Barikade ulaze u drugu nedelju: Situacija mirna, jednom policajcu određen pritvor, a drugom odbijen zahtev za ukidanje drugom pritvora

barikade Rudare
FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

21.28 – Musljiu o Svećljinoj poseti Severu: Nije posao ministra da donosi hranu

Još jedna poseta Dželjalja Svećlje Severu Kosova, ali sa hranom za policajce na Brnjaku sa kojima je večerao, naišla je na osudu poslanice PDK koja ga je pozvala da se dostojanstveno odnosi prema policiji i da počne da donosi odluke.

„Neka neko kaže Svećlji da nije posao ministra da ide i deli hranu. On ugrožava i policiju time što odlazeći čini ‘dobro delo’ policiji za šaku glasova“, poručila je poslanica PDK, Ganimete Musljiu.

Više o tome u posebnoj vesti.

19.45 – Krasnići: „Uklonite sramne barikade“

Predsednik Demokratske partije Kosova (DPK), Memlji Krasnići, pozvao je danas na hitno uklanjanje barikada na Severu Kosova i rekaciju kosovskih institucija.

„Za koga zvono zvoni? U severnom delu Kosova dešava se upravo ono na šta smo upozoravali pre nekoliko dana, a što nikako ne bi trebalo da se desi. Barikade se vraćaju u svakodnevni život pred očima Vlade. Samo zato što Vlada ćuti i ignoriše to kao činjenicu, ne znači da se u severnom delu ne stvara nova realnost. Za one koji imaju uši da čuju i oči da vide, zvono zvoni. Moćno. Glasno“, poručio je Krasnići.

Kaže da stajati sa strane nije rešenje, a dalji kompromis – još manje.

„Ostvarivanje suvereniteta i vladavine prava, kao i funkcionisanje institucija Republike Kosovo na celoj teritoriji zemlje zahtevaju hitnu i doslednu institucionalnu akciju“, napisao je Krasnići na Fejsbuku.

On je dodao da je vreme da se vrati normalnost i garantuje bezbednost za sve građane Kosova.

„Uklonite te sramne barikade i dokažite građanima da ste tu za njih. Ne napuštajte Kosovo!“, dodao je Krasnići.

19.22 – Pantović: Odbijena žalba na pritvor Dejanu Pantiću

Advokat Ljubomir Pantović izjavio je danas da je apelacioni sud u Prištini odbio žalbu protiv određivanja pritvora njegovom klijentu, Dejanu Pantiću, bivšem pripadniku Kosovske policije koji je prošle subote uhapšen na punktu Jarinje.

Više o tome u posebnoj vesti.

18.23 – Vučić: „Kurtijeva savetnica“ čekala dva sata, u skladu sa zakonom; S. T. nije odgovoran za ratne zločine

“Uhapse vam ljude ni krive ni dužne, maltretiraju ih i ne daju im lekove, ali je problem da li je neko čekao negde sat ili dva, i sve je u skladu sa zakonom… Kažu strašna je greška i veliko rušenje demokratije, to što je Kurtijeva savetnica čekala na administrativnom prelazu”, poručio je danas predsednik Srbije bez navođenja o kome je reč.

Izjava stiže nakon što je savetnica novog ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Rada Trajković saopštila da je zadržana na prelazu Merdare, ali skoro 24 sata.

Vučić je prokomentarisao još jedno hapšenje bivšeg pripadnika KP.

„Uhapse vam Slađana Trajkovića – kažu odgovoran je za ratne zločine. Osam godina je radio u Kosovskoj policiji, nije bio odgovoran ni za jedan ratni zločin“, podcrtao je Vučić.

Više o tome u posebnoj vesti.

16.45 – Bivšem policajcu određen jednomesečni protvor; Advokat: Nema veze sa događajima za koje ga terete

Bivšem pripadniku Kosovske policije – S. T. određen je jednomesečni pritvor. On će biti prebačen u Pritvor visoke bezbednosti u Podujevu, potvrdio je medijima njegov branilac, advokat Dejan A. Vasić.

