Barikade 9. dan: Ojačane sa barikadom na Malom Zvečanu, ali KFOR-om na Jarinju

FOTO: Radul Radulović
22:00 – Samoopredeljenje: Ukloniti barikade

Samoopredeljenje je saopštilo da je danas održan sastanak glavnih odbora ove stranke, te da je u diskusiji o političkoj situaciji, „sever Mitrovice imao centralno mesto“.

„Sa barikadama koje bi trebalo ukloniti i uspostaviti red i zakon, borbom protiv korupcije u zemlji i ekonomskim rastom zajedno sa novim budžetom koji je već prošao kroz dva čitanja u Skupštini“, saopštilo je LVV.

21:00 – Na barikadama sutra proslava Sv. Nikole

Sutra će na barikadi u Zvečanu biti organizovana proslava Sv. Nikole. Kako je saopštio Igor Simić iz Kriznog štaba, u podne na barikadi kod Krsta u Rudaru nekoliko svečara će obeležiti slavu koju pola Srba slavi a druga polovina ide na slavu.

20:00 – KFOR: Povećali smo prisustvo na Jarinju zbog mogućeg prisustva organizovanih kriminalnih grupa

Danas je nakon aktivne koordinacije sa svim stranama Regionalna komanda KFOR-a „Istok“ pojačala svoje prisustvo na Jarinju iz preventivnih bezbednosnih razloga. Ovo povećanje je zbog navodnog mogućeg prisustva organizovanih kriminalnih grupa među demonstrantima, saopštio je KFOR večeras. Opširnije u posebnoj vesti.

18:30 – Svećlja o protestu kod Jarinja: Visok nivo srpsko-ruskog hibridnog rata, spremni da se nosimo sa kriminalnim strukturama

Kosovski ministar unutrašnjih poslova današnji protest na Jarinju okarakterisao je večeras kao „epizodu visokog nivoa srpsko-ruskog hibridnog rata protiv Republike Kosovo“.

„Isti nedržavni akteri, koje su koristili i beogradski i moskovski režim, koje je predstavljao Damnjan Knežević (saradnik zloglasne ruske paravojne organizacije Vagner), učeni su da provale kroz ovaj granični prelaz“, tvrdi Dželjalj Svećlja. Opširnije u posebnoj vesti.

18:30 – Američki KFOR na Jarinju

U kasnim popodnevnim časovima, regionalna komanda KFOR-a Istok, pod kontrolom američke vojske, potvrdila je da su njihovi vojnici danas obezbeđivali Jarinje. Opširnije u posebnoj vesti.

17:20 – KFOR najavio vojnu vežbu za „slobodu kretanja u kriznoj situaciji“

KFOR je najavio je da će narednih dana izvesti redovnu vojnu vežbu u blizini svoje baze u Novom selu, u opštini Vučitrn. Cilj je da obuči jedinice KFOR-a da garantuju slobodu kretanja u kriznoj situaciji.

„Vežba će se sastojati od niza taktičkih simulacija i logističkih aktivnosti, uz korišćenje vojnih konvoja sa teškim inženjerskim vozilima i helikopterima“, navodi se u saopštenju KFOR-a. Opširnije u posebnoj vesti.

16:00 – Završen skup desničara, kažu hteli KFOR-u da predaju zahtev da odu sa Jarinja

Protest oko 200 desno orjentisanih Srba koji su se okupili kod Jarinja iz pravca Raške upravo je završen nakon tri sata koliko je trajao. Kako se čulo u najavama preko pojedinih medija, ali i videlo na osnovu prenosa uživo Srbin info, navodno je jedna osoba privedena, navodno iz Raške. Iako se očekivalo njegovo puštanje, to nije i potvrđeno. Opširnije u posebnoj vesti.

14:30 – Pokušaj da se probije kordon redovne srpske policije, stigla specijalna

Oko 200 učesnika protesta „Za deblokadu Jarinja“ i dalje je okupljeno u neposrednoj blizini Jarinja iz pravca Raške. Kordon MUP-a im ne dozvoljava da dođu do prelaza. Duže od sat vremena ovaj skup proticao je mirno sve dok jedna grupica nije pokušala i delimično uspela da probije kordon redovne policije, nakon čega su ih odmah zaustavile i specijalne jedinice. Na čelu je Damjan Knežević iz Narodnih patrola koji je pokušavao da održi red. Opširnije u posebnoj vesti.

13:15 – Više stotina desničara sa druge strane Jarinja 

U neposrednoj blizini Jarinja okupljeno je više stotina učesnika protesta za „deblokadu Jarinja“. Oni, međutim, ne uspevaju da dođu do samog prelaza, jer im ne dozvoljava kordon srpskog MUP-a. Upravo su kao deo performansa „zapalili Briselski sporazum“. Opširnije u posebnoj vesti.

12:00 – KFOR raspoređen na Jarinju, za danas zakazan skup desno orjentisanih Srba na Jarinju

KFOR trupe rasporedile su se na Jarinju, javlja novinar AP Radul Radovanović. Za danas je sa druge strane Jarinja preko društvenih mreža i pojedinih desno orjentisanih medija zakazan skup u cilju „deblokade prelaza za Srbe sa Kosova i Metohije“.

Dolazi se iz tri pravca – Crne Gore, Republike Srpske, i centralne Srbije, najavljeno je na Srbin Info u petak.

Više je pokretača ovog skupa. Za Crnu Goru je to „Mihaljski zbor“, u Srbiji – „Narodne patrole“, „Nema predaje Kosova i Metohije“, više drugih grupa građana, najavio je urednik Srbin info Kanala Petar Zlatanović, dodajući da se ne radi o političkim strankama, već grupama građana i pokreta.

11:00 – Severnom Mitrovicom patroliraju pojačane jedinice KFOR-a

Kako je KFOR saopštio u petak, Severom Kosova patroliraju pojačane jedinice KFOR-a, a mobilne patrole vidljive su ovog jutra i u Severnoj Mitrovici.

FOTO: KoSSev

10:17 – Deveti je dan barikada. Uprkos pojedinim diskretnim najavama međunarodnih zvaničnika da će biti i uklonjene, one su i dalje tu. Oni očekuju od onih koji su ih i postavili da ih sami uklone. Međutim, Srbi ih nasuprot tome ojačavaju, pa je tako juče postavljena još jedna, na samom izlazu iz naselja Mali Zvečan, ka Brđanima. Jedina opština na Severu u kojoj nema barikada je Kosovska Mitrovica, ali zato ima policije iz regiona južno od Ibra. 

U multietničkim naseljima u severnom delu Mitrovice, uključujući Brđane, i dalje je prisutan veliki broj policijskih patrola, kao i pripadnika KFOR-a koji patroliraju u oklopnim vozilima.

Zatvoreni su i prelazi Jarinje i Brnjak. Ugostiteljski objekti u gradu su takođe zatvoreni, dok se za ponedeljak najavljuje mogućnost otvaranja osnovnih škola. Nestašica je i dinara u gradu, koji se do ponedeljka na četiri bankomata u Kosovskoj Mitrovici neće moći podići. Ide Sv. Nikola.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.