Američki savet za nacionalnu bezbednost: Lideri Srbije i Kosova već prave napredak, ekonomija

Vučić Hoti SAD, O'Brajen Grenel
FOTO: NSC/Twitter

„Lideri Srbije i Kosova već prave napredak. Naši razgovori ovog jutra usredsređeni su na jačanje ekonomskih veza i ekonomske normalizacije. Unapred se radujemo daljim razgovorima ovog popodneva“, jutros je po američkom vremenu, pre nepunih sat vremena potvrdio američki savet za nacionalnu bezbednost na svom zvaničnom tviter nalogu.

Poruka dolazi usred dvodnevnih razgovora prištinske i beogradske delegacije koji su po centralno-evropskom vremenu započeli danas popodne.

O samim razgovorima unutar Bele kuće, još uvek se ne zna mnogo, osim kratkih informacija američkih zvaničnika do sada da su u pitanju ekonomske teme.

 

Međutim, van zidina, i u delu srpskih medija lansirana su „ekskluzivna saznanja“ o tome da je Srbiji „uručen papir za priznanje Kosova“. „Sve je pripremljeno unapred, Albanci su sve znali”, objavio je „Blic“ informaciju iz navodnih diplomatskih krugova u Vašingtonu.

„Nikada gori papir, čija jedna tačka podrazumeva međusobno priznanje Srbije i Kosova“, poručio je Siniša Mali ispred Bele kuće posle prve runde razgovora.

„Nikada gori papir, dakle papir sa šesnaest tačaka je na stolu od čega 10. podrazumeva međusobno priznanje. Tačno ono što je i predsednik Vučić znao“, obelodanio je još novinarima srpski ministar finansija u prošlom sazivu.

„Predsednik se bori, da li će izdržati, videćemo“, zabrinuto je kazao Mali.

Večernje novosti su u međuvremenu i objavile sadržaj navodne tačke 10: „Obe strane se obavezuju na međusobno priznavanje i zaštitu etničkih manjina, restituciju svojstva, rešavanje statusa pojedinaca sa državnog nivoa i dogovaraju se da otvore kancelarije zadužene za zaštitu i izveštavanje o manjinskim pravima svake godine“.

Međutim, samo pola sata kasnije, njegov kolega iz delegacije, predsednik PKS, Marko Čadež, na istom mestu i sa istog događaja, raspoloženo kaže da na stolu postoje „zaista zanimljivi i dobri predlozi“ o privredi.

Konačno, odmah se oglasio i Ričard Grenel i to u pauzi dve runde sastanka: „Netačno“, kratko je demantovao vest o tome da je Vučiću danas u Vašingtonu predstavljen papir o uzajamnom priznanju Kosova, sa zahtevom za potpisivanje.

O reakcijama prištinskih, beogradskih i međunarodnih zvaničnika koje su prethodile današnjem sastanku čitajte u:

Čadež: Na stolu zanmljivi predlozi o privredi, hajde da počnemo od nečega što nas spaja

Grenel demantovao vest o papiru za uzajamno priznanje

Jeremić: Navrat-nanos odluka vlade za saučesničku podršku na slepo Vučiću

Mali iz Vašingtona: Dobili smo nikada gori papir, tačka 10 uzajamno priznanje

Kurti: Kosovska delegacija u turističkoj poseti Vašingtonu

Hoti iz Vašingtona: Moguće postizanje ekonomskog sporazuma koji će dovesti do „međusobnog priznanja“

Brnabić: Vlada Srbije usvojila deklaraciju o podršci Vučiću u razgovorima u Vašingtonu

Vučić: Predaja nije opcija

Grenel: Ostavimo politiku po strani

Poruka srpske delegacije uoči sastanka: Ekonomija, ne politika

Srpski zvaničnici: Vučić nije osoba kojoj se uručuje ultimatum

Tači pozvao kosovsku delegaciju da načini „hrabre korake“ ka miru

 

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.