S.T. koji živi u severnom delu Mitrovice, uhapšen je preksinoć zbog, kako su u međuvremenu potvrdili Kosovska policija i Specijalno tužilaštvo, navodnog izvršenja ratnih zločina 1999. goidne.

Više o tome u posebnoj vesti.

16.43 – SL: Svećlja nema šta da traži ovde, ako pokušaju nasiljem da uklanjaju barikade, dobiće odgovor Srba

„Još jedna provokacija Aljbina Kurtija i njegovih poslušnika sa ciljem eskalacije situacije na terenu“, prokomentarisala je Srpska lista najnoviji dolazak kosovskog ministra unutrašnjih poslova, Dželjalja Svećlje, na Sever.

Više o tome u posebnoj vesti.

14.32 – Još jedna detonacija u Bošnjačkoj, pretpostavlja se da je pirotehničko sredstvo

U Bošnjačkoj mahali sinoć se začula još jedna detonacija.

Iz Kosovske policije potvrdili su za KoSSev da nisu prijavljena oštećenja, te da se veruje da je u pitanju pirotehničko sredstvo slično onim koja bacana i u prethodnim danima.

14.02 – KP: Tokom noći postavljana barikada iz pravca Brđana ka Zvečanu

Kosovska policija saopštila je danas da je na Severu Kosova sinoć „postavljana“ još jedna barikada i to iz pravca Brđana ka Zvečanu.

Prema saznanjima KoSSev portala, nova barikada postavljena je na ulazu u Mali Zvečan iz pravca severnog dela Mitrovice, te je sada u ovo naselje moguće ući samo iz pravca Zvečana.

Više o tome u posebnoj vesti.

13.09 – Radosavljević: Napustili institucije, formirali Krizni štab i onda nastavili da se iživljavaju nad narodom

Vlasnik RTV Mir, Nenad Radosavljević, u komentaru dana prokomentarisao je trenutnu situaciju i dešavanja na Severu.

„I tako neki ljudi koji su napustili institucije po nalogu vrhovnog vođe im, pa sada nisu ni ministri, ni zamenici, ni gradonačelnici, ni sudije nemaju nameru da prestanu da upravljaju narodom. Pošto više nisu ništa, a imaju džepove pune para, svoju vojsku bez uniformi, ali vojsku, i raspolažu sa voznim parkovima svih firmi na Severu Kosova, koje su sami imenovali, oni lepo formiraju Krizni štab, postave sebe na čelo istog i onda nastave da se iživljavaju nad narodom“, poručio je Radosavljević.

Više o tome u posebnoj vesti.

12.39 – Svećlja večerao sa policajcima sa Brnjaka: Barikade ukloniti što pre, imamo kapacitete, procenjujemo situaciju

Kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja, saopštio je da je večerao sa policajcima sa Brnjaka, odakle je poslao poruku da bi barikade koje su danas ušle u osmi, trebalo da se uklone što pre.

Više o tome u posebnoj vesti.

11.23 – Zvaničnici: Članice EU za hitno smirivanje situacije i nastavak dijaloga

Članice Evropske unije (EU) podržavaju izveštaj visokog evropskog predstavnika Žozepa Borelja i stav da se hitno obustavi napetost na Severu Kosova, uz neodložni nastavak dijaloga Beograd-Priština na temelju „predloga EU za zaokruženo rešenje odnosa dve strane kojim se ne predviđaju rokovi“. piše Beta.

Više o tome u posebnoj vesti.

10.40 – Barikade Srba na Severu Kosova, postavljene nakon hapšenja bivšeg pripadnika Kosovske policije, danas ulaze u osmi dan. Isto toliko zatvoreni su i prelazi Jarinje i Brnjak. Ugostiteljski objekti u gradu su takođe zatvoreni, dok se za ponedeljak najavljuje mogućnost otvaranja osnovnih škola. U multietničkim naseljima u severnom delu Mitrovice i dalje je prisutan veliki broj policijskih patrola, kao i pripadnika KFOR-a koji patroliraju u oklopnim vozilima. Jučerašnji dan je obeležio svojevrsni mini informacioni rat u kojem je Beograd tvrdio da je uhapšen još jedan bivši policajac, Priština to demantovala, a gradom kružile priče o više hapšenja.

