Vučić o postignutom sporazumu: Mi ovde nema čega da se plašimo i stidimo

Priština se obavezala da će pristupiti Mini Šengenu, kao i da u roku od godinu dana neće da lobira za priznanja i učlanjenje u međunarodne organizacije, dok Srbija u istom periodu neće da lobira za povlačenja priznanja. Biće urađena studija s ciljem podele energetskih resursa jezera Gazivode, dogovorena je zaštita religijskih objekata i implementacija sudskih odluka koje se tiču SPC-a. Pruga će se graditi preko Merdara, izlistao je večeras iz Vašingtona predsednik Srbije tačke sporazuma potpisanog večeras u Beloj kući.

Uprkos najavama o potpisivanju sporazuma između Beograda i Prištine u SAD-u, do toga nije došlo. Naprotiv, potpisana su dva zasebna bilateralna sporazuma jedan između SAD i Beograda i drugi između SAD i Prištine, a o ekonomskoj normalizaciji međusobnih odnosa.

„To je vrlo važno za Srbiju“, poručio je Vučić nakon potpisivanja, dodavši da je za Srbiju „važno da se kroz bilateralni sporazum direktno uređuju odnosi Srbije i SAD-a“.

 

Sporazum u 16 tačaka je „dobar za Srbiju“ i bavi se ekonomskim temama i nekim političkim pitanjima koja nisu „izuzetno bolna za našu zemlju“, poručio je.

Šta sve sadrže sporazumi koji su predstavili Vučić i kosovski premijer, Avdulah Hoti, možete pročitati ovde.

Tekst sporazuma koji je u Vašingtonu potpisao Aleksandar Vučić

Tekst sporazuma koji je u Vašingtonu potpisao Avdulah Hoti

Međutim, sporazum koji je potpisao Beograd nije istovetan kao i onaj koji je potpisala Srbija i to zbog poslednje tačke koja se ticala Izraela i uspostavljaju diplomatskih odnosa sa Kosovom.

Izrael priznao Kosovo

Pored sporne tačke 10 u kojoj je kako je juče otkriveno stajala fraza „međusobno priznanje“, ovo je još jedna tačka oko koje se srpska delegacija „borila“.

„Naši domaćini su mislili da mi treba da pozovemo Izrael da Izrael prizna nezavisno Kosovo i da to bude na zajedničkom dokumentu koji bismo mi sa Albancima potpisali. Mi smo rekli ne, zato što time rušimo svu svoju politiku. To je sumanuto. Rekli su da bude sui generis, rekli smo da ne može da bude sui generis„.

Vuči se pohvalio time kako je u ovoj situaciji srpska delegacija „odigrala“.

„Rekli smo idemo u dva sporazuma, ako se Priština i Izrael dogovore nek’ se dogovore, ali mi za to da budemo – nećemo. Ali smo mi ovim što smo potpisali sa Amerikancima Izraelu ponudili i rekli ‘ako budete poštovali Srbiju, mi ćemo za godinu dana da prebacimo ambasadu kod vas’. Time smo stavili u svom dokumentu sa Amerikancima ono što možemo da uradimo. Izrael je suverena zemlja, mi ne možemo na nju da utičemo“.

Gazivode deo sporazuma

Jedna od tačaka ovog sporazuma, kako su prethodno preneli mediji, a potom i pojedini prištinski zvaničnici, odnosila se na jezero Gazivode i zajedničko upravljanje njime, potvrdio je večeras predsednik.

„Kaže se da se dve strane slažu da rade zajedno sa američkim departmentom energetike i drugim organima američke vlade na ‘feasability’ studiji, da se podele energetski resursi jezera Gazivode“.

Takva studija je važna, kako bi Srbiji pripao deo energetskih izvora, tvrdi Vučić – „reč je i o struji i o vodi, kod nas je na našoj teritoriji nešto dublje, imamo više vode, ali uglavnom ta voda ide za Metohiju, za Belaćevac i za Prištinu, a mnogo manji deo za srpske sredine, a struja nam ne ide uopšte“, pojasnio je predsednik.

Vučić je izjavio da su se oko ove tačke međusobno „svađali“ prištinski zvaničnici, što je i potvrđeno izveštavanjem kosovskih medija o protivljenju AAK i Ramuša Haradinaja lično bilo kom sporazumu koji pominje Gazivode.

Beograd, s druge strane se ovoj tački nije protivio.

„Zato što mi nemamo ni kilovat struje sa Gazivoda u ovom trenutku, a ovako ćemo, šta god i kako god u tom opsegu da podelimo samo mi dobijemo, i zato mislim da su se oko toga svađali“.

Poštovanje sudskih odluka u vezi sa SPC

Dve strane su se dogovorile i oko „zaštite i promovisanja sloboda religija, interverskih komunikacija i posebno zaštitu religijskih objekata i implementaciju sudskih odluka koje se tiču SPC-a“.

„Ovim smo dobili da Amerikanci kroz bilateralne sporazume sa Srbijom i sa njima garantuju da će se sudske odluke sprovoditi u delo, što se direktno odnosi i na Pećku Patrijaršiju i na Dečane i time Amerikanci garantuju da će to biti bezbedno i sigurno za srpske sveštenike, vernike i verske objekte na Kosovu i Metohiji“.

