Barikade 15. dan: ‘Spiskovi za hapšenje’, nepoverenje u Prištinu i Beograd…

FOTO: KoSSev

Barikade na Severu Kosova ušle su u treću nedelju. Petnaesti je dan od kada su postavljene na zvanično deset mesta na magistralnim putevima ka Jarinju i Brnjaku. Za sada nema naznaka da će biti uklonjene, a to smatra i većina ispitanika online ankete KoSSev portala na Instagramu. Većina, takođe veruje i da neće biti ispunjeni uslovi Srpske liste za njihovo uklanjanje. Sa druge strane, najmanje je onih koji smatraju da će barikade biti uklonjene skorije i uz ispunjenje svih zahteva Srba.

Više njih je govorilo o prisili odlaska na barikade, takođe o nemanju poverenja u Beograd, pored odijuma prema aktuelnoj politici Aljbina Kurtija.

Za to vreme, na barikadama čitaju se razni spiskovi za hapšenje koje Priština demantuje da postoje. Ipak jednu grupu imena sa predlogom da budu uhapšeni, izneo je juče poslanik Samoopredeljenja Armend Muja, na čelu kojih su čelnici Srpske liste, čija imena, sa izuzetkom jednog, do sada nisu cirkulisala baš na ovim listama. Takođe, poručio je da se zvanično nepostojeće organizacije Civilna zaštita i Severna Brigada proglase za terorističke organizacije.

22:00 – U Leposaviću nisu viđeni kosovski specijalci na ulicama

Uprkos više informacija koje su tokom dana plasirane kroz više grupa na društvenim mrežama, uključujući i video snimak – o tome da su se u Leposaviću navodno rasporedili specijalci Kosovske policije, večeras na terenu nismo u ovoj opštini zatekli nijednu takvu ekipu. Vožnjom kroz ulice Leposavića, kako javlja naš izveštač sa lica mesta, zatekli smo samo jedno vozilo EULEX-a.

21:00 – Janjić: Neke vođe Srpske liste povezane sa britanskim obaveštajnim strukturama, Vučić nema kontrolu nad svim naoružanim ljudima na barikadama

Direktor Foruma za etničke odnose, Dušan Janjić, kaže da je Beograd legalizovao politiku barikada na Severu Kosova preko Saveta za nacionalnu bezbednost „gde je najistureniji igrač Aleksandar Vučić“, ali da sada Vučić nema kontrolu nad svim naoružanim ljudima koji drže barikade.

Janjić je agenciji Beta kazao da su na barikadama Srbi pod radnom ili političkom obavezom, ali i naoružani i maskirani ljudi koje kontrolišu razne domaće i strane bezbednosne službe.

Opširnije u posebnoj vesti

19:00 – Kurti izbrojao 11 barikada, sa KFOR-om posle katoličkog Božića da vidi kako da se uklone

Kosovski premijer Aljbin Kurti najavio je sastanak sa komandantom Kfora nakon katoličkog Božića kako bi se, prema njegovim rečima, odlučilo na koji način će se barikade na Severu ukloniti. Na upravo održanoj konferenciji za medije, ponovio je stav „barikade se ne mogu tolerisati beskonačno“, te da je KFOR zatražio dodatno vreme za njihovo uklanjanje, iako se požalio da je već dve nedelje prošlo od tada. Opširnije u posebnoj vesti.

18:00 – Postavljena još jedna barikada u Zubinom Potoku

Kako javljaju lokalni izvori za naš portal, u ovoj opštini je danas postavljena još jedna barikada. Odatle vodi put za sela Dren, Jabuka i Prevlak.

Prema rečima Andrije Lazarevića sa portala Zubin Potok info, u pitanju je barikada u Zubodolini.

14:00 – Delegacija Srba severno i južno od Ibra juče u poseti Skupštini Srbije sa 12 zahteva

Juče je delegacija Srba koji žive severno i južno od Ibra, posetila Narodnu skupštinu Srbije gde su im domaćini bili parlamentarne stranke Dveri srpske i Srpska stranka Zavetnici, kao i Pokret za odbranu Кosova i Metohije. Izneli su 12 zahteva, sa suštinom da se Kosovo vrati u ustavno-pravni poredak Republike Srbije, obori Briselski sporazum, a razgovori vrate u SB UN. Opširnije u posebnoj vesti.

12:00 – Spisak koji ‘doliva ulje’ na severu Kosova

Za posmatrače aktuelnih prilika na Kosovu, izazvanih dvonedeljnim barikadama koje su grupe građana podigli na Severu, Fejsbuk objava poslanika vladajućeg Pokreta Samoopredeljenje „dolila je ulje na vatru“ u i onako tenzičnim okolnostima, ocenili su i stručnjaci iz Prištine. RSE se bavila ovom temom.

Barikade ostaju, zahtevi neće biti ispunjeni; od „bolje grob nego rob“ do prisile da idu

Nakon protesta Srba na barikadi u Rudaru, pitali smo građane da li očekuju da će zahtevi biti ispunjeni, te da li će i kada doći do uklanjanja barikada. Elektronsku anketu na Instagramu, u trajanju od 24 sata pogledalo je više od 5.000 korisnika ove društvene mreže, a približno 2,000 iznelo svoj stav. Na Fejsbuku i Tviteru kroz komenare odgovorilo je oko 250 čitalaca.

Da barikade ostaju i da se zahtevi ne ispunavaju smatra njih 698, tj. 37 odsto. Nešto manji broj korisnika ove društvene mreže je mišljenja da će se barikade ukloniti, a uz delimično ispunjenje zahteva – 32 odsto, odnosno 602 korisnika.

Svega dvadeset odsto korisnika, njih 374, međutim, očekuje da se barikade skorije uklone bez ispunjenja zahteva, a još manje – 11 odsto njih, tj. 213 korisnika, smatra da će se barikade skorije ukloniti i da će biti ispunjeni svi zahtevi Srba.

Opširnije u posebnoj vesti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.