Mali iz Vašingtona: Dobili smo nikada gori papir, tačka 10 uzajamno priznanje

Siniša Mali
FOTO: Beta/Slobodan Miljević

„Nikada gori papir, čija jedna tačka podrazumeva međusobno priznanje Srbije i Kosova“, stavljen je na sto u Vašingtonu pred beogradskom delegacijom, poručio je Siniša Mali. Predsednik se bori, da li će izdržati, videćemo.

Uprkos navodima da će se danas u Vašingtonu razgovarati samo o ekonomskim temama, prema navodima beogradske delegacije, razgovaralo se i o političkim.

„Razgovori su bili veoma teški, veliki pritisci, mi smo na početku dobili nikada gori papir od kada su krenuli pregovori sa kosovskim Albancima“, poručio je danas srpski ministar finasija, Siniša Mali, nakon prve runde dijaloga u Beloj kući.

Za manje od pola sata stigli su potpuno suprotni tonovi od drugog člana iste delegacije iz Beograda. Više o tome čitajte u: Čadež: Na stolu zanmljivi predlozi o privredi, hajde da počnemo od nečega što nas spaja

Vest je demantovao i sam Ričard Grenel: Grenel demantovao vest o papiru za uzajamno priznanje

„Nikada gori papir, dakle papir sa šesnaest tačaka je na stolu od čega 10. podrazumeva međusobno priznanje. Tačno ono što je i predsednik Vučić znao“, poručio je Mali podsetivši na prethodne izjave predsednika Srbije o mogućim „iznenađenima u Vašingtonu“, i „zahtevima prema Srbiji“.

Prošle nedelje, Aleksandar Vučić je kazao da su u Vašingtonu na stolu ekonomske, i to one o kojima se već razgovaralo, ali i „jedna“ koju „nije hteo da prihvati“, ne objasnivši koje su teme u pitanju, ali dodavši i da „nije siguran ni da će to na tome da se zaustavi“, te da „lično očekuje iznenađenja“.

„Šta će sve da se dešava u noći između 3. i 4. septembra… Mi počinjemo u 10 ujutru po američkom vremenu sa pregovorima, razgovorima, a onda imamo nastavak. Sad čekam da vidim šta će biti u nastavku tih pregovora. Ja verujem da oko ovih ekonomskih stvari možemo da se dogovorimo za četiri ili pet sati. Čekam da vidim šta će biti u nastavku, a onda duga je noć“.

Pred polazak u Vašington, Avdulah Hoti poručio je iz Prištine: „Na svakom sastanku koji sam imao i imaću sa predstavnicima Srbije, uzajamno priznanje je jedina tema“.
„Srpske službe su zabeležile da Albanci idu u Vašington po priznanje“, otkrio je Vučić.

Kaže i da se razgovaralo i o ekonomskim temama – ali „vrlo malo“.

„Ima i ekonomskih tema, ima i tema koje se odnose na izradnju infrastrukture, autoputeva, železnice, pomoći malim i srednjim preduzećima, kako bi se podigla ekonomija celog regiona, ali ogroman je pritisak“, naznačio je.

Kaže da je srpska delegacija došla sa idejom o razgovorima o razvoju regiona, – „da investiramo 3, 4 milijarde evra – plan za infrastrukturu, poljoprivredu, da gradimo stanove – to je bila naša platforma. A onda dobijete tačku deset koja kaže međusobno priznanje“, poručio je.

Mali je naveo da će se vratiti na razgovore koji se i dalje vode, te da će se „boriti do kraja“. Podsetio je na reči predsednika Srbije – „predaja nije opcija“.

Srpska delegacija je izložena velikim pritiscima, poručio je ujedno Mali, uz naznaku da se u Vašingtonu bore za interese Srbije i Srba na KiM-u.

„Imate 15 ljudi koji su protiv vas koji vrše pritiske na vas, koji na svaku vašu rečenicu reaguju agresivno“, kaže, uz naznaku da pritisci stižu i od prištinske delegacije ali i od zvaničnika SAD-a.

Na pitanje ‘ima li smisla dalje voditi razgovore s obzirom na tačku deset koja se odnosi na međusobno priznanje’, ministar finansija Srbije poručuje novinarima da „sačekaju“, jer se razgovori i dalje vode.

„Ne bih sada o tome, borimo se zasvaku rečenicu, svaku reč, neke stvari su neprihvatljive i tačka“.

O reakcijama prištinskih, beogradskih i međunarodnih zvaničnika koje su prethodile današnjem sastanku čitajte u:

Kurti: Kosovska delegacija u turističkoj poseti Vašingtonu

Hoti iz Vašingtona: Moguće postizanje ekonomskog sporazuma koji će dovesti do „međusobnog priznanja“

Brnabić: Vlada Srbije usvojila deklaraciju o podršci Vučiću u razgovorima u Vašingtonu

Vučić: Predaja nije opcija

Grenel: Ostavimo politiku po strani

Poruka srpske delegacije uoči sastanka: Ekonomija, ne politika

Srpski zvaničnici: Vučić nije osoba kojoj se uručuje ultimatum

Tači pozvao kosovsku delegaciju da načini „hrabre korake“ ka miruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.