima nama je potreban mir, i nastavak dijaloga kako bi se dao prostor pregovaračima koji bi kroz dijalog došli do rešenja ove situacije a ne kroz jednostrane poteze“, poručio je Rakić.

Rakić je pozvao na puštanje uhapšenih građana.

„U tom smislu želimo da se naši uhapšeni sugrađani puste, jer su svi svesni da se radi o montiranim optužbama, ali zahtevamo i da se spreči bilo kakav upad kosovskih policijskih ili drugih jedinica na sever Kosova i Metohije“, naveo je lider Srpske liste.

Pozvao je građane da omoguće KFOR-u i EULEX-u kretanje, jer je, dodaje, njihovo prisustvo u skladu sa ranije usvojenim međunarodnim sporazumima.

11.25 – Zaseda Savet za bezbednost Kosova

Nakon novih tenzija na Severu Kosova koje su rezultirale postavljanjem barikada, danas zaseda Savet bezbednosti Kosova.

Kako javljaju prištinski mediji, nakon sednice Saveta bezbednosti biće održana konferencija za štampu na kojoj će govoriti kosovski premijer i ministar unutrašnjih poslova.

Konferencija je najavljena za 12.30, prenosi Koha.

10.35 – EULEX: Kod Rudara bačena šok bomba na našu izviđačku patrolu; Hovenijer osudio i poziva na odgovornost

Šok bomba bačena je sinoć kod Rudara na izviđačku patrolu EULEX-a, saopštili su iz ove misije.

Navode da nijedan službenik Specijalizovane policijske jedinice EULEX-a nije povređen, te da nije pričinjena materijalna šteta.

Oglasio se i američki ambasador na Kosovu, Džef Hovenijer koji se pridružio „oštroj osudi sinoćnjeg napada na patrolu EULEX-a.

„Nasilni napadi na Kosovsku policiju i osoblje međunarodne bezbednosti su neprihvatljivi i počinioci moraju da se pozovu na odgovornost kroz kosovski pravosudni sistem“, poručio je Hovenijer.

Više o tome u posebnoj vesti

10.52 – Iako je rano jutros počela da pristiže veća grupa građana na barikadama u selu Rudare, znatan broj ljudi se u međuvremenu razišao.

Sa druge strane, na ovoj deonici magistralnog puta, odnosno uz sam asfalt, nalazi se veliki broj parkiranih automobila.

Nedaleko od krsta, odnosno barikada, postavljena je i traka, a pored koje se u ovom trenutku nalazi manja grupica građana.

Ljudima nije dozvoljeno da pređu sa druge strane trake.

09.04 – Juče postavljene barikade na Severu Kosova i dalje su tu. Na blokadi puta u selu Rudare kod krsta i ovog jutra je prisutan veći broj ljudi.

Barikade Sever Srbovac
FOTO: KoSSev

Nakon noći provedene na barikadama u ovom selu kod Zvečana, situacija je mirna ovog jutra.

Veliki broj građana stoji na magistralnom putu sa kišobranima ili se ispod streha, odnosno u novopostavljenim šatorima sklanja od kiše.

Dva šatora podignuta su uz magistralni put, odnosno na samom skretanju iz pravca Zvečana ka Rudaru.

Barikade su i dalje postavljene nedaleko od krsta gde se zabranjuje svima da prođu, osim novinarima.

Ovog jutra u selu Rudare smo uočili i pojedine zvaničnike.

Među prisutnima je predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić, kao i bivši gradonačelnik opštine Zvečan, Dragiša Milović.

Iako je situacija danas mirna, sinoć nakon ponoći u severnim delom Kosovske Mitrovice ponovo su odjeknule dve snažne detonacije.

Inače, već nekoliko dana čuju se detonacije velike jačine koje uznemiravaju građane. Do sada je policija saopštavala da se radi o pirotehničkim sredstvima.

Na Severu su u subotu popodne postavljene barikade. Zatvoreni su prelazi Jarinje i Brnjak, a na brani Gazivode je došlo do razmene vatre između policije i, kako policija kaže, kriminalnih grupa.

