Tekst sporazuma koji je u Vašingtonu potpisao Avdulah Hoti

Tramp VUčić Hoti

Potpisan je sporazum o „ekonomskoj normalizaciji“ Beograda i Prištine, odnosno Srbije i Kosova. Sporazum o međusobnoj ekonomskoj normalizaciji, Srpska i Kosovska delegacije potpisale su u formi dva odvojena bilateralna sporazuma između Srbije i SAD, odnosno Kosova i SAD, tvrdi srpski predsednik. Potpisan je u prisustvu američkog predsednika Donalda Trampa, sa nepunih sat zakašnjenja u odnosu na ranije najavljen dnevni red. 

Pored ponovnih obaveza za sprovođene dogovora koje su dve strane postigle pod pokroviteljstvom specijalnog izaslanika Donalda Trampa za dijalog, a tada i ambasadora SAD u Berlinu, Ričarda Grenela – o uspostavljanju direktne avio i železničke linije na relaciji Beograd – Priština i izgradnji autoputa Niš – Priština, danas su se strane, između ostalog obavezale i da obustave na godinu dana kampanju za priznavanje, odnosno povlačenje priznanja Kosova.

Među tačkama koja je već u toku dana izazvala sukob u koaliciji i zbog koje je lider AAK, Ramuš Haradinaj, zapretio da će napustiti koaliciju je i ona koja se odnosi na izradu studije izvodljivosti za „deljenje Gazivoda kao pouzdanog izvora snabdevanja vodom i energijom“.

Deo sporazuma odnosi se i na uređivanje odnosa Kosova i Izraela, odnosno na međusobno priznanje dve strane. Zbog ove, poslednje tačke, sporazumi Kosova i Srbije nisu identični, saopštio je danas na konferenciji za medije predsednik Vučić, zato što je srpska delegacija odbila da pozove Izrael da prizna Kosovo.

Sadržaj sporazuma koji je potpisao Aleksandar Vučić pogledajte u posebnoj vesti: Tekst sporazuma koji je u Vašingtonu potpisao Aleksandar Vučić

O tome šta stoji u Trampovom pismu Hotiju koje je on potpisao na istoj ceremoniji pročitajte: Tekst Trampovog pisma Hotiju

„Sporazumi su isti u 99%“, rekao je Grenel medijima na brifingu nakon sastanka, dodajući i da su dve strane potpisale sporazum da međusobno sarađuju, ali ne i kako tvrdi srpski predsednik „bilateralni sporazum sa SAD“.

A ova, poslednja tačka je ona koju je posebno naglasio i američki predsednik, Donald Tramp u Tvitu nakon sporazuma.

„Još jedan odličan dan za mir na Bliskom istoku – Većinski muslimansko Kosovo i Izrael su se saglasili da normalizuju veze i uspostave diplomatske odnose. Odlično urađeno! I druge islamske i arapske nacije će se uskoro pridružiti“, stoji u Tvitu američkog predsednika.

To što je Tramp opisao Kosovo kao „većinski muslimansku“ i naciju blisku arapskim, već nailazi na negativne reakcije u kosovskoj javnosti.Prevod sporazuma koji je potpisao Avdulah Hoti sa engleskog prenosimo u celosti.

Ekonomska normalizacija

Srbija [Beograd] i Kosovo [Priština] saglasne su da idu napred sa ekonomskom normalizacijom pristajući na sledeće:

Obe strane će primeniti sporazum o autoputu Beograd-Priština koji je prethodno potpisan 14. februara 2020.

Obe strane će primeniti železnički sporazum Beograd-Priština koji je prethodno potpisan 14. februara 2020.

– Pored toga, obe strane će se obavezati na zajedničku studiju o izvodljivosti o opcijama za povezivanje železničke infrastrukture Beograd-Priština sa morskom lukom na Jadranu.

Kosovo [Priština] i Srbija [Beograd] sarađivaće sa američkom Međunarodnom korporacijom za finansijski razvoj i EXIM-om na memorandumima o saglasnosti radi ostvarivanja sledećeg:

– Autoput mira

– Železničke veze između Prištine i Merdara

– Železničke veze između Niša i Prištine

– Obezbeđivanje sredstava za finansiranje zajmova potrebnim malim i srednjim preduzećima (MSP)

– Dodatni bilateralni projekti.

– Stalno prisustvo američke Međunarodne korporacije za finansijski razvoj u Beogradu – Srbija.

Obe strane će otvoriti i pokrenuti zajednički granični prelaz Merdare.

Obe strane će se pridružiti „Mini-Šengen zoni“, koju su Srbija, Albanija i Severna Makedonija najavile u oktobru 2019. godine, i u potpunosti iskoristiti prednosti koje ona pruža.

Obe strane uzajamno će priznati diplome i profesionalne sertifikate.

Obe strane su se složile da će sarađivati sa Ministarstvom energetike SAD-a i drugim odgovarajućim telima američke vlade na izradi studije o izvodljivosti za potrebe deljenja jezera Gazivode/Ujmani kao pouzdanog izvora snabdevanja vodom i energijom.

Obe strane će diverzifikovati svoje snabdevanje energijom.