Moratorijum na priznanja, ali i povlačenja priznanja

Jedna od 16 tačka sporazuma je i moratorijum, o zabrani lobiranja strana na godinu dana, poručio je Vučić, navodeći da se i tome protivila prištinska delegacija.

Ovim se prištinska delegacija obavezuje da nema članstva ni u jednoj međunarodnoj organizaciji, niti priznavanja. Sa druge strane, Srbija se obavezala da u istom periodu ne traži povlačenja priznanja.

Infrastrukturni projekti

Deo sporazuma je i to što su se strane iznova obavezale da poštuju dogovore postignute kroz Pisma namera postignutih pod pokroviteljstvom specijalnog izaslanika Donalda Trampa za dijalog, a tada i ambasadora SAD u Berlinu, Ričarda Grenela – o uspostavljanju direktne avio i železničke linije na relaciji Beograd – Priština i izgradnji autoputa Niš – Priština. 

SAD će nadgledati ove važne projekte, kako auto-put, tako i prugu. Pruga će ići preko Merdara, ne Jarinja, što je takođe važno Srbiju, podvukao je Vučić.

„Ponovo preko Merdara. Zašto preko Merdara? Zato što su neki želeli da preuzmu kontrolu nad srpskim železnicama, da se gradi železnica preko Severa Kosova, a da Republika Srbija nema više nikakvu kontrolu nad tom železnicom“.

To smo jednu malu zamku uspeli da izbegnemo

Potvrdio je da u srpskom primerku sporazuma stoji da je Merdare administrativni prelaz, te da je to „važno za Srbiju“.

Mini Šengen: Nema više iznenađenja sa taksama, jedinstveno tržište

Sporazum nosi i odredbe koje su kako tvrdi predsednik, „obaveze koje je Priština preuzela“.

„Obavezali su se da će da pristupe mini Šengenu, to je za nas važno, nije važno čija je ideja, a bila je naša. Time ćemo imati jedinstveno tržište, nema više iznenađenja sa taksama, tarifama itd, obezbedićemo slobodniji protok ljudi, slobodniji protok roba, kapitala, usluga, to je veoma važno za Srbe sa Kosova, ali i za svakog našeg građanina, za celu Srbiju, za sve nas“.

Vučić navodi da je veoma srećan što „smo to izgurali“, ali je i pozvao BiH i Crnu Goru da se pridruže Mini Šengenu.

Navodi i da je prištinska delegacija bila protiv „Mini Šengena“, te da je imala „čudne argumente“ koje beogradska delegacija, kao i deo američkih zvaničnika, kako navodi, nije razumeo budući da je prištinska delegacija govorila i o Šenženu.

Predstavnik prištinske delegacije iz redova AAK, Seljim Seljimi bio „veoma ljut“ povodom tačke sporazuma o jezeru Gazivode, ali i Mini Šengenu, otkrio je Vučić.

Ključna stvar za beogradsku delegaciju, a protiv koje su bili Albanci je da se ne izbaci tačka deset u kojoj se pominjalo „međusobno priznanje“, rekao je Vučić, navodeći da je na tome kosovski premijer „deset puta insistirao“.

Kada smo uspeli da izbacimo tačku deset. Onda je Hoti rekao, iako sam imao primedbe na jezero Gazivode, na Mini Šengen, „sve prihvatamo samo da ostane tačka deset“, rekao je Vučić.

„Dodao je međutim da ove tačke više nema, te da ujedno „nema uzajamnog priznanja“.

Od Grenelovog izenenađenja zamalo me šlog strefio

Govoreći o izjavi Ričarda Grenela da su na svakom međunarodnom sastanku moguća iznenađenja Vučić kaže da da ga je zamalo od Grenelovog iznenađenja „šlog nije strefio, nakon čega je „tražio da odu u sobiče od šest kvadrata“, gde je potom rekao beogradskoj delegaciji da se vraćaju i da su pregovori gotovi, ali i da su ga američki zvaničnici onda saslušali i bili fer i rekavši „razumemo, nećete, ako prođe prođe, nije prošlo“.

Priznanje diploma

Beograd i Priština dogovorili su i ono što je već bilo deo briselskih dogovora, ali što je kaskalo sa implementacijom –  „priznanje diploma i profesionalnih sertifikata“. Sada se nada drugačijem ishodu kada je implementacija u pitanju jer to „Amerikanci nadgledaju“.

Prištinska delegacija „nikako nije htela da prizna diplome iz Kosovske Mitrovice, želeći da kaže da to pripada njihovom, a ne srpskom sistemu“, otkrio je predsednik.

„To znači slobodnu prohodnost radne snage kako bi ono što su učili bilo priznato na celoj teritoriji Mini Šengena“, dodao je.

Ostale tačke

Srbija se prema SAD obavezala i na „diverzifikaciju izvora energetskog sistema“, a koju je kao tačku sporazuma srpske delegacija „uspela da izbaci“, poručio je.