Na barikadama se nalaze uglavnom zaposleni u državnim institucijama, na koje su pozivani organizovanim putem. U pitanju je više hiljada građana, među kojima je i primetan broj osoba koje kriju lice. Oni nose tamne kape kojima se pokriva čitavo lice osim očiju, ili kape i sanitarne maske.

Barikade su postavljene nakon hapšenja bivšeg pripadnika Kosovske policije, D.P., a bile su i zvanični povod za Kosovsku policiju da privremeno zatvori Jarinje i Brnjak za saobraćaj.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja tvrdi da je bivši policajac navodno organizator napada ranije ove nedelje na prostorije OIK-a, te da je optužen za „terorističke akte“ i „napad na ustavni poredak“.

Ono što je za Svećlju terorizam bivših policajaca KP, ali pod kontrolom Beograda, za srpskog predsednika je okupacija Severa od strane albanske policije. Ono što je za Vučića povreda od „nekoliko komadića stakla“, za Svećlju je težak pokušaj ubistva vatrenim oružjem svog policajca.

„Nema i neće biti predaje i to je ono što treba da znaju. To je odluka države Srbije i to je ono što i svi treba da znaju u narednim danima. To je moja odluka i ne brinem za cenu koju ću lično da platim“, poručio je Vučić.

„Ne želimo sukob, ali ćemo na agresiju da odgovorimo svom snagom“, odgovorio je Kurti, dodajući da barikade „maskiranih kriminalaca na Severu moraju odmah biti uklonjene“.

Da barikade moraju „hitno da se uklone“, ali i „povuku paravojne jedinice“, a SAD i EU da intervenišu i smire situaciju, smatra lider AAK, Ramuš Haradinaj.

Iz krize se ulazi u krizu na Severu – od tablica, preko izlaska Srba iz kosovskih institucija na Severu do zakazivanja izbora na Severu. Iako je kosovska predsednica iste i odložila juče popodne, informacija je prošla u senci vesti o postavljanju barikada i hapšenja bivšeg policajca.

Ovo je treće hapšenje za poslednja tri dana na Severu. Prvo je prekjuče uhapšen Srbin koji se tereti za napad na policijsku ekipu koja bila podrška carini u akciji sprečavanja šverca 13. oktobra ove godine, ali je on ove nedelje identifikovan i odmah uhapšen. I dok Kosovska policija navodi da se to dogodilo 9. decembra, kosovski ministar unutrašnjih poslova kaže da se radi o danu ranije. Juče je potvrđeno hapšenje i Srbina M.A. (iz Zvečana) na Jarinju zbog „pokušaja teškog ubistva“ policajaca.

Incidenti koji su se prethodnih par dana dogodili na Severu, pretežno u etnički mešovitim sredinama, zvanično su Prištini poslužili kao povod da se pre tri dana u severnom delu Kosovske Mitrovice rasporede pojačane policijske snage van regiona Sever sa juga.

Ni u jednom od ovih slučaja – za ulazak pojačanih policijskih snaga sa juga, kao i za dva hapšenja prethodna dva dana, sirene se nisu oglašavale, niti postavljale barikade.

O trenutnoj situaciji na Severu i barikadama čitajte u:

EULEX: Kod Rudara bačena šok bomba na našu izviđačku patrolu, nema povređenih

Haradinaj: Barikade da se hitno uklone, povuku paravojne jedinice, a SAD i EU da intervenišu i smire situaciju

Kvinta i EU pozdravile odlaganje izbora na Severu

Svećlja pokazao rane policajca Nezirija i kaže: Vučić se vratio svojoj propagandističkoj ulozi

KP: „Kriminalne grupe“ pucale na policajce kod Gazivoda pa oni uzvratili, nema informacija o povređenima

Kosovska policija privremeno zatvorila Jarinje i Brnjak

Svećlja: Na Jarinju uhapšen bivši policajac osumnjičen za organizaciju napada na prostorije CIK na Severu

Barikade u Rudaru, uhapšen bivši policajac osumnjičen za organizaciju napada na prostorije CIK

Na Jarinju uhapšen Srbin zbog „teškog ubistva u pokušaju“, Svećlja potvrdio da je juče priveden još jedan Srbin.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.