Obe strane će zabraniti upotrebu 5G opreme u okviru svoje mrežne infrastrukture koja dolazi od nepouzdanih dobavljača. Tamo gde takva oprema već postoji, obe strane se obavezuju na njeno blagovremeno uklanjanje i druge posredničke napore.

Obe strane će povećati kontrolu avionskih putnika, međusobnu razmenu informacija u okviru šire američke saradnje na Balkanu, i posvetiti se unapređenju tehnologije da bi se sprečile nedozvoljene aktivnosti, primenom skrining i informacionih sistema koje obezbeđuju SAD, uključujući PISCES, APIS, ATS-G i SRT

Obe strane se obavezuju da će štititi i promovisati slobodu veroispovesti, uključujući obnavljanje međuverske komunikacije, zaštitu verskih objekata i sprovođenje sudskih odluka koje se odnose na Srpsku pravoslavnu crkvu i takođe i nastavak restitucije imovine žrtava holokausta koje nemaju naslednike i neupitno jevrejske imovine.

Obe strane se obavezuju da će ubrzati napore da se pronađu i identifikuju ostaci nestalih osoba. Obe strane se obavezuju da će identifikovati i primeniti dugoročna, trajna rešenja za izbeglice i interno raseljena lica. Obe strane se obavezuju da će odrediti lice koje će upravljati ovim naporima u okviru svojih ministarstava i voditi koordinaciju između Beograda i Prištine i obezbeđivati ažurirane informacije o broju rešenih i nerešenih slučajeva na godišnjem nivou.

Obe strane će sarađivati sa 69 zemalja koje kriminalizuju homoseksualnost kako bi se zalagale za dekriminalizaciju.

Obe strane se obavezuju da će označiti Hezbolah u njegovoj celini kao terorističku organizaciju i u potpunosti sprovesti mere za ograničavanje poslovanja i finansijskih aktivnosti Hezbolaha unutar njihovih nadležnosti.

Kosovo [Priština] se složilo sa jednogodišnjim moratorijumom na traženje članstva u međunarodnim organizacijama. Srbija [Beograd] se složila sa jednogodišnjim moratorijumom na kampanju za povlačenje priznanja i uzdržaće se od slanja formalnog ili neformalnog zahteva bilo kojoj naciji ili međunarodnoj organizaciji da ne priznaju Kosovo [Prištinu] kao nezavisnu državu. Oba sporazuma o prekidu ovih aktivnosti odmah stupaju na snagu.

Kosovo (Priština) i Izrael su se usaglasili na uzajamno priznanje.

Premijer Avdulah Hoti

  1. septembra 2020.

O svemu što se prethodnog dana ali i danas u Vašingtonu događalo čitajte u:

Vučić o postignutom sporazumu: Mi ovde nema čega da se plašimo i stidimo

Hoti: Sporazum korak bliže međusobnom priznanju

Haradinaj Hotiju: AAK neće podržati tripartitni sporazum o Gazivodama

Dačić: Sve što nije pitanje statusa za nas prihvatljivo, sporazum vredan desetina milijardi dolara

Keljmendi: U nacrtu stajalo „Republika Kosovo“, Beograd se bunio, SAD insistirala na reciprocitetu

AAK protiv tačke sporazuma sa Srbijom: Ne damo deo Kosova na upravu nikome

Američki general: Vučić stvorio utisak da je pod pritiskom Kremlja, SPC i boračkih organizacija

Tramp sa Vučićem i Hotijem najviše pola sata

Grenel: Tražio sam političare koji će da odbace politiku i fokusiraju se na ekonomiju i otvaranje novih radnih mesta

U srpskim medijima dramatično u Vašingtonu

Bela kuća potvrdila sastanak Vučića, Hotija i Trampa i potpisivanje sporazuma

Vučić: Neću da potpišem dokument u kojem stoji zahtev za priznanje, Mali vam rekao istinu

Hoti: Na korak smo od sporazuma sa Srbijom, veliki napredak u ekonomskoj saradnji

Kljan Kosova: Tramp možda sutra sa Vučićem i Hotijem

Dačić: Vučić u Vašingtonu „brutalno“ odbio tačku deset o „međusobnom priznanju“

Američki savet za nacionalnu bezbednost: Lideri Srbije i Kosova već prave napredak, ekonomija

Čadež: Na stolu zanmljivi predlozi o privredi, hajde da počnemo od nečega što nas spaja

Grenel demantovao vest o papiru za uzajamno priznanje

Jeremić: Navrat-nanos odluka vlade za saučesničku podršku na slepo Vučiću

Mali iz Vašingtona: Dobili smo nikada gori papir, tačka 10 uzajamno priznanje

Kurti: Kosovska delegacija u turističkoj poseti Vašingtonu

Hoti iz Vašingtona: Moguće postizanje ekonomskog sporazuma koji će dovesti do „međusobnog priznanja“

Brnabić: Vlada Srbije usvojila deklaraciju o podršci Vučiću u razgovorima u Vašingtonu

Vučić: Predaja nije opcija

Grenel: Ostavimo politiku po strani

Poruka srpske delegacije uoči sastanka: Ekonomija, ne politika

Srpski zvaničnici: Vučić nije osoba kojoj se uručuje ultimatum

Tači pozvao kosovsku delegaciju da načini „hrabre korake“ ka miruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.