U toku jučerašnjeg dana Krizni štab sa Severa Kosova oglašavao se u dva navrata.

Saopštio je da je na jučerašnjem sastanku načelnika školske uprave sa direktorima osnovnih i srednjih škola sa Severa doneta odluka o upućivanju zahteva lokalnim samoupravama da se od ponedeljka nastavi izvođenje nastave za učenike osnovnih škola neposredno, a za učenike srednjih škola onlajn. Škole ne rade od postavljanja barikada, odnosno – od početka ove nedelje.

Isti krizni štab izvestio je juče javnost i o tome da su navodno Pripadnici Kosovske policije ometali radnike Elektrosever u održavanju elektro mreže u opštini Zubin Potok.

Ove navode je, međutim, demantovala Kosovska policija.

Policija je juče ujedno demantovala tvrdnje medija i zvaničnog Beograda o još jednom hapšenju pripadnika Kosovske policije. Naime, nakon što je prekjuče uhapšen S. T. pojedini mediji, a potom i direktor Kancelarije za KiM, saopštili su da je juče uhapšen još jedan bivši pripadnik KP, M. Z. koji se tereti za ratne zločine.

Ove navode je u međuvremenu demantovao i kosovski ministar unutrašnjih poslova, koji je ujedno saopštio da policija nema spiskove za hapšenje bivših policajaca.

Kada je u pitanju situacija na terenu, prethodna noć je protekla mirno, ali se ipak u severnom delu Mitrovice začula barem još jedna detonacija.

Na svega nekoliko kilometara od grada – u selu Rudare i dalje su okupljeni građani na barikadama, kao i na još najmanje pet lokacija na magistralnim putevima na Severu.

I dalje su, takođe, zatvoreni prelazi Jarinje i Brnjak, dok sindikati iz Prištine pozivaju institucije da reaguju zbog toga što su, kako navode, policajci i carinici „blokirani“ na Jarinju.

Sa druge strane, na prelazu Merdare juče je i zvanično KFOR-u predat zahtev za povratak srpskih policajaca i vojnika na Kosovo. Iz ove misije NATO-a saopštili su da razmatraju zahtev, prenose mediji.

Osim na Severu Kosova, građani su se sinoć okupili i u Beogradu. Oni su šetali za „odbranu KiM“. Oko stotinu njih okupilo se na skupu u organizaciji Pokreta za odbranu KiM ispred Predsedništva Srbije odakle su tražili poništavanje Briselskog i Vašingtonskog sporazuma uz vraćanje svih nadležnosti i organa Srbije na KiM, izlazak iz pregovaračkog okvira pod okriljem EU i vraćanje pregovora pod pokroviteljstvom UN, uz učešće Rusije i Kine.

Prištinski mediji kojima je već danima u fokusu situacija na Severu, juče su više pažnje posvetili drugoj vesti – izricanju prve presude Specijalizovanih veća za Kosovo za ratne zločine.

Na ukupno 26 godina u prvostepenom postupku osuđen je bivši pripadnik OVK, Saljih Mustafa. Ova vest je naišla na brojne negativne reakcije u Prištini, dok su SAD, sa druge strane, pozdravile izricanje presude.

Sve informacije o barikadama pronađite u:

Sedmi dan na barikadama: Tenzije pojačalo još jedno hapšenje

Barikade ušle i u 6. dan: Prelazi i dalje zatvoreni, građani očekuju rezultate posete dvojice diplomata

Peti dan barikade dočekale pod snegom, Lajčak danas u Beogradu

Srbi i četvrti dan na barikadama, stanje nepromenjeno

Barikade 3. dan: Noć mirna, u školama danas bez nastave, čeka se krizni štab

Barikade 2. dan: EU poziva na uklanjanje, Kurti Čeka KFOR, Beograd o „upadu ROSU“

Barikade na Severu, uhapšen bivši policajac, razmena vatre na Gazivodama



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.