„I ovako radimo na diverzifikaciji, ali da nam neko kaže da kupujemo skuplji gas od jeftinijeg, na to nismo mogli da pristanemo“.

U verziji srpskog sporazuma objavljenog u medijima, međutim, ova tačka je ipak deo sporazuma.

Otvara se Kancelarija za razvoj SAD u Beogradu

Otvaranje kancelarije Fonda za razvoj SAD-a nešto je što se nalazi u bilateralnom sporazumu Srbije i SAD, ali ne i u sporazumu Prištine i SAD, naveo je Vučić.

„To će značiti snažan signal svim investitorima kako američkim tako i zapadno evropskim, pokazuje koliko je Amerika zainteresovana ne samo za srpsko tržište nego i da radi sa Srbijom na unapređenju ekonomskog ambijenta“.

U dve tačke se, kako je Vučić rekao, govori kako će različite korporacije i eksportna banka Amerike da podrže projekte i kako će oni biti finansirani kako bi se napravio veći promet i sigurnost za prenos preko prelaza Merdare.

Deo sporazuma je i infrastruktura za 5G mrežu. Naime, Srbija se obavezala da će raditi sa „pouzdanim trgovcima“ kada do toga dođe, naznačio je Vučić.

„Mi ove nemamo čega da se plašimo“, poručio je predsednik nakon što je izlistao tačke sporazuma.

Vučić i na bilateralnom sastanku sa Trampom

Predsednik Vučić se zahvalio Trampu na tome što je napravio dug bilateralni susret sa delegacijom Srbije. Kaže da je proveo više od 15 minuta sam sa Trampom i saradnicima, ali i da se celu noć pripremao za razgovor.

Razgovarali su o mnogim temama – odnosima Srbije i Amerike i izbornim kampanjama, a Tramp je tokom ceremonije potpisivanja izrazio želju da dođe u Srbiju, nakon čega mu je Vučić uputio i zvaničan poziv za posetu.

Tramp ga je, s druge strane, pitao o stanju ekonomije u Srbiji, javnom dugu, zaposlenosti, dok je on govorio o Srbiji, istorijskim odnosima Srba i Amerikanaca, ali i o tome da je danas potpisan sporazum značajan za Srbiju.

Vučić je ujedno najavio da srpska delegacija iz Vašingtona putuje za Brisel gde takođe očekuje „teške razgovore“ o ekonomiji, ali i o ZSO.

O svemu što se prethodnog dana ali i danas u Vašingtonu događalo čitajte u:

Vučić o postignutom sporazumu: Mi ovde nema čega da se plašimo i stidimo

Hoti: Sporazum korak bliže međusobnom priznanju

Haradinaj Hotiju: AAK neće podržati tripartitni sporazum o Gazivodama

Dačić: Sve što nije pitanje statusa za nas prihvatljivo, sporazum vredan desetina milijardi dolara

Keljmendi: U nacrtu stajalo „Republika Kosovo“, Beograd se bunio, SAD insistirala na reciprocitetu

AAK protiv tačke sporazuma sa Srbijom: Ne damo deo Kosova na upravu nikome

Američki general: Vučić stvorio utisak da je pod pritiskom Kremlja, SPC i boračkih organizacija

Tramp sa Vučićem i Hotijem najviše pola sata

Grenel: Tražio sam političare koji će da odbace politiku i fokusiraju se na ekonomiju i otvaranje novih radnih mesta

U srpskim medijima dramatično u Vašingtonu

Bela kuća potvrdila sastanak Vučića, Hotija i Trampa i potpisivanje sporazuma

Vučić: Neću da potpišem dokument u kojem stoji zahtev za priznanje, Mali vam rekao istinu

Hoti: Na korak smo od sporazuma sa Srbijom, veliki napredak u ekonomskoj saradnji

Kljan Kosova: Tramp možda sutra sa Vučićem i Hotijem

Dačić: Vučić u Vašingtonu „brutalno“ odbio tačku deset o „međusobnom priznanju“

Američki savet za nacionalnu bezbednost: Lideri Srbije i Kosova već prave napredak, ekonomija

Čadež: Na stolu zanmljivi predlozi o privredi, hajde da počnemo od nečega što nas spaja

Grenel demantovao vest o papiru za uzajamno priznanje

Jeremić: Navrat-nanos odluka vlade za saučesničku podršku na slepo Vučiću

Mali iz Vašingtona: Dobili smo nikada gori papir, tačka 10 uzajamno priznanje

Kurti: Kosovska delegacija u turističkoj poseti Vašingtonu

Hoti iz Vašingtona: Moguće postizanje ekonomskog sporazuma koji će dovesti do „međusobnog priznanja“

Brnabić: Vlada Srbije usvojila deklaraciju o podršci Vučiću u razgovorima u Vašingtonu

Vučić: Predaja nije opcija

Grenel: Ostavimo politiku po strani

Poruka srpske delegacije uoči sastanka: Ekonomija, ne politika

Srpski zvaničnici: Vučić nije osoba kojoj se uručuje ultimatum

Tači pozvao kosovsku delegaciju da načini „hrabre korake“ ka